Високооктанов северноамерикански метъл в Joy Station, София

ANNIHILATOR plakat_web Този концерт трябваше да се състои точно преди година. Поради форсмажорни обстоятелства ANNIHILATOR отложиха турнето си с година напред. И ето, че тази година то се осъществи, а една от спирките му бе столичният клуб Joy Station. Със себе си канадските ветерани водеха още една група – хеви траш маниаците от САЩ ARCHER NATION, които бяха призвани да откриват концертите на легендите.

Датата 17-и ноември е забележителна в историята на българския футбол, но ето, че вече можем да я причислим и към историята на българската музикална култура. Защото станахме свидетели на забележително шоу. В 19:45 ч. малко преди предварително обявения начален час триото от Калифорния ARCHER NATION превзе сцената и пред все още осъзнаващата се публика заби типичния си хеви траш метъл. Клубът бе доволно пълен, въпреки, че по стара традиция част от феновете пропуснаха подгряващите и влязоха направо за хедлайнерите. Присъстващите приеха радушно американците, които им се отплатиха с доста качествена музика и себераздаване. Чист натурален хеви траш метъл завладя помещението и зарази зрителите. Вокалистът/китарист Dylan Rosenberg постоянно нахъсваше публиката, а тя му отвръщаше с безкомпромисни възгласи и овации. Момчетата свириха песни от трите си албума, като заложиха на най-новия “Beneath The Dream”, излязъл през февруари тази година. Озвучаването също бе на ниво, музиката се лееше на талази, но това, което на мен ми липсваше, бе втората китара. Не за вечерта, а по принцип. С още една китара парчетата биха звучали по-пълно, по-завършено. Но и в тази конфигурация калифорнийците се справиха повече от добре.
Отделеното време за ARCHER NATION отлетя бързо. След края на изпълнението на последното парче музикантите си направиха станалото традиционно селфи с публиката и се оттеглиха, за да отстъпят място на техническия екип за довършителни работи по сцената и подготовка за хедлайнерите. Фронтменът Rosenberg сподели, че ще слязат на щанда за мърчандайз и който желае, ще има възможност да се снима с тях, да си поговорят или просто да си кажат по едно “Наздраве” – нещо, което се случи в паузата между групите.

Паузата между групите бе използвана от феновете да разгледат какво се предлага на щанда за артикули, разположен между сцената и входа. Зад него пък бе позициониран голям екран, на който се излъчваше случващото се на сцената, за да могат и зрителите, които нямат пряк визуален контакт, да виждат.

Последното гостуване на ANNIHILATOR у нас бе преди повече от 7 години и феновете бяха зажаднели да ги видят отново на родна земя. Затова позапълнилият се клуб посрещна с бурни възгласи и викове Jeff Waters и колегите му при появата им. От своя страна групата се постара да отвърне подобаващо на топлото посреща и заля присъстващите с тонове музика от висок калибър. За това усещане спомогна и перфектното озвучаване, въпреки леките технически проблеми в началото, но както знаем, Waters е максималист и не търпи компромиси в това отношение. Още от самото начало си пролича, че музикантите са с позитивна нагласа и нахъсани да дадат най-доброто, на което са способни, за да може уважилите изявата им да изпитат положителни емоции в максимална степен. Китаристите постоянно сновяха по сцената и предаваха енергичността си на публиката, която не жалеше гласове и тела и се забавляваше, давайки всичко от себе си. Jeff като истински предводител ръководеше шоуто, пускаше по някоя и друга шега между песните и демонстрира прекрасното си настроение и желание за изява. Чухме парчета от различни периоди на групата, включително и една композиция от предстоящия нов албум “Ballistic Sadistic”, който ще е на пазара от януари следващата година, – “Psycho Ward”. „Knight Jumps Queen“ пък бе посветена на жените „вие-си-знаете-кои“. Естествено, най-силен отзвук получиха “King Of The Kill”, “Set The World On Fire”, “No Way Out”, също така “One To Kill” и “Twisted Lobotomy” от последния засега запис на канадците “For The Demented”, излязъл през 2017 г. Всъщност, в момента съставът на ANNIHILATOR е интернационален и бе представен от Waters по атрактивен начин. Отличната сработка и настроение дадоха отражение върху представянето на музикантите, които песен след песен навлизаха във все по-добро състояние на духа, без да показват умора от непрекъснатото движение по сцената. Като своеобразна пауза послужи и краткото дръм соло в средата на шоуто, което бе бурно приветствано от присъстващите.
Постепенно (и неусетно) концертът отиваше към края си. Последното парче в основния сет, изстреляно от бандата, бе “Phantasmagoria” от втория албум на бандата “Never, Neverland”, след което почти без пауза Jeff обяви, че следващите няколко песни ще прозвучат в памет на починалия през 2018 г. бивш вокалист на групата Randy Rampage, участвал в записите на дебютната им творба „Alice In Hell“ и в някои други албуми след това. Ето защо като бис ANNIHILATOR изсвириха три песни от дебюта. “Burns Like A Buzzsaw Blade” и “W.T.Y.D. (Welcome To Your Death)” нажежиха страстите до краен предел, подготвяйки почвата за гвоздея в програмата – най-известната тяхна песен „Alison Hell“, сложила точка на представянето на бандата.
Поклон и взрив от аплодисменти и викове ознаменува края на концерта на ANNIHILATOR. С ведри усмихнати лица зрителите поеха към изхода на залата и към ежедневния си живот, заредени с положителни емоции от едно дълго чакано преживяване. Преживяване, което си заслужаваше всяка секунда, и преживяване, което се надяваме съвсем скоро и да не ни се налага да чакаме още 7 години за него.

Очаквайте много снимки от събитието на нашата фейсбук страница!

  1. #1 написан от Понго (преди 3 години)

    „Озвучаването също бе на ниво“

    Озвучаването на Archer nation не беше на ниво. На Анихилатор обаче беше много добър звука и много як концерта.

  2. #2 написан от Сашо Стонса (преди 3 години)
  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото