Завръщането на NECRONOMICON

freddy

Volker „Freddy“ Fredrich

Година и половина! Само толкова време (кратко или не, въпрос на гл. т.) е изминало от първата инвазия на германските трашъри NECRONOMICON по нашите земи. Сякаш бе вчера онази мрачна и дъждовна октомврийска вечер, в която предвожданата от Volker „Freddy“ Fredrich компания добре разпука вратните прешлени на родните фенове и ги завладя – в един страхотен лайф. И малко странно е, ако човек се замисли какъв е шансът да види – дори веднъж!, една толкова ъндърграунд и така стара метъл банда, излязла сякаш някъде от архивите на 80-те години …

А сега имахме и втори шанс!

Отново в мрачна, и почти дъждовна, вечер, отново в столичния “Live and Loud”! И почти същите почитатели-ентусиасти, не много на брой, но все така въодушевени и жадни за thrash metal. Някъде около осем вечерта те вече се скупчват на малки групи около клуба. И докато текат разговорите и нахъсването с наздравици (обичайната прелюдията към всеки концерт), се чуват първите рифове, произведени от българската метъл група, с интригуващо име MАLTWORM. Която е и откриващата за вечерта.

MАLTWORM е съвсем прясна банда, някъде от 2018 г., самоопределяща се като alcoholic death metal. Музиката е тежка, агресивна, а ако човек надникне във фейсбук страницата на групата, може да се натъкне дори и на ‘грозна’ (отново самоопределяне!). Всъщност, повечето от членовете на квинтета са добре познати на интересуващите се от българския метъл и имат богата музикална история зад гърба си (да споменем набързо Church of Destiny, Hellrider, Bleak Revelation …). Очевидно много хъс за свирене и изяви има в момчетата и вероятно тепърва често ще ги засичаме из софийските, а и не само, сцени.

Дори да сме леко изненадани от комбинацията от музикални жанрове до момента: death metal/thrash metal, млада група/отколешна банда (хем че, в днешно време лайфовете трудно могат да ни учудят вече с нещо), съвсем неподготвени ни ‘хващат’ следващите музиканти от EVOLUCIJA. Не че са извън стила metalgothic metal са, но представянето им с нищо не допринася за подгряване, камо ли пък за нахъсване за thrash концерт! Твърде мудни, твърде неубедителни на сцена … Хем че групата, оказва се, не е неопитна и нова  – създадена е през 2007 г. в Сърбия и има три албума. Последният издаден през 2018 г. А фактът, че фронтменът е фронтдама по никакъв начин не променя цялостното (скучно) възприятие. И дали заради недотам недобро озвучаване, или по някакви други, неясни за нас причини, но вокалистката в никакъв случай не се справя така, както би трябвало да се справи една, ако не добра, то прилична вокалистка. При това, явно, с достатъчно опит. (И в този момент, оставени без особен избор, се насочваме към изхода на клуба. Официално, за да дръпнем един фас или да подишаме чист софийски въздух. А всъщност – тактично да изчакаме края на лайфа някъде далеч).

Тук може да се отбележи интересно съвпадение – при първото гостуване на NECRONOMICON у нас, една от двете подгряващи банди също бе предвождана от дама. Не че и тогава останахме особено впечатлени, или пък загряти … и тогава просто чакахме, кой търпеливо, кой не, появата на главните герои на вечерта …

Второто представяне на NECRONOMICON в България е част от турнето на групата в подкрепа на последния албум “Unleashed Bastards”, появил се в края на 2018 г. (и към който албум наистина си струва човек да “хвърли едно ухо”). Още с появата на музикантите, прави впечатление намаленият им състав – липсва вторият китарист. Freddy веднага бърза да ни информира (всъщност информацията за това бе споделена още преди седмици из страниците на фейсбук) за напускането на китариста поради здравословни причини. Въпреки този неприятен факт, групата не се отказва от вече планираните концертни изяви и продължава напред. За да стигне и тук – до малката сцена на “Live and Loud” и да ни направи съпричастни още веднъж към своята въздействаща музика. Виждали сме вече как Freddy, единственият оригинален член от създаването на групата, изгаря в това, което прави (може би и неслучайно началото на концерта е поставено с ‘Burn and Fall’ от новия албум!!). Наблюдавали сме и как умее да завладява и раздава положителна енергия, съхранил младежките си страст и ентусиазъм. И въпреки това отново сме впечатлени! И пак сме омагьосани! Дотолкова, че още с първите акорди започваме да припяваме, да подскачаме, да куфеем …. просто да се радваме.

Подобно на предното си гостуване у нас, NECRONOMICON наблягат на по-новите си парчета. Логично, представят песни от последния си албум, както и доста композиции от “Invictus” (2012 г.). Отново я има класическата “Magic Forest” от култовия за групата едноименен албум. Е, би ни се искало нещо и от “Escalation” … или пък от малко по-късния “Construction of Evil” … Но може би, следващия път!

Следващия път, в който ще се надяваме и на по-продължителен сет. Само миг ни се струва сега 50-минутният лайф на групата! Музикантите забиват за сбогом ‘The Nightmare Continues’, последната песен от “Unleashed Bastards”, с която сякаш оставят финала отворен. Отворен за нови бъдещи срещи с Freddy и NECRONOMICON. Да кажем, след (само) година и половина време!

 

И отново благодарности към организаторите от “Live and Loud” – за това, че повториха магията NECRONOMICON!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото