Шведското блек метъл дуо Åskog представя първото си творение, демо изданието „Varg“, насрочено да излезе на 16 октомври на касети и в цифров формат.

Åskog започва живота си в началото на лятото на 2020 г. След разпускането на предишната си група, Adam и Lars сформират Åskog, за да вдъхнат нови идеи, създавайки по-силна идентичност, подновявайки сътрудничеството помежду си. Групата иска допълнително да подобри превъзходното си писане на песни и да осигури по-силна продукция и свеж звук. Формулирайки еклектична комбинация от блек метъл, дуум метъл, хеви метъл и дори флирт с елементи на дет метъл, ансамбълът Vänersborg изненадва и хвърля предизвикателства в произведенията с ексцентричност и обрати, които оставят слушателите да гадаят какво следва.

Åskog се основава тематично на студа и суровата жестокост на природата. Докато повечето блек метъл банди обикновено възхваляват романтичната визия на ада, скачат в мантии, пеейки магически заклинания, или пеят за война, Åskog вярва, че тъмнината е много по-близо до дома. Хаотичната природа, в която е поставен светът по време на пандемията Covid-19, дава на Adam и Lars подновена възможност да работят в тясно сътрудничество върху нов материал. „Винаги е най-добре да пишете за това, което човек знае“, споделя групата, „така се роди Åskog “.

Вокалистът и басист, Lars, купува стара разнебитена горска къща дълбоко в гората на Värmland, от откъдето групата взима името си. Вдъхновението идва веднага от необятната природа и пущинак, докато старата горска къща носи своята грозна история и истории от миналото. „Трябва само да гледате документални филми за природата, за да осъзнаете, че природният свят е наистина ужасяващо място. Великото отвън е романтизирано, но реалността е, че е брутално, без място за отстъпки или загриженост“, коментира групата.

Четири песни са написани много бързо между юли и август 2020 г. Материалът се събира постоянно и групата решава да пусне нещата в действие, за да прикове интереса към планирания албум през 2021 г. В резултат на това те решават да предложат поглед към развитата музикална идентичност чрез издаване на демо, озаглавено „Varg“. Дигиталната версия съдържа композициите “Varg” и “Korp” – две доста различни песни по звучене. Касетъчната версия включва бонус песен – „Vatten“.


Групата все още работи върху пълноформатен албум, но вече има разработени нови песни, които разширяват настоящата звукова идентичност.

CREDITS:
Lars – Vocals, Bass
Adam – Guitars
Rod B – Session Drums
Adam – Cover Art

Предварителна поръчка касета + Digital

Официални ресурси:
https://www.facebook.com/askog666
https://www.youtube.com/channel/UC3AzfC2rzXNQvMj98NPKRCw