Vivaldi Metal Project – интервю с Живко Коев, Катерина Симеонова и Димитър Белчев – Част 2

Мистерии, тайни, мащабни планове и още по-впечатляващото им изпълнение. Това се случва въс всеки нов разговор с Катя (Катерина Симеонова), Живко (Живко Коев) и Митко (Димитър Белчев), участници във Vivaldi Metal Project, но също така реализиращи изумителните си идеи в оригиналните си проекти, като Pagliacci, на родна българска земя с участието на мистериозни световно известни музиканти, с мащаби трудно постижими за рамките на нашата малка родина. Та така, поговорихме си във втората част на интервюто с моите прекрасни събеседници за бъдещите планове за разпространението на Vivaldi Metal Project, ще имаме ли шанс да видим огромната продукция визуално реализирана.

Някои мистерии разкрихме, а други съдадохме в продължението на разговора, тръгвайки от Vivaldi Metal Project, минавайки през Pagliacci, Violentory и други проекти и идеи.

Страстта и вярата, желание и въображение, постоянство и много труд – това е пътя за сбъдване на всички мечти, мечти като тези да работиш със световно известни музиканти, снимаш поредния „оригинален и абстрактен“ клип за собствения си проект (Pagliacci) , с всеки следващ ход да надскачаш себе си и всички очаквания.

Първа част на интервюто прочетете тук

Общата тематика на проекта е пресъздаването на четирите годишни времена на Вивалди в симфоничен метъл аранжимент, включени са и вокални партии. Кой пише текстовете за тях, на каква тема са и може ли и в това отношение проекта да се разглежда като концептуален?

Zhivko Koev

Zhivko Koev, снимка от филмирането на втория клип на Pagliacci

Живко: Да кажем, че да, изцяло е концептуален. Всички текстове по Vivaldi са свързани, а само intro-то и outro-то са с отделни текстове, писани от отделни хора. А иначе, текстописецът на всички текстове по Vivaldi e един и същ човек. Казва се Douglas Docker и е един от аранжорите. Той е италианец, който живее в Америка, тъй като изискването беше да знае италиански и английски добре, защото хоровете почти навсякъде са на италиански, а соло вокалите са на английски.

Как бихте охарактеризирали метъл влиянията в този проект? Възможно ли е да се определи стилово или е смесица от различни стилове? Как бихте ги определили?

Катя: Определено има силни gothic и symphonic metal влияния, също и доста prog влияние има. Участват доста музикати, които са от prog групи, което доста разнообразява звученето. Има си си и по-epic и power звучащи места.

Живко: Да, това са влиянията – symphonic заради Vivaldi и progressive, това са влиянията на самия Mistheria. Той има два албума – единият progressive, другият – symphonic metal. Интересното е, че понеже има много аранжори, албумът е много разнообразен. Има примерно една песен, в която участват трима аранжори – един пише интрото, другият – средната част, третият – аутрото, като съчетават различни интерпретации на Vivaldi.

Вероятно е много трудно да се постигне подобие в изпълнението при участието на толкова различни стилово музиканти. Смятате ли, че намерихте правилната формула? Вие не сте чули още крайния вариант?

Живко: Да, не сме чули крайния резултат, но това е най-вече предизвикателство за продуцентите и за тонрежисьора. А комбинацията от хора зависи от продуцента – кого и за коя песен ще извика да участва.

Ако имахте възможност, кое би било следващото класическо произведение, по което бихте искали да работите в подобен проект?

Митко: Може би четирите сезона на Vivaldi 🙂

Катя: За мен би било интересно да е нещо като песенен цикъл, но това ще е много по-трудно за реализация, тъй като песенните цикли имат написани текстове, имат и вокална мелодия и свободата за аранжиране ще бъде доста по-ограничена или пък вече промените, които ще се наложат, ще бъдат прекалено отдалечаващи се от оригиналното произведение, но има много произведения, по които може да се направи нещо интерсно – нещо бароково например, или нещо от периода на Романтизма. Не мога конкретно произведение да дам като пример, но има много неща, които могат да се направят в метъл вариант. Вече има и много примери, компилации, които бяха с много части – много дискове с метъл кавъри на класически произведения най-различни, и има много сполучливи неща. А, Carmina Burana е много подходяща и предразполагаща за такъв метъл проект. Carmina Burana е много добра идея, но сигурно е правена вече.

Живко: Всичко е правено вече, то и Vivaldi вече е правен, но не в такъв вариант.

Митко: Аз като цяло не слушам чак толкова класическа музика, но пък слушам симфоничен метъл и бих казал, че не съм толкова надъхан и нямам голямо желание да правя задължително нещо, което е вече изкомпозирано. Обаче много би ми било готино, както с Живко например и с Катенцето работим по Pagliacci, и както да речем Therion, Epica и т.н. работят с техните певци. В смисъл, много бих искал в съвременни метъл симфоник композиции да участвам, когато мога и където мога, в подобни хубави проекти. Мисля, че в момента има много добри съвременни композитори, които правят много добър symphonic metal.

Точно преди участието ви в този проект, вие заедно и поотделно участвахте в ваши два подобни проекта – Allegorist и Pagliacci. Как ви помогна това за този проект? Мислите ли, че участието ви тук ще повлияе на бъдещата ви работа по тези проекти?

 Митко: Негативно 🙂 Работата по Vivaldi отне прекалено много време на Живко, поради това всичко друго започва да погива… но парите покварват хората :))) Живко е поредната жертва на капитализма и обезличаването на творческите идеали (смее се).

Katya Simeonova

Katya Simeonova

Катя: Според мен, самата работа с толкова разнообразни музиканти и с музиканти на толкова високо ниво е страхотен опит, особено за Живко, който изнесе една голяма част от работата на гърба си. Той в момента продължава да работи, продължава да помага с каквото може много активно. Наистина това му отнема много време, но пък е ценен опит, и от друга страна съдаваш контакти с хора, които са в тези среди, които имат подобни интереси, и можеш да се надяваш в бъдеще в някакви проекти пак да се срещнете с тях или да организирате нещо заедно и изобщо много положителни страни има.

Живко: Най-вече точно опитът. Работата с музиканти на наистина високо ниво изключително много помага да разбереш как те правят нещата, как те са стигнали до това ниво, как мислят.

Митко: Живко, ти набеляза ли си някакви хора от тия, с които вече направи контакти, които би искал да поканиш да колаборират по тия проекти твоите?

Живко: Да, Митак, харесал съм си има невероятни музиканти, певци в проекта, въпросът е, че повечето участват безплатно във Vivaldi, но не зная дали ще мога да си ги позволя за някой от моите проекти.

Тъй като съм пристрастна към споменатите по-горе ваши проекти Pagliacci и Allegorist, да очакваме ли скоро някакво развитие по тях?

Живко: Allegorist е на пауза все още. Pagliacci – работим там сериозно, албумът е написан като музика, работим върху записите на инструментите, вокалите са записани изцяло и там ще участват четирима вокалисти, от които са обявени само двама за момента. Ще бъде интересен, концептуален албум.

Катя: С Pagliacci предстои записването на нов клип, което доста ни вълнува и доста работим по него. Той ще бъде записан от същия екип, който се оказа изключително професионален и се надяваме да постигнем още по-впечатляващ резултат, като клипът ще бъде заснет още докато е зима (клипа беше заснет в началото на март, б.а.).

Катя: Там ще участва четвъртият вокалист, който е швед и е много голяма тайна, и е доста известен музикант.

Митко:  Един от най-известните шведски метъл вокалисти.

Катя: Клипът пак ще бъде толкова абстрактен и интересен. Не мога да кажа кога ще излезе точно, надявам се да е скоро.

Живко: Идеята за Pagliacci беше да пуснем три клипа, по един за всеки от гост-музикантите, защото Катето си е част от проекта и имаме трима гост-вокалисти, и сега сме направили с другия Митак (Димитър Найдев, клипът е Black Flowers, б.а.), имаме да направим с шведа и с третия вокал.

Живко: Всъщност, нека да обявим тук, че третият гост музикант ще бъде Митака – Димитър Белчев.

 

Митко, когато говорихме с теб и останалите от Violentory, обещахте че след Theory of Life можем да очакваме още две части, концептуално свързани с този албум. Transition е вече факт, какво да очакваме от вас тази година?

Dimitar Belchev

Dimitar Belchev

Митко: Лично аз не съм обещавал 🙂 Сега, сериозно, имахме доста трудна година с групата и нямахме възможност да сме много творящи и в момента сме в някакъв застой. Това, което правим в момента, е да записваме дългоочакваното и от нас продължение на  Theory of Life. Има някакво концептуално продължение, защото в предишната част на албума нещата свършват много трагично, докато в новия албум, той затова се казва Transition и бъдещият албум също се казва Transition, нещата преминават от края на живота към събуждането от най-ниската точка. Един вид, стигнал си до крайност в загубата, в отчаянието, от изгубването и тръгваш от тази най-ниска точка да изградиш нещо, което вече си изгубил, което вече си разрушил. Идеята на Transition е да продължи в обратна посока на Theory of Life, като преживяване на лирическия герой.

Митко: Можем ли да очакваме две части – не, по-скоро една. Това е краткият отговор.

Да се върнем на Vivaldi Metal Project. Записите са завършени в по-голямата си част вече, кога може да очакваме издаването на Vivaldi Metal Project?

Живко: По план албумът трябва да бъде издаден през май, на обявената дата от лейбъла, а иначе по всяка вероятност ще има single, една песен ще бъде издадена по-рано, примерно през март или април.

Maestro Mistheria е известен с факта, че е способен да организира мащабни представления. Мислите ли, че е възможно един такъв огромен лайв да се организира в бъдеще и това част ли е от крайната цел и идея на проекта, обмисляно ли е?

Живко: Обмисляно е, възможно е, има интерес, има вече доста покани за участие. Проблемът е, че един такъв концерт изисква много голямо финансиране. В смисъл, че той иска да го представи на живо много епично, в много голям мащаб. Не иска да го направи в някаква камерна версия. Вероятно не всички 70 музиканта, но много от тях, но наистина с оркестър и хор, макар и 10 човека хор и 15 човека оркестър, но иска да е много хубаво и желанието е, след като излезе проектът, да има някакво турне. Въпросът е дали наистина ще се намери финансиране и дали наистина ще може да се направи на достатъчно места. Като цяло идеята му беше да се направи на едно място, а после турнето е пожелателно.

Мислите ли, че участието на български музиканти в толкова мащабен проект може да повлияе на бъдещото развитие на българската сцена? Какво бихте посъветвали други български музиканти, знаем, че има много способни музиканти в България, които търсят реализация на световна сцена?

Митко: За втората половина от въпроса, какво бихме посъветвали българските музиканти, които търсят реализация на световната сцена, да се запознаят с Живко и да си контактуват редовно с него.

Катя: Аз не мога да кажа дали ще има някакво влияние, много е рано да се правят такива прогнози. Ако има някакво влияние, то ще бъде по-скоро положително, но няма да бъде кой знае колко мащабно. Може би повече хора, български музикани ще повярват, че е възможно да участват в някакъв световен проект, защото в България, за съжаление, е страшно разпространен един такъв дълбоко залегнал скептицизъм, дори сред младите музиканти, че няма никакво поле за реализация извън България за българските групи, но ето, миналата година изпратихме група на Wacken, и изобщо има някакво развитие в тази посока. Лека-полека ще започнат да излизат български музиканти и български групи . Разбира се, има някакви единици, които успяват да го направят и колкото повече единици са пробвали и участвали на световни сцени и в световни проекти извън България, това може само да донесе на българските музиканти по-голяма надежда и по-голям хъс за работа и по-голяма мотивация.

Живко: Аз на първия въпрос бих отговорил – не, освен на хората, които участват в тия проекти като част от българската сцена. За тях е просто едно хубаво преживяване, но не мисля, че това ще доведе до някакво особено развитие, освен че очаквам Митака (Димитър Белчев) някой да го чуе и да го извикат за вокалист на някоя световна група.

 

For EN see page 2

 

  1. #1 написан от Dez Marinkov (преди 8 години)

    Жестоки !!!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото