Лятно време почти не се сещам да си пусна блек, но в настоящия случай си заслужаваше на 200%! Може би не е случайно, предвид факта, че Nathan Churches – човекът, стоящ зад проекта, е австралиец.

Utterly Away“ е концептуален албум, в който всяка една от песните е вдъхновена и се фокусира върху конкретни стихове на Matsuo Basho (японски поет, представител на поезията от периода Едо, известен главно с работите си в жанра хайкай – бел. авт.).

Албумът е един съвременен прочит на блек метъла – майсторски изпълнен, атмосферичен и много красив. Осемте парчета в него са нещото, което на мен лично ми липсваше напоследък в музикален аспект.

Нито прекалено мрачно, нито пък оптимистично, „Utterly Away“ е прозиведение, което запленява от първата нота. Независимо от японското вдъхновение, японски мотиви в албума се чуват, но не са прекалено и не са натрапчиви, което лично за мен си е в плюс.

В цялостност „Utterly Away“ е интелигентна комбинация от поезия и блек метъл, без да навлиза в каноничността на жанра. Определено е нещо, което си заслужава слушането. Албумът е подходящ за всеки, който е любопитен да опознае нови музикални хоризонти или ако се чуди какво е бъдещето на блек метъла.

Оценка: 10/10 // За фенове на: блек, атмосферични неща, интелигентна музика и може би донякъде SUMMONING