DÉHÀ за SOURCES OF I, BELGARATH и философията на живота

deha

Поклонниците на Мрака ще имат възможността на 26 юни да присъстват на нещо уникално. На една сцена застават мистериозните SOURCES OF I, които за първи път ще разкрият пред публика самоличност и музика. Вечерта ще бъде достойно завършена от хедлайнерското участие на блек магьосниците BELGARATH.
Главен организатор и виновник това събитие да стане реалност е самобитният белгийски музикант, артист и продуцент Déhà. Неговото HH Prods & HH Studios, както и множеството му музикални проекти (Clouds, Imber Luminis, Deos, Maladie, Deviant Messiah, We All Die (Laughing), Merda Mundi) вече набират скорост и известност.
Потърсих го за това интервю поради няколко причини: да сподели повече за новия си проект SOURCES OF I и сътрудничеството си с  BELGARATH, да разкаже за предстоящото събитие „SOFIA IS BURNING – Part I“, както и да сподели част от вътрешния си свят.

MH18: Много фенове вече знаят кои са SOURCES OF I, но все пак, представи ги.

Déhà: SOURCES OF I е melodic, dark, black metal група, която сформирах тук в София с Vortec (Dimholt). Открихме музикант и започнахме да репетираме преди много време. Нашата музика не е толкова сложна, тъй като музикалните ни влияния са от oldschool блек метъл сцената (Gorgoroth и Darkthrone от началото на 90-те), но както можеш да очакваш от мен това е част от изразени емоции. Всичко, което правим се отнася до мрачните философии, негативния култ към личността, взети от книгите на велики французи (Sartre, Celine, Cioran, Bataille, …) или други (Keats, Nietzsche, …)

MH18: Група музиканти, които свирят малко различни стилове, в различни групи, събрани заедно. Как се случи това сътрудничество?

Déhà: Факт е, че в една група трябва да има добри музиканти, каквато и музика да свирят. Аз събрах музиканти от най-добрите групи, които знаех тогава. Обсъдихме всичко заедно и те се съгласиха. И това е фантастично.

MH18:SOURCES OF I? Какво означава името на групата?

Déhà: В този случай „източниците“ (SOURCES) означава основата, началото откъдето идваме. „OF I“ е всичкия онзи негативен самоанализ, за който говорех в първия въпрос. Най-големият въпрос за всички философи е „Окъде идвам?“. Той подхожда идеално на целта.

MH18:Преди да продължим с музиката искам да поговорим за философията зад нея. В предишното ми интервю ти спомена, че с всеки проект, който правиш изразяваш различна гледна точка и отношение към света около теб, твоите чувства зад това и т.н. Какво е твоето послание зад SOURCES OF I? Какво искаш да кажеш на света с този проект?

Déhà: Искам просто да кажа, че ние трябва да мислим, много, може би прекалено много докато сме болни от истините, лъжите и дори от общото познание. Борбата с невежеството е опорна точка. И положително послание. Разбира се, там ще има истории, лични преживявания или просто обща философия. Но SOURCES OF I е преди всичко музикално изложение на книга, която искам да напиша, която се отнася до модернизма и мрачната философия. Там посланието не е толкова позитивно. И все пак се опитвам да намеря решение на някои проблеми, като една от целите на моето съществуване е да бъда лечител.

MH18: Понякога ти завиждам (в добрия смисъл) защото имаш музиката, за да изразиш и да позволиш да излязат от теб всичките тези фрустрации, които се натрупват вътре в нас. Мислиш ли, че душите ни са болни и какво може да бъде лечението? И в този смисъл, артисти като теб показват най-тъмните кътчета от душата и съзнанието си. Когато хората почувстват изкуството (музиката) по начин, че да стане част от тях и успеят да приемат този мрак като собствен… може би това е част от оздравяването?

Déhà: Не можеш да приемеш Светлината, ако не допуснеш Мрака. Целта на нашия живот е да бъдем щастливи, колкото и евтино да звучи. Човечеството е болно, наистина и това започва да враства до мозъка на костите защото много добри неща се използват по лош начин (наука, интернет, медии, да назовем само три). Хората трябва се засилят и започнат да учат, да мислят, да учат отново и разпространяват Знанието и Пътя на своята собствена светлина, на собствения си Луцифер.

През повечето време моята лична музика (Yhdarl, Imber Luminis) е средство да накара хората да копаят собствения си гроб докато не остане непреобърната пръст. След това да се върнат и да кажат на себе си „не сега, там има неща, които имам нужда да направя.“

MH18: Кога негативният самоанализ се превръща в положителна самооценка или не съществува подобен катарзис? Но в края на краищата не можеш да мразиш себе си през цялото време, или…?

Déhà: Аз мразя себе си през последните 13 години и все още искам (евентуално) да се самоубия, всеки ден. Това е моето бреме, но то не може да е едно от тези неща, за които ме е грижа. Катарзисът е начина да разкриеш тези неща и да преобърнеш Мрака в Пътечка, която хората могат да последват с нас. Одобрявам и винаги каня хората на концерти да изкрещят себе си, да се самонаранят. Поради това, че когато можем да се избавим от себе си, нима нямаме (или искаме да открием) специфичен катарзис?

MH18: Нека поговорим за BELGARATH. Защо ги избра да свирят на този концерт?

Déhà: Те споделят нашата Светлина. И те всъщност са (не чак толкова) нова група от тук, което прави тяхната музика правилния път с правилното съзнание и аз съм истински поддръжник на този Пламък. BELGARATH ще закрият перфектната вечер.

MH18: С какво тяхната музика те впечатли? Тъй като техния стил е old school black metal и мисля, че е малко далече от стила на твоите проекти?

Déhà: Дали са далеч от моите проекти, може би. Но дали са далеч от моите вкусове, не мисля. Просто чуйте « Winds of War ». Началото е абсолютно нещо, което SOURCES OF I биха могли да направят, а останалата част е перфектна смес на всичко най-добро от Скандинавия. Те са различни, но те знаят какво правят.

MH18: Имаш ли други планове за BELGARATH в бъдеще или това сътрудничество е само за този концерт?

Déhà: Времето ще покаже, нямам идея. Точно сега този първи ритуал е всичко, което имам наум.

MH18: „SOFIA IS BURNING – Part I“? Това предполага, че ще има поне и Part ІІ. Какво има в ума на Деха?

Déhà: Наистина ще има Part ІІ. Скоро ще разберете.

MH18: Мисля, че феновете вече губят търпение. Кажи ми кога могат да чуят нещо от SOURCES OF I, изключвайки концерта този месец?

Déhà: Когато времето дойде: първите тениски ще бъдат налични на концерта с BELGARATH. В средата на август ще издадем първото си EP, и ние разбира се, работим върху първия си албум, който надявам се ще види бял свят в средата на 2016г.

MH18: Тук е мястото за твоето послание, самореклама и каквото решиш. Благодаря!

Déhà: Главно едно нещо: Ако сте в България и имате група, но почти никакви средства да запишете, миксирате и мастерирате своя алубм, свържете се с мен. Аз търся български групи да разширят познанията ми в продуцирането, както и да помогна на тези, които ме приеха в тяхната – превъзходна – държава.

Скъпа, България, дрема прекалено дълго. Събуди се.
CYFAWS.

  1. #1 написан от Анонимен (преди 6 години)

    Наистина има смисъл всичко което деха казва.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото