Смразяваща дет метъл вечер

Вечерта на 28-ми януари (събота) в столичния клуб “The Box” се проведе първият за годината дет метъл концерт под надслов “Extreme Death Fest 2012”. В него взеха участие родните банди Unhumanity, Impenitence, Hatebomb, Hyperborea и Scapegoat.

Началото на феста бе обявено за 18 ч. и заради времевото ограничение на клуба се правеше всичко възможно той да започне навреме. Уви, имаше малко закъснение от около половин час. Въпреки студа то почти не се усети. За да няма ощетени и да се компенсира този половин час, бе взето решение всяка банда да съкрати сета си с по една песен.

Щом “The Box” отвори врати, клубът мигновено се напълни с хора. Малко след като бяха влезли половината, концертът започна с пълна сила.

Unhumanity

 

Първи се изявиха пловдивчаните Unhumanity. След като бях чула дебютния им албум “Unhumanity” с нетърпение очаквах да видя как се представят и на сцена! Момчетата бяха подготвили сет както с парчета от албума си, така и няколко нови. Започнаха ударно със „Следи от болка / Trails of Pain”. Без излишно губене на време минаха към „Смъртна присъда / Death Penalty”, последвана от чисто новата „Атентат”, едноименната “Unhumanity” и още едно ново парче – „Зомби синдром”. Интересното е, че всички текстове на Unhumanity са на български език, което от техния стил трудничко се разбира, но скоро се очаква да ги качат в интернет :) Оправдаха очакванията както на мен, така и на останалите дошли на събитието. Всички останаха доволни – и публиката и бандата! Надяваме се скоро отново да ни посетят в София!

Impenitence

Втората банда бе Impenitence. Брутални, както винаги, разтресоха “The Box” доста добре! И те като Unhumanity изпълниха микс от стари и нови парчета като “Awakening”, “Undestructable Will”, “Unslaved”… Плюс смазващ кавър на Suffocation – “Surgery of Impalement”. Impenitence са от бандите, които за жалост не свирят толкова често, като повечето нашенски групи, но това никак не им пречи всеки път да се представят блестящо. На този фест Юлиан бе с тригер зад барабаните, което вкара допълнителна сила в звука им. Личи си, че си разбират от работата, а не са просто поредните ентусиасти! Дано скоро и да запишат нещичко! 😉

“The Box” вече бе доволно претъпкан, когато сцената завзеха Hatebomb. Явно нямат късмет с басистите, тъй като отново бяха с нов човек. Дано този път да е за последно и момчето да се задържи в бандата. Повечето парчета бяха от актуалния им албум “Suffering Mechanics”, но и те вкараха някои нови неща. Смятам, няма нужда от излишно възхваляване на Hatebomb – повечето хора си знаят, че винаги са се представяли отлично. Изпълниха парчета като “Bright Future”, “False Regret”, “Mental Disorder”, и разбира се “Бялата стая”. Мазалото беше налице, а мокрите от снега обувки и леещата се пот образуваха пред сцената истинска пързалка. В следствие от погото и хлъзгавия под, непрекъснато се виждаха „вирнати” крака отпред. :) А аз в опитите си да направя някой и друг кадър успях да отнеса няколко сръгвания и „побутвания”. Но какъв ще да е дет метъл фестът без лудото пого и синините след това? 😉

Hatebomb

Hyperborea – видни представители на българската метъл сцена. Здрав олдскуул дет. Не ги бях гледала на живо дотогава, но смятам, представиха се подобаващо добре и си имаха своите верни фенове на първа линия. Представиха парчета като “Nosferatu” и “Cryogenic Somnia”. А погото си продължаваше с пълна сила и никой дори и не си помисляше за почивка!

Последни за вечерта бяха класиците Scapegoat. И тях очаквах с нетърпение да видя за първи път! До преди реюниъна на тази група дори и не бях чувала за тях, за което само мога да съжалявам. Една невероятна българска банда! Всеки дет метъл фен задължително трябва да ги чуе и види на сцена. От тях струи една нестихваща енергия, която автоматично се пренася и върху публиката. Интрото “Hellbound” (от култовия филм “Hellraiser II”), с което започнаха, внесе една наистина „дарк” обстановка в клуба. Всички тръпнеха в очакване да започне истинската касапница. “Beyond The Dream” – адско парче! Не можеше да мине и без добре познатата “Shadow Over Innsmouth”, на която всички избухнаха! Scapegoat също не пропуснаха да ни зарадват с някои нови неща – “The Abyss Triumphant”, “Fire of Snow” и “Decadence”. А класиката “Remains Of Time II” бе представена в леко преработен вариант. Важно е да отбележим, че момчетата подготвят нов албум и тази нова версия на “Remains Of Time II” също ще бъде включена в него.

Scapegoat

През целия сет на Scapegoat си правих асоциации с Bolt Thrower, които са ми любими.

За съжаление времето отново мина неусетно и концерта приключи точно в 22 ч. под звуците на “Distinct Fear” и outro-то “Adrift”. Колкото и да бяха във вихъра си и бандата, и феновете, това бе краят за вечерта. Е, поне разбрахме, че клуб “The Box” от февруари се мести на ново място, където няма да го има ограничението от 22 ч.!

Въпреки лекото закъснение и някои нередности в звука, най-вече при китарите, Extreme Death Fest 2012 мина повече от добре! От много време насам не бях виждала клуба толкова пълен на концерт изцяло от български изпълнители! Всички приблизително 140-150 човека – и групи, и публика, останаха много доволни! Предполага се, че този фест ще стане традиция и занапред. И дано винаги да е толкова добра посещаемостта на тези събития. Силно започва да се усеща високото ниво, на което всъщност са българските банди. Стари, нови – няма никакво значение  –  всички те заслужават вниманието на феновете.

Част от публиката

Поздравления на всички групи, взели участие на феста! Желаем още много успехи и занапред!

Предстоят още няколко подобни концерта през март и април, допълнително инфо за които очаквайте скоро.

Очаквайте и снимки от събитието съвсем скоро.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото