THE REVENGE PROJECT и SKAPHOS свирят преди HATE

 Skaphos е блек/дет метъл група от Франция. Музикантите от групата се гмуркат в Бездната, изгубени и потънали в лудост, от която никога не ще може да избягат. Ужасяващ свят на ръба на реалността. След два издадени албума и няколко европейски турнета с Marduk, Vader, Belphegor, I am Morbid и едно японско турне с Batushka, бандата подготвя своя трети албум за да навлезе още по-навътре в най-дълбоката част на морето.

Родните THE REVENGE PROJECT ще са специалният гост на концерта. The Revenge Project е група със стил на мелодичен дет метъл, основана през 2000 г. като страничен проект на музиканти от няколко бургаски метъл групи. Това са Дечо Харизанов (бас), Staffa (китара) и Kalhas (ударни). Няколко месеца по-късно се включват от Deimoz (китара) и G. McManus (вокали). Първата жива изява на групата е в Шумен през май 2001 г. След това напускат Дечо Харизанов и McManus. Присъединяват се Astaroth и MaxPain.

През 2002 г. в домашното студио на басиста е записано дебютно демо “No Chance to See the Sun Again”. Направен е първият клип на групата към песента “Anger to Dwell”. Следват многобройни концертни участия съвместно с групите Demonism, Darkmoon Rising, Hyperborea, Korozy и др.

В началото на 2003 г. The Revenge Project започват записите за дебютния си албум в Astaroth Studio. Групата участва на фестивала Taksirat в Скопие, Македония (2003). В края на 2003 г. групата получава покана да свири на една сцена заедно с известната траш метъл група Sodom. Шоуто се състои на 27 февруари 2004 г. в София. Благодарение на това групата придобива голяма популярност на родната сцена. Направен е и втори демо запис с името “The End Is Coming…”, който съдържа сурови версии на 4 парчета от предстоящия дебютен албум. “The Dawn of Nothingness” е издаден официално в средата на 2005 г.

През юли 2005 г. The Revenge Project свирят на една сцена с полската дет метъл група Vader и като предгрупа на финландската блек метъл група Catamenia. През следващата година и половина групата се изявява на живо и с други световноизвестни група, част от които са Destruction и Paul Di’Anno. Междувременно мястото на Astaroth е заето от басиста Sevar. Заснет е видеоклип към парчето “1000 Voices”.

В края на 2007 г. на мястото на Sevar идва Articorse. През ноември 2007 групата взема участие на Nuclear Blast Festival в София, заедно с известните групи Amorphis, Benediction и Edguy.

През 2008 г. участват в първото издание на фестивала Spirit of Burgas, на който те свирят на една сцена със Sisters Of Mercy и Cradle Of Filth. Следва участие на Exit festival 2009. Същата година The Revenge Project излиза на сцена точно преди норвежката блек метъл банда Dimmu Borgir на фестивала Thrash til’ Death Fest в Каварна.

През 2013 г. участват на Wild Child Festival – Варна.

В началото на 2016 г. групата подгрява норвежката блек метъл група Abbath в клуб Mixtape 5, в София. Концертът е част от световното турне на Abbath.

През 2023 има още една промяна в състава –  барабанист става Велин Вълчев познат още от Scolos и Black:I.

Концертът ще е на 3-ти март в клуб Live & Loud (София, ул. Позитано №8).

Билети в офис мрежата на EasyPay и от epaygo.bg: https://epaygo.bg/2247333327

В деня на събитието, ако има останали билети, ще се продават само на входа на клуба на цена, която ще бъде обявена допълнително.

Очаквайте информация за подгряващи групи и следете подробностите във Фейсбук събитието на страницата на клуб Live & Loud: https://www.facebook.com/events/903981831397545

Информация за HATE и последния им албум, издаден от Metal Blade Records:

Никой не комбинира дет и блек метъл така, както полските екстремисти Hate. С непоколебима жестокост и уникално за групата усещане за атмосфера, в дванадесетия си дългосвирещ албум “Rugia” те разширяват още повече границите на своя занаят. „Беше ми ясно, че той трябва да надгражда и да се развива спрямо предишния ни запис „Auric Gates Of Veles“ (2019) както в музикално, така и в текстово отношение. Въпреки това, всеки запис на Hate стои като отделно пътуване и никога не стига два пъти до едно и също място. Никога не знаеш къде точно ще те отведе“, заявява вокалистът/китарист ATF Sinner, който ръководи групата от 1991 г. насам. Свежата кръв в състава на групата също допринася за уникалното звучене на “Rugia”. Pavulon (барабани), който свиреше с групата от 2014 г., беше принуден да се оттегли от групата поради сериозни здравословни проблеми. На негово място групата привлече Nar-Sil (Neolith, Virgin Snatch, Embrional). „Работата с нов барабанист този път беше завладяващо преживяване за мен. Техниката и присъствието на Nar-Sil са доста по-различни от тези на Pavulon и това определено си пролича. Вярвам, че успяхме да изградим нова освежаваща глава в дискографията ни, композирайки девет наистина зловещи залитания на чиста ярост.“

Писането на албума “Rugia” започва малко след издаването на “Auric Gates of Veles”. Скоро обаче Hate започват интензивни турнета в подкрепа на новия си тогава опус и създаването на нова музика остава на заден план. Но когато идва 2020 г. и пандемията COVID, плановете на групата за турнета с Belphegor и Suffocation са внезапно прекъснати. С този неочакван прилив на свободно време групата решава да се стегне и да довърши писането на материала, върху който работи.

Към Sinner и Nar-Sil се присъединиха Domin на соло китара и Tiermes на бас, който свири с групата на живо от 2018 г., за да допълнят състава. „Въпреки че аз написах рифовете, основните аранжименти и текстовете, всички работихме върху това, което чувате в “Rugia”. Събирахме парчетата и пренареждахме фрагментите като екип. Албумите ни винаги са колективно усилие и при този не беше по-различно“, твърди Sinner. В звуково отношение те са се вдъхновявали основно от екстремния метъл от 90-те години, както блек, така и дет, и са искали да запазят звученето си възможно най-органично. „Звучи доста сурово, много динамично и необуздано. В него има и силен ембиънт елемент, който подчертава звученето на материала и мрачната атмосфера. Този път ритъм секцията е по-силно повлияна от дет метъла, което ни връща към корените ни. Може да се каже, че повечето от песните в този албум са „pagan death metal“ – комбинация от епични рифове и свирепи взривяващи ритми.“ Едно нещо, което може да изненада феновете, е начинът, по който Sinner използва гласа си, който е много по-изтънчен, отколкото в предишните записи. „Опитах се да направя така, че гласът ми да звучи в три различни тембъра или дори като различни хора зад микрофона. Понякога гласовете са комбинирани заедно, понякога са по-скоро отделни вокални линии. Искам да изградя този обогатен изказ и на концертите ни мисля, че Tiermes ще ми помогне с някои от вокалните линии, за да пренесем този ефект в жива среда.“

В лирическо отношение албумът показва, че групата продължава да навлиза в дълбините на славянския мистицизъм. „Като цяло всички песни в албума са посветени на древния славянски свят – великите преселения, войните, битките и борбата за оцеляване. Но в тях има и философско ниво, което е много важно. Славянската митология е колекция от универсални истории, засягащи фундаментални въпроси, с които всички ние се сблъскваме в живота си. Ето защо тя е рамка, която ми позволява да пиша за съвременните проблеми, с които самият аз се сблъсквам, от различна гледна точка. Покрай това открих езическата си душа и насърчавам хората да направят същото. Мисля, че всеки има тази по-дълбока, по-задълбочена идентичност, основана на разбирането на нашето единство с природата, нещо, което надхвърля всички цивилизации, които сме изградили.“ Заглавието на албума е взето от архаичното име на германски остров в Балтийско море, който сега се нарича Рюген. В древни времена Рюген или Ругия е бил място за свещено поклонение на езическия славянски народ. Той е бил самото сърце на западната славянска вяра, където се е намирала легендарната крепост Аркона. Албумът в основата си е почит към Ругия, нейните племена и създадената от тях култура.

Групата отново избира да запише албума в звукозаписното студио Hertz в Полша, а записът, смесването и мастерирането са дело на братята Wiesłaski (Behemoth, Decapitated). Всичко е записано за около две-три седмици, като дългогодишният им сътрудник Michał Staczkun осигурява ембиънт елементите на звука на групата. Единствената трудност възниква на етапа на смесване, където се очертава окончателният характер на записа. „Тук се сблъскахме с много проблеми, също и с противоречиви визии. Продуцентите имаха собствена идея за цялостното звучене, която се различаваше от това, което имах предвид, така че се опитвахме да намерим добър компромис и това ни отне няколко месеца.“ Като се има предвид колко силно прозира индивидуалността на записа, може да се каже, че постигнатият компромис определено е бил в негов интерес, като този запис стои като може би най-добре звучащия албум в дългата кариера на групата.

Hate също така празнуват тридесет години дейност с “Rugia”, а Sinner потвърждава, че е толкова целеустремен, колкото винаги. „Е, огънят все още гори! Гордея се, че изградих група с толкова силна енергия, която просъществува дълго време въпреки многобройните промени в състава и препятствията по пътя ни. Ние все още сме тук и творим с все по-голямо съзнание и отдаденост. Енергията говори чрез нас. Честно казано, мисля за групата като за нещо много по-голямо и по-дълбоко от отделните хора, участващи в нея през даден период от време. Вярвам, че ние създаваме канал за енергии, които ни превъзхождат.“

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото