The Gathering Of Autumn Souls – Day II

Autumn Souls Of Sofia logo

И ако първият ден на фестивала AUTUMN SOULS OF SOFIA 2016 премина почти изцяло под знака на класическия блек метъл, то през втория и третия ден палитрата наистина беше много по-пъстроцветна. В нея беше замесена кадифената меланхолия на дуума, унищожителния нихилизъм на депресив блека и космическата психеделика на фюнерал дуума.

Пъстроцветното в своя мрак множество беше приютено от клуб Live&Loud за следващите два дни от фестивала. Вечерта на 14 октомври откриха нашите северни съседи от AKRAL NECROSIS. Румънците подгряваха шведите GRÁ съвсем наскоро, затова интереса ми към тях беше повече от голям. Сетът им беше кратък, но достатъчен да потвърди правилото, че който си го може, си го може. Вероятно ограниченото време не им позволи да сложат традиционния си корпс пейн, с който излизат на сцена, но това изобщо не беше за сметка на изпълнението им. Яростен, изчистен блек метъл с виртуозни китарни сола и леки дет метъл залитания, чиято мощ помита. Фронтменът им Octav сподели, че в същия ден е излязъл новият им албум „Underlight“, който е втори в дискографията им. Обърнете му внимание, няма да останете разочаровани.

HUMANITAS ERROR EST се готвят за своето представление. Групата от Лайпциг издаде своя първи студиен албум „Human Pathomorphism“ в началото на тази година, а зад продуцирането му стои не кой да е, а Déhà. Ако някога сте искали нихилистичен, човеконенавистен блек метъл HUMANITAS ERROR EST са вашите хора, а „нежното“ присъствие на S Caedes зад микрофона спокойно може да изтръгне сърцето ви и да го сдъвче за закуска. Кървав корпспейнт, същества изпълзели от най-злокобните ви кошмари, а поведението на другия вокалист Ghoul е истински шамар в лицето. Шамар, който ще ви събуди напълно от романтичните въжделения и сладките илюзии. Ще ви покаже, че в тоя свят място има само бруталността и непукизма. Да, HUMANITAS ERROR EST! и изтреблението му трябва да започне от себеунищожението.

В абсолютен контраст на грубостта и омразата, които изляха нашите гости от Лайпциг, MOURNING SUN ще ни въведат в един неземно красив свят, макар и чрез музиката на „обречените“. Ще ни покажат, че не всичко в този свят е изгубено. „Траурните слънца“ идват от далечно Чили. Тук нежното присъствие в групата е наистина нежно. Витаещият глас на Ana Carolina на живо, на моменти напомня омайния тембър на пан-флейтите, инструментът-символ на Андите. И, слушайки я не е трудно да си представим безкрая и самотата на Алтиплано. Закътаното току под звездите плато с извънземни пейзажи, които съзнанието понякога отказва да приеме, че са истински. Чилийците наистина създадоха атмосфера на мрачна красота и хармония, сред която дори Слънцето би поспряло, за да отрони своите сълзи на умора и огорчение от света, който огрява всеки ден.


(EchO) идват от слънчева Италия, но музиката им съвсем не е слънчева. Тежкият дет/дуум, прерастващ дори във фюнерал, съчетан с атмосферични акустични мелодии, в които превес взима пианото на Simone Mutolo, спокойно може да изкопае могилата ви, която да запълните със сълзи, а след това да погребете и себе си там. Гласът на Fabio Urietti преминава от ласкаво-чиста нежност в гробовен тътен, карайки ви да изпитате задоволство, че сте избягали от гнилото си съществуване, за което и без друго вече никой пет пари не дава, а едно ноктюрно на пиано ще увенчае смелостта на решението ви. (EchO) имат вече около десет годишна история зад гърба си, а през май издадоха втория си студиен албум „Head First into Shadows“ (колко символично и жизнерадостно, нали?!). Бих казала, че са задължителни за феновете на стила, ако за първи път чуват за тях. Има какво да ви разкажат и къде да ви отведат…

Нашето спасение от екзистенциалното отчаяние и мрачните мисли идва от Норвегия. Групата с ледено име е DEN SAAKALDTE. Съвсем по журналистически си ги нарекох „Black Metal all stars“, още повече, че основаната преди десет години екстремна шайка е събирала в състава си музиканти като Hellhammer, Niklas Kvarforth и още имена от норвежката блек метъл сцена. DEN SAAKALDTE имахме удоволствието да видим в състав: Tjalve – китара, Sykelig – китара, Tybalt – барабани, Storm – вокали, Vidar – бас. Екстремно?! Малко е да се каже. Скоростно и злобно?! Твърде слаби думи. Ако берсерките все още съществуваха, музиката на DEN SAAKALDTE спокойно би могла да бъде използвана за насъскването им срещу врага. Освен това сетът им беше абсолютно подходяща прелюдия към последната група за вечерта. Група, от която започна емоционалната градация на целия фестивал.


Set list DEN SAAKALDTE:
1: din siste dag
2: drikke ens skål
3: la vinteren vare evig
4: Vandringen
5: som et arr på sjelen
6: endeløst øde
7: den farløse
8: du selvproklamerte misjonær

Дами и Господа, уникалният, единствен и неповторим Adde „Outlaw“. Доста от присъстващите вече го познаваха от гостуването му с IXXI. Този път Adde се включи в AUTUMN SOULS OF SOFIA 2016 с траш проекта си Angrepp, който също е събрал интересни имена от шведската сцена, като китаристът на IXXI Titan и барабанистът на Månegarm, Jacob Hallegren. Шведската „Атака“ освен, че събра около себе си всички присъстващи фенове на разнородните екстремни стилове, беше и притегателният център, който обединяваше всички останали на феста музиканти. Outlaw е най-харизматичният музикант, който можете да срещнете на живо. Както обеща в интервюто си имаше изненади в сета на Angrepp, като дуетното изпълнение на песента „True Old Soul“, която изпълни заедно с колегата си Ghoul от HUMANITAS ERROR EST. Музиката на Angrepp е доволно нахъсана, агресивна и заразителна, и на моменти далеч излиза извън границите на конвенционалния траш. В оригиналната версия на песента вторият вокал се изпълнява от Acerbus (Ondskapt & IXXI) и в случая злобният, мизантропски харш на Ghoul беше перфектният избор.


Нашето адско парти за тази нощ приключи повече от подобаващо. Оцелелите и все още, имащи жизнени сили в себе си го довършиха в придобиващия легендарен статус сред шведския ъндърграунд BlackLodge Bar. Предстоеше ни още една нощ на истинска лудост и умопомрачение. Нощ, в която си дадоха среща безплътни зли същества, изпълзели от отвъдното и древни римски богове. Но за това в следващия разказ.


Set list Angrepp:
Hellführers Fuckcunt
Legions Arise
Party In Hell
Five Horned Formation
True Old Soul – ft. Ghoul
Hugg Alla
Rape, Kill, Rock n Roll
Dictator
Straffet
Roadkill Glory
For Now I Have Risen

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото