VIOLENTORY с теорията си за живота, любовта и мечтателите

Отправям се за интервю с Violentory ден преди срещата им със софийските фенове в бар RockIt. Violentory са група, която през последната година набра много силна подкрепа и привърженици с невероятния си дебютен албум, в който умело експериментират с различни стилове и влияния, от дет, пауър, симфоник до прогресив в оригинална и очарователна смес, наречена от тях Theory of Life.

За моя приятна изненада присъстват всички членове на групата: Димитър Белчев – вокал, Цветомир Войнов – соло китара, Адриан Маринов – ритъм китара, Драгомир Соколов – бас китара, Христослав Христов – клавир и най-новия член на групата – Владимир Маринов (Рамбо) – ударни.

Да започнем с въпроси около първия ви албум Theory of Life. Получавате много позитивни отзиви в много медии. Наскоро видях ревю в чешка, немска, италианска медия и всички са много положителни.

Драгомир Соколов: Изпращаме албума на различни медии, които правят ревюта за оценка. Ние не очакваме да са позитивни отвсякъде, но така се получават. Просто им пращаме нашите неща и те правят ревюта и наистина е хубаво и мотивиращо.
Димитър Белчев: Сега е подходящ момент да кажа, че една от най-високите оценки и хубаво ревю, които сме получавали е от Metal Hangar 18, за което благодаря.

Пуснали сте албума в Bandcamp и дори имате купувач, който и ние познаваме – наш приятел си купи оттам вашия албум. Успешна ли се оказа тази стъпка?

Драгомир Соколов: Най-много продажби имаме от участия, на живо имаме добра химия с публиката и хората ни харесват и повечето от албумите ги продаваме наживо. Когато излезе албума имахме много поръчки. Хората го чакаха дълго и бяхме засипани от поръчки.

Това не е единственото ви признание. Той беше обявен за албум № 1 за 2013 от Metal Hammer Bulgaria. Изненада ли беше това за вас или очаквано признание за труда ви?

Драгомир Соколов: Определено ни изненада – дори разбрахме от съобщение, че сме имали честта да спечелим това признание и беше много хубаво и неочаквано. Има много други групи, които издават и работят така, че е хубаво признание.

Доста време работихте по този албум – почти две години или повече?

Адриан Маринов: Повече. Има песни, които са започнати 2007-2008. Това са две-три песни. Тъй като бяхме в чужбина за различно време и така да се каже групата е имала периоди на творчески застой. Сега, последните две години, откакто сме във Варна, започнахме по-усилено да работим. Концентрирахме се изцяло върху авторска музика. Преди това свирехме кавъри и една две авторски песни.

Какви кавъри?

Адриан Маринов: Общо взето Metallica, Rammstein, Iron Maiden, Manowar, китка от най-любимите на всеки парчета, но решихме да зарежем това, защото мечтите ни ни насочиха в съвсем друга насока. Цецо ни е композитора.

Авторската ви музика е доста разнообразна и очакванията са да е композирана съвместно? Как се получава това разнообразие при един композитор?

Цветомир Войнов: Зависи от мацката 🙂
Адриан Маринов: Музиката е разнообразна, защото от различни настроения е продиктувана, не само от жените е вдъхновена, но и от трудностите, от живота и всичко се което се сблъскваме ежедневно, дори от това, че на българската сцена се пробива много трудно. Това което действително ни даде допълнителен стимул, е че хората просто не искаха да слушат вече кавъри от нас. Смесвахме нашите авторски песни с кавъри, обаче, хората казваха: „не искаме да слушаме вече кавъри от вас, ако трябва си повтаряйте вашите авторски песни“. Това беше доста голямо признание. Това ни даде допълнителен стимул.

Публиката ви реагира силно – и на вашия сайт и в медиите има реакция на феновете и е много позитивна. Имате ревностни защитници. Защо мислите, че е така – сценографията ли се причината, имате ли някаква цялостна стратегия?

Цветомир Войнов: Основно ние се стремим да се представим такива, каквито сме. Не се стремим към някакви представи. Музиката ни е написана според това, което ние усещаме за правилно. Канализираме собствената си енергия към публиката и тя го усеща. Не се опитваме да се вместим в някакъв продукт, за да сме перфектни, за да се продаваме. Смятаме, че не би се получило по този начин и предпочитаме да се представим такива, каквито сме.

Да поговорим за стила ви. Има всякакви определения на стила ви, като водещото е експериментал метъл?

Адриан Маринов: Всеки си избира някакви определения, но определено е експериментал метъл, защото обичаме да експериментираме. А може би затова всеки харесва по нещо и ни дават висока оценка, защото от самото експериментиране и самата химия се смесват толкова неща, че всеки открива по нещо, което харесва в музиката ни.
Цветомир Войнов: Надяваме се някой ден да се казва с името на групата :). Имам такова разбиране, че стила ни е уникален.

Как бихте определили основните си влияния?

Адриан Маринов: Толкова са много и разнообразни, че можем да говорим до утре.
Цветомир Войнов: Само аз имам над 20, какво остава за другите. Symphony-X, Meshuggah, също и класическа музика – Чайковски, Дебюси, Вагнер. Общо взето слушам много и различна музика и си харесвам неща на определени композитори, определени теми. Запаметявам някаква фраза, която в мозъка ми се видоизменя и … трудно е с думи да го обясня. Много влияния просто се насипват и се подреждат в някаква логическа структура и така става химията.
Адриан Маринов: Слушаме най-различни стилове дори стигаме до спорове понякога.

При толкова много стилове как се получава онази завършеност на композициите и целия албум?

Адриан Маринов: Може би защото ги пише един човек. Всеки се занимава с това, което му се отдава. На Цецо му се отдава да композира. На други им се отдават други неща. Всеки си има определена задача.

Какви са другите задачи?

Цветомир Войнов: Да прави дизайна, да организира участия. Всеки е поел някаква задача и не се меси на другия. Важното е, че се разбираме и че се подкрепяме един друг. Вероятно защото сме израснали заедно и сме приятели. Всъщност сме изградили една стройна ортанизация – всеки да си знае мястото и какво върши.

Кои елементи са специфични и характерни точно за вашата музика?

Адриан Маринов: Принципно това, което обединява композициите в албума са текстовете и цялостното послание, което носи. Албумът ненапразно се казва Theory of Life – всяка една песен носи определено послание. Няма човек, който да не е минавал през тези фази и точно в този ред както са подредени.

Какво можем да очакваме в бъдеще?

Цветомир Войнов: Този албум е първа част. Има още две части, по които работим в момента. Още много работа има – в чисто техническо отношение. Не бързаме, трябва да се изпипа, както трябва.

Можем ли по-конкретно да говорим за време? Кога да очакваме следващия ви албум? През 2014?

Цветомир Войнов: След като завърша третия, ще пуснем втория 🙂
Адриан Маринов: Да, определено може да се очаква излизането му през 2014.

Смятате ли да запазите точно тази тенденция или смятате да променяте съотношението и присъствието на нови влияния. Да очакваме ли изненади?

Адриан Маринов: Изненада ще има, но запазваме основната линия. Всяка нова песен беше изненада от този албум, така че – отново ще има тежки песни като Physical Decay и много лирични като Over you.

Вие се възприемате като семейство. Много сте близки. Разделихте се с човек който беше част от семейството. Има ли някакъв стрес у вас в тази връзка?

Драгомир Соколов: Ние си запазихме контактите и не сме се карали. Стрес всъщност няма, просто раздразнение, че това ни бави.

Как се чувстваш като нов член на семейството?

Владимир Маринов (Рамбо): Много добре. Малко на зор стават нещата. Те ме поканиха да свиря с тях още преди две години, но тогава нямаше да мога да изсвиря тези неща както трябва, а и … изчаках да видя как ще се развие групата 🙂
Драгомир Соколов: Истината е, че Рамбо ни беше приятел от много време и винаги сме искали да свирим с него, защото е приятно, защото той е част от семейството и сега много добре се съчета нашия с нашите настроения, с нашето мислене и в същия момент се споява доста по-добре с нашите индивидуалности в групата и общите настройки.
Владимир Маринов (Рамбо): Трябваше ми време, малко техника ми липсваше преди години, но засега смятам, че се получават нещата. Все още не на 100%, но давам всичко от себе си.

Имате участие в Румъния, един от най-силните фестивали АртМания 2013? Кои са мечтаните ви фестивали?

Цветомир Войнов: Да си направим собствен и да поканим Металика да свири.
Драгомир Соколов: Разбира се, на световните фестивали – всеки знае кои са: Wacken, Brutal Assault, всяка година се събират над 100 хиляди души. Планове имаме, но те засега са само наши планове 🙂
Цветомир Войнов: Трудна работа, но когато преди 2-3 години свирехме при минусови температури в студиото не съм и предполагал, че ще постигнем това тук. Да, всичко е постижимо. Просто отдавахме силата си максимално – тогава чакахме да стане нула градуса, за да свирим. Доста неща се опитаха да ни спрат, дори и студиото падна.
Адриан Маринов: Общо взето доста хора ни определят за мечтатели, защото имаме високи цели.
Драгомир Соколов: А имаме високи цели защото сме тръгнали от много ниско и ако преди няколко години е имало много трудни моменти, в които нещата са изглеждали в безизходица някак си нещата са продължавали от само себе си. Просто не сме се отказвали.

Кой е най-трудния ви момент?

Драгомир Соколов: Имали сме много трудни моменти. Имало е моменти в които буквално не е имало група. Все пак сме шест човека от които всеки има собствена лична съдба и шест човека да вървят в една посока е изключително трудно. Всички да се обединят за една идея е почти невъзможно, но се получава.
Димитър Белчев: Бих искал да кажа нещо по този въпрос. Кое всъщност е успех – ако някои от нас търсеха успеха, можеха да направят нещо бързо и лесно, което да им донесе успех. За мен лично за групата най-големия успех е това, което се случва с нас като хора във времето, в което сме част от групата. Целите се постигат рано или късно, появяват се нови цели, но всичко това, което става с нас като членове на тази група, чисто човешки как се е развил всеки, това е най-ценното нещо, което получаваме. И ако сме искали да пренебрегнем това човешкото, сме можели да спечелим много по-бързо известност, но на първо място са принципите и идеалите и вътрешно-стойностните неща.
Драгомир Соколов: Така се получават нещата защото следваме мечтите си.
Цветомир Войнов: Животът ме постави тази година пред такъв избор между две неща, които искам, но не мога да имам едновременно. Трябваше да направя правилния избор за себе си

Какво избра?

Цветомир Войнов: Групата естествено, но беше тежък избора.

Да обобщим – вашите ценности са…

Димитър Белчев: Първо, най-висшата ценност за всеки човек трябва да бъде свободата. Много хора мислят, че обичат и са влюбени, обаче ако любовта и обичта се превърнат в един момент в робство за самия човек, и любовта, и обичта се изплъзват между пръстите. Затова човек трябва да се чувства свободен. Дали любовта си към приятелите си или изобщо, той трябва да се чувства като цар на живота си, така че да не се чувства като в някаква клетка и да се опитва да избяга от нея. Така че, на първо място като най-висша цел е това да сме свободни, това да се изразяваме, и да живеем живота си по такъв начин, че да казваме, че го живеем, както искаме. И най-хубавото е когато имаш шест души, които са твърдо един зад друг, това става много по-лесно, защото си помагаме и за най-обикновени битовизми, и за най-дълбоките емоционални проблеми пак си помагаме и по този начин вървим напред без да се налага да се спираме пред нищо, поне до този момент.
Драгомир Соколов: Всичко досега можеш да го изтриеш и можеш да оставиш само това. Между другото това е тайната – че още сме заедно, че се подкрепяме.

Утре, 18-ти декември, имате концерт в София, в RockIt. Ще сте за първи път на сцената с Formless Reality. Какво да очакват феновете? Ще има ли изненади?

Драгомир Соколов: Още по-голяма мелачка с новия ни барабанист 🙂 Сега сме определено по-силни от всякога, когато сме свирили, особено на места, където публиката ни приема добре. Ще има емоции и изживявания. Ще има соло на барабани от новия ни барабанист. Ще изсвирим три парчета от новия си албум, две вече свирим – Eve of awakening и Never Existed. Сега ще има и трето.

Няколко думи за читателите на METAL HANGAR 18.

Димитър Белчев: Да стават все повече и да продължават да го четат, защото наистина е мега-свястно място. Metal Hangar 18 подкрепя българската метъл музика и българската метъл сцена. Винаги са ни помагали, дори когато започнахме, бяха първите, които ни дадоха тласък и до ден днешен винаги ни подкрепят.

  1. #1 написан от Ники Бонев (преди 7 години)

    Много истини :). Браво момчета 🙂

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото