„Япония ще покаже на Америка какво й липсва“
Това е заглавието за участието на X JAPAN на музикалният и арт фестивал „Coachella“ в САЩ.

Много неща се случиха от 17ти май миналата година насам, когато Йошики, лидерът на Х претърпя спешна гръбначна операция заради влошилото се състояние по време на концерт. Той винаги е бил невнимателен на сцената, което през годините влошаваше състоянието му. Феновете преживяха няколко кошмарни дни, преди самият Йошики да публикува снимки, че операцията е минала успешно. Година по- късно на днешната дата X JAPAN участват на ежегодният фестивал „Coachella“, събирайки дори повече публика от преди. Последното им участие беше взаимно с Мерилин Менсън на 25ти април.

29791548_1728517487187225_5081750410650189824_n

X JAPAN са най- успешната и популярна банда, поставила началото на рока в Япония, както и движението вижуъл кей, което може да се асоцира с глем рок визията в Америка. Във филма им „We are X” Джийн Сиймъс казва: „Ако тази банда беше започнала в Америка, щеше да е световно известна.”  

Много се случи през 2018 за Х, едва ли някой би успял да разкаже историята им, която е тъй многопластова, че не би могла да се опише в книга, или във две. На Хелоуин 2017 Йошики и Хайд Такараи (VAMPS, L’ARC EN CIEL) направиха грандиозно шоу на станалото традиция VAMPS HALLOWEEN PARTY и Хайд изпълни една от най- емблематичните песни на Х – „Endless rain“ от албума „Blue Blood“ от 1989, прoдал над 700 000 копия. След трагичната смърт на двамата им китаристи, Хиде Матсумото и Тайджи Савада, песента се превръща в техен реквием.
На фестивала по време на концерта им, на сцената бяха изобразени холограми на Хиде и Тайджи.

 

30714386_1600313573351156_2899262719058247680_n

Хидето Матсумото, безспорно един от най-обичаните артисти в Япония, умира на втори май 1998 на 33 годишна възраст при нелеп инцидент, оставяйки приятелите и колегите си в шок. На шествието на погребението му конвоят е препречен от общо 50 000 души, отишли да се простят с него. Един от най- афектираните от случилото се е басистът на X Japan Тайджи, който е бил един от най- близките му приятели и

го е имал като пример за подражание.

„Лежейки в ковчега, лицето на Хиде изразяваше гордост и благородство. Изражение на истински рок енд рол последовател до самият си край. Аз стоях там, изненадан, смаян, не можех да повярвам на реалността пред мен.
Изведнъж извиках към него:
– О, Хиде, защо спиш?
NO SEI TO SHI, Taiji Sawada

 

Самият Тайджи умира през 2011 при неизяснени обстоятелатва в ареста на Сайпан, Северни мариански острови, годеницата му завежда иск до външният министър на Япония твърдейки, че смъртта му е убийство и пише книга излагайки всичко, случило се след пристигането й.

Някои смятат, че може би шинигами следва бандата и членовете й, но Йошики отказва да предаде групата и продължава с риск за здравето си. Дали е така, никога няма да разберем.

Преведената на български книга на Тайджи Савада „Х Джунгла” можете да намерите на специално създаденият сайт X TRUTH в негова памет, която разкрива неговата гледна точка за бандата в младите й години, неговото участие и напускане, смъртта на Хиде, Йошики като лидер на Х. На сайта има поместен и откъс от книгата на годеницата му относно неговата смърт.

 

 

Save

Save

Save