Група ТДК от Пловдив представиха в Неделя вечерта своето ново творение – „Еврен“, което на странджански диалект е форма за думата змей. Песента, вдъхновена от планинското, от природното и от чисто човешкото, съставлява почти 6-минутен пейзаж от звуци, рисуващи картини в съзнанието на слушателя. Песента, която се явява третата самостоятелно издадена песен на бандата, е смесица от разнообразни музикални форми, но със сигурност не е за ухото на всеки музикален ентусиаст. За по-верните фенове, които са „продали душите си“, в сайта на групата песента беше представена още в петък (14.08.2015г.)

Към официалната публикация на песента във фейсбук страницата на бандата е прикрепена и молба към феновете и хората, докоснати от песента. Групата приканва всеки, който може и почувства за нужно – да заснеме със своя смартфон или камера видео (на планински пейзаж, горска пътека, морски релеф или всяка една природна форма, която е израз или подтиква към душевни вълнения и провокации), което да изпрати на фейсбук страницата на ТДК. С получените кадри бандата ще направи своеобразно fan made видео към песента „Еврен“, което по техните думи ще направи песента още по-автентична и близка до всеки един. Единственото изискване е кадрите да са заснети с не по-малка резолюция от 720p. Всеки участвал ще бъде изрично споменат и възнаграден със специален fan промо package от бандата.
В осъществяването на песента е участвал и Александър Михайлов (кавал) от Acoustic Corporation, а пък аrtwork-ът е правен от Теодор Георгиев. Песента е записана в студио F1 Records в Пловдив от и с помощта на продуцента Васил Вълчев.

Официален сайт на ТДК- http://turdomkean.com

ТДК във фейсбук – http://facebook.com/turdomkean

 


Кои са ТДК

ТДК е представителна извадка на социалния експеримент наречен “преход”. Музиката на бандата е комплексна композиция, която смесва пустинното с планинското. В някои от песните се чува силно заложената основа на българската народна музика, докато в други се усеща пустинната хватка на Stoner рока. Текстовете на песните са изцяло на български, като тук се долавя и Воевското Ню-уейв влияние. Музика на парадокса и силните усещания, която пленява както сетивата, така и ума. ТДК е българска група, основана през 2012 година в град Пловдив от Никола Николов (вокали), Марио Попов (китара) и Веселин Петров (баскитара). Скоро след това към тях се присъединява барабанистът Димитър Пенчев, а през 2014 част от групата става и Звездомир Михалев като втори китарист.