VINTERSORG – Naturbål (2014)

Vintersorg са група с история богата и разнородна; група на традиция и експерименти. Група, която е поникнала в екстремна почва и постепенно е израснала в по-блага прогресивна и авангардна среда. С последната си творба дуетът смесва техничността на последните два жанра с дивото удоволствие, което блек и фолк метълът доставят, за да се получи един от най-силните му албуми до момента.

Naturbål е албум на баланса; албум на великолепно смесената сплав между фолк и блек метъл. Албум, в който добро и зло битуват съвместно, без да си пречат, даже напротив – танцът на техните крайности е едно от по-красивите неща, които се случват в това музикално лято. Ако трябваше да го изобразя с един символ, то това определено би бил този на Ин и Ян: абсолютно равновесие.

Спазва се тенденцията, зададена с последния албум Orkan – бомбастични хорове, здрави оркестрации, напевни шведски текстове, достигащи до слуха чрез мощните вокали на Andreas Hedlund. Темпото е предимно бързо, но не липсват и моменти на ритмични отклонения.
Онова, което определено успя да грабне вниманието ми, са мелодиите: едновременно мозъкоподпалващи и кръвосмразяващи, те сякаш живеят сами за себе си, но се сливат в името на чистата и неподправена епичност.

Както се казваше в едно стихотворение, ‘Борбата е безмилостно жестока…‘. В Naturbål борба със сигурност има, просто не е за надмощие. Тя се води с една-едничка цел – да впечатли слушателите. Музикалният бран се разполага в девет песни, на пръв поглед различни една от друга, но всъщност създавани с едно и също намерение, а именно демонстрация на професионализъм от високо ниво и нечовешка страст към благозвучността.

9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото