VAN CANTO – Dawn Of The Brave (2014)

Рака-така, дъбъ-дъм, бада-бум, търа-дъм, така-так, пара-па-пара-па. Не, това не е текстът на най-новия чалга или дъбстеп хит, а преобладаваща част от музиката на Van Canto. Тази група ме грабна отведнъж още с кавъра си на “Battery”. Самата идея на групата с цялото това акапелно пеене е толкова яка и привлекателна, че няма как да не предизвика интерес. Затова и може би “Dawn Of The Brave” е изключително очакван албум, хората са любопитни да разберат докъде ще ни отведе въображението на немците този път.

Доста силен албум, бих казала. Свеж и зареждащ, с много ритъм и мелодичност. Изслушвайки тринадесетте песни докрай първия път, се усмихвах и се чувствах като след прочит на добра книга, която те е главозамаяла. Затваряш последната страница и си мислиш „Жестоко! Но само това ли беше?“. “Dawn Of The Brave” има епично начало, което прелива в поредица от въздействащи песни като “Fight for your life” , “Badaboom”, по-рок енд рол-ската  “Steelbreaker”, мистичната “The other ones” и  различната “Unholy”. Помежду им се вмъкват и няколко интересни и предсказуемо добри кавъра на “The final countdown” (Europe), “Holding out for a hero” (Bonnie Tyler), красивата “Into the west” („Lord Of The  Rings“ soundtrack), както и легендарната “Paranoid” (Black Sabbath),  с която албума подобаващо завършва.
Красив, емоционален, ритмичен, цветен и интересен синтез на ниски и високи мъжки и женски вокали, палитра от звуци и барабани. Обзалагам се, че на тези хора никога не им се скучно и процесът на писане на песни е както интересен, така и забавен. Понякога и аз се чувствам като от Van Canto – но си тананикам песни, чиито текстове не знам и вместо думите си припявам различни срички, или пък литераризирам китарните партии.

Да си различен е модерно, да си предизвикателен – също. Но да си добър и оригинален като Van Canto далеч обаче не е толкова лесно. Суперсилата на Van Canto е смело да създават уникална по рода си музика.

“Dawn Of The Brave” излиза официално на 07. Февруари 2014г. чрез Napalm records.

9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото