Valentine`s Massacre 2016

14 февруари 2016 година- Mixtape 5/ B-side

Ако за някои хора беше Свети Валентин, а за други Трифон Зарезан, то събитието Valentine`s Massacre спокойно събра и двете групи и успя така да нажежи страстите, че дори Купидон не успя да устои на тази уникална вечер, която споделихме всички присъстващи.

Моят любим клуб, доста удобен, с хубаво разположение на самата сцена и мястото вътре в него, така че хората спокойно да пийват, а тези, които се кефят бурно, да имат нужното пространство.

Главните виновници да си изкараме толкова добре, по ред на излизане, са: Feast of Insanity, 40 Days Later, Never prey, Above us the Waves, Downslot и Khanъ. Звучи доста добре, нали? Нямате си представа, колко жестоко ни подредиха тези групи, само да видят как се движим днес..

Вече по същество. Първи на сцената излизат Feast of Insanity. Още загряваме и се потапяме в атмосферата, обаче групата има съвсем различно мнение от нашето и директно ни хванаха за главите. Групата е доста млада, но си личи работ01ата в нея и това, че се опитват постоянно да се надграждат и развиват. Определено започнаха силно и ударно, буквално ни вкараха във филма, който тепърва предстоеше. Промяната в състава им се отразява изключително добре. Новите вокали в групата са поднесени със сила и мощ и цялата музика те придърпва бавно към най-подземните части на този стил. Групата изсвири своите авторски композиции, някои от по-старите, накрая ни представиха и нещо съвсем ново, песента Grimoaire„, както и първата им студийно записана песен-Ashes to consume”. Това, което също беше много интересно и внесе още една доза силен заряд на сцената беше поканата на китариста от Rebirth CapitolЖивко Желев. И понеже присъствието на Rebirth на
сцената се засили, групата изсвири тяхната песен Black Plague”. Бавните брейкдауни и тежестта, която носеше музиката им, успя да даде силен старт на вечерта и хората да се отпуснат и не така страхливо да се приближат към сцената. Страхотно представяне, наистина.

Във въздуха вече витаеше енергията от първото изпълнение, клубът се позапълни още повече, което единствено радваше как след всяко изпълнение на групите, сцената отпред ставаше все по-пълна, докато накрая вече нямаше накъде.

Следващата група, която се качва на сцената, е 40 Days Later. Изключително се радвам за тяхното завръщане през изминалата есен и да виждам групата все по-често на сцената. Много мелодични и свежи като състав и група, много разчупен стил и бих казала модерен. Напомнят ми малко на една моя наистина любима група Of Mice & Men, не само защото правят кавър на песента им „Bones Exposed”, дори не толкова стилово като сравнение. Просто са свежи и модерни, представят новост и нещо, което радва ухото. В момента групата готви и порция съвсем нова авторска музика, по която все още работи, така че всички ние сме в очакване на новото. Изпълниха песни от своето минало и по-нови авторски, като паралел между преди и сега като група. За своето изпълнение на сцената имаха и гост вокалист, в лицето на организатора– Жо Василев. Изпълниха заедно последния сингъл на групата към песента In Depths. Заряд, емоция и доволни лица. Това се виждаше през цялата вечер.

Към края на своето изпълнение 40  Days Later ни попитаха дали сме готови за Never Prey, и след като чуха нашето ДА… отговориха- Ама не сте, наистина не сте, но ще бъдете. Е, бяха прави! Беше ред на групата, а ние наистина не знаехме какво ни чака. От година и половина това беше първото им излизане на сцената и може да си представите какъв заряд носеха и какво се изсипа на сцената като музика. Още със самото започване вече не можех да проследя какво точно се случва в публиката, и кой, къде точно се намира. Как да се изразя, беше тотално мазало. Всички беснееха, групата се нахъсваше още повече от публиката и както винаги, връзката беше  изцяло двупосочна. Изпълнението им беше наистина на ниво и това отсъствие, което са имали като банда, въобще не се отрази на тяхното представяне.

03

Малките паузи за глътка въздух и бързо освежаване действаха наистина добре, така че да можем да издържим и да се подготвим за следващата банда.

А коя беше следващата банда? Специалните гости от Гърция/Кавала- Above Us The Waves. Много силно присъствие и много бързо публиката ги приобщи, пред сцената беше пълно и купонът наистина се заформи много добре. Това е едва 404-тото гостуване на бандата, като специално посещението им за двата дни от изданието на Valentine`s Massacre е част и от тяхното турне в момента. По никакъв начин не им пролича пътя, многото концерти преди това или каквото и да е. Групата беше
изключително жива в своето изпълнение, изпълнени с много любов към българската публика и наистина дадоха своя
максимум, за да покажат какво могат и да ни представят гръцката сцена. Много се радвам, че имах възможността да ги чуя, надявам се някой ден да заповядат отново.

Предпоследна почивка преди да излязат на сцената от Downslot. А аз ще ви издам, че успях да взема интервю от организатора, за самия фест, него самия и всички бъдещи проекти. Беше изключително вълнуващо и съвсем скоро ще можете да го прочетете и вие.

Ето, че на сцената вече са се подготвили за своето представяне от Downslot. Хората бяха изпаднали в еуфория още преди самото начало, а може да си представите за какво иде реч до края на тяхното изпълнение. И точно с шеметния си трясък, с който свирят, групата напълни столичния клуб. Концертът бе разбиващ и остана въпросът „Кога пак?“. Те показват умело как се комбинират с популярни музиканти, но не забравят и есенцията на фестивала, а именно, атмосферата на феновете… Група, която слушах за първи път, но определено ми направи едно наистина добро впечатление. И остави хората още по-зажаднели за последната доза музика през вечерта.

05

 „С нозете си в жар газя
Огън гори във сърце
В душата си плам пазя
Дето нема да умре”

Това говори ли ви нещо? Да, няма грешка, на сцената се качиха от Khanъ, за да завършим празника подобаващо и да приключи по един наистина съвършен начин вечерта. Групата съвсем наскоро представи своя първи дългосвирещ албум „Знамение”, а нас все още ни държеше жарта и енергията, която приехме от техния концерт- промоция. Силни, енергични, носещи нашето, българското, показаха за пореден път едно изпълнение на доста високо ниво. Изпълнение, в което всички погледи бяха приковани към сцената, всеки човек пееше всяка една думичка с тях. Групата наслагваше и даваше все повече 06с всяка следваща песен. Еуфория. Вдигнати ръце. Усмивки. Изпълниха песните от албума си като за емблематичната песен „Небе” групата покани и гост вокалист- Георги Спиров. Така на сцената стана още по-живо, още по-енергично и интересно преплитане между вокалите на тримата вокали. Групата изпълни и останалите си песни от албума като:  Земя, Пепел, Жар, Павле ми пие, Чума, Гарван, както и песни от тяхното ЕП „Правда”- Буря, Жeртва. Накрая публиката просто не стихваше и не желаеше групата да слиза от сцената, въпреки че бяха притиснати и от времето, все пак останаха и заедно всички изпълнихме последната им песен „Домачине”, с която изпратихме групата и края на вечерта. Песента беше изпълнена с много силна емоция, дори към нейния край можеше да се види хорото, което се виеше в клуба.

Финални танци, финално пеене, викане, мятане на коси. Както Жо се изрази по време на тяхното представяне, ако от Above us The Waves ни показаха как се прави в Гърция, то те показаха  как го правим у нас. И успяха. Само това ще кажа. Чувството винаги е твърде завладяващо, за да го опиша в думи.

Това, което бих искала да споделя за цялата вечер е, че мини-фестът събра на една сцена групи с много голям потенциал, групи, които са в основата на нашата сцена и допринасят много за нейното развитие. Valentine`s Massacre е фестът, който дава шанс и на младите да се качат на една сцена с по-утвърдените, като това по никакъв начин не показва неравностойност, а напротив. Показва съпорт, равноправие и една голяма забава, в резултат на тяхното съдружие и подкрепа като групи.

Благодаря на всички групи, нека продължават да се развиват с това темпо, с което вървят в момента. Имаха страшно добър контакт с публиката и всяка една група успяваше да прикове по собствен начин вниманието на хората. Моят репортаж за събитието приключва тук и ще се видим на следващия концерт. Скоро ще ви представя и интервюто, което взех от Жо Василев, бъдете в очакване!

Фотограф: Цветелина Костова

12647423_1006504109422094_6791370892513733654_n

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото