ШВЕДСКИ ДЕТ МЕТЪЛ – РАННИ ГОДИНИ

swedishdeathВ началото на  90-те години живот добива понятието „шведски дет метъл“  Swedish Death Metal. Причината да бъдат обединени и характеризирани като такива от фенове и журналисти определени групи е изграждането на автентичен стил, който съчетава в себе си множество елементи от стилове, които добиват цялостен вид чрез съвсем нови изразни средства.  С течение на времето е създадена  огромна сцена като в  самата нея се говори две основни направления: гьотеборгската сцена, тук принадлежат  групи като At the Gates, In Flames, Dark Tranquillity,  и стокхолмската сцена с водещи имена като: Dismember, Entombed. Екстремната сцена в Швеция далече не се свежда само до понятието шведски дет метъл. Има типични представители и групи, които като звук са близки до американския дет метъл, множество от блек, траш и прочие банди, за някои от които ще бъде писано по-нататък.  В Швеция любовта към рок и метъл музиката е огромна. Изявени имена в световен мащаб има във всеки един жанр, не може да не се отчете и този факт. Някои от музикантите, участващи в екстремни банди реализират успешно различни по жанр музикални проекти, като на първо място ще спомена мултиинструменталиста, неуморния Dan Swanö, чиято дейност може да бъде предмет на обширна и отделна тема. Може би само малцина от яростните почитатели на HammerFall у нас са наясно, че eдин от основателите на HammerFall Oscar Dronjak преди това е вокалист и китарист на дет метъл група, която е активна и до днес. С горното искам да дам пример, че стойностите в музиката не са еднозначни, а що се касае и до Швеция могат да съчетаят в себе си по уникален начин различни крайности и че в определен смисъл рок и метъл музиката може да се разглежда като единство.

Част 1. РАННИ ГОДИНИ И ЗНАЧИМИ ИМЕНА

quortonНе можем да направим какъвто и да е адекватен обзор на шведската екстремна сцена ако в началото и не поставим едно име със световно значение – Ace Börje Forsberg или Quorthon. Значението му, инспирациите, които дава основния му и единствен проект Bathory надхвърлят далече пределите на Швеция и метъл музиката там. Факт е, че още с едноименния си и добил култов статут блек метъл дебют от 1984г. Bathory заема водещо място в ъндърграунд средите и дава насоки на редица групи, поели след него. Стилът на Bathory  в първия период е доста синкретичен, съчетаващ в себе си множество елементи на блек, траш и дет метъл, написани по неповторим начин. Всъщност и до ден днешен много групи се опитват да се поместят именно в този стил като губят идентичност чрез преповтаряне на идентичния начин на музикално изразяване на Quorthon, но спонтанния и автентичен екстремизъм в ранните години на бандата не подлежи на имитация.

mervilessMerciless са една от първите ъндърграунд дет/траш групи с произход Швеция. Групата е създадена през 1986г. Те също са и първата група подписала договор с Deathlike Silence Productions, собственост на Euronymous. През 1990г. издават ненадминатия и до ден днешен по бруталност и първична сила дебют The Awakening. Албумът съдържа 8 парчета с общо времетраене около 27 мин със скоростта на картечни откоси и мощта на ядрен реактор. Празните приказки настрана, но The Awakening е шедьовър на екстремния жанр, който остава слабо оценен и до ден днешен. Merciless участват в  Slatanic Slaughter (A Tribute To Slayer)  с кавър на песента Crionics, чиято интерпретация се отличава с оригинален прочит на класиката и далеч надминава в интерпретативната си форма останалите записи, направени от имена като Benediction, Edge Of Sanity, At The Gates, Sinister, Vader и пр. Merciless издават още 3 албума и са активна група все още.

morbid+sweДруго култово име в екстремната история на шведската сцена е създадената през 1985г. под името Scapegoat група, преименувана година по-късно на Morbid, чиито вокалист Per Yngve Ohlin, известен със сценичния псевдоним Dead преминава през 1988 г. в блек метъл бандата от Норвегия Mayhem. Per Yngve Ohlin има внушително сценично поведение, белязано от цялостното му излъчване, използване на corpse paint и силно подчертаната танатологична тематика в текстовете. Трагичният  завършек  на живота му е известен на всички и не е тема на този материал. Барабанист на групата е по-късно станалия вокалист на Entombed Lars-Göran Petrov, който се подвизава под псевдонима Drutten. Друга значима фигура, която тръгва от тази група е китариста Ulf „Uffe“ Cederlund, станал по-късно също член на Entombed.  Morbid имат кратко съществуване. Записват няколко демо касетки през  периода 1987-1988г., след което прекратяват дейност.  На 07.05.2011г. важни имена на шведската екстремна сцена като Erik Wallin(Merciless), Peter Stjärnvind(Merciless), Erik Danielsson(Watain), Erik „Tyrant“ Gustavsson(Nifelheim), правят трибютен концерт под името „Mörbit“ в памет на Dead в Стокхолм.

Carnage се формират във Векшьо през 1988 г. като grindcore банда и по-късно се преместват в Стокхолм. Carnage се считат за една от групите, формирала автентичния звук на шведския дет метъл – груб и първичен, динамичен и със специфична вокална линия. Единственият им албум от  1990г. Dark Recollections има култов статут на дет метъл сцената и до ден днешен. Записан е в прословутото Sunlight studios в Стокхолм, където преди това са записвали Tiamat и Entombed. Историята на Carnage е пряко свързана с тази на Dismember. Групата се разделя на две  и някои от членовете и се присъединяват към Carnage като парчетата, които са репетирани с Dismember влизат в  Dark Recollections. Дефакто, записалите Dark Recollections музиканти, в последствие стават някои от водещите имена на дет метъл сцената. Това са: Matti Kärki, вокали и вокалист на Dismember, Carbonized, бас и вокали в General Surgery; китаристът David Blomqvist, участвал по-късно и Entombed, барабаниста Fred Estby, барабанист на Dismember през периода 1988-1989, 1990-2007 г. и Michael Amott, който след записите на албума де присъединява към Carcass и записва заедно с тях два от най-добрите им албуми. Amott записва и басът в Dark Recollections.  Carnage прекратяват съществуване през 1990 г., но тепърва предстои издаването на албуми и появата на нови имена на хоризонта на шведската сцена. Някои групи остават праволинейни до края, други с течение на времето ще  променят стила си значително.

част 2

част 3

carnage

  1. #1 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 3 години)

    Този материал може да послужи като пътепис за по-младите фенове…

  2. #2 написан от Анонимен (преди 2 години)

    много ми хареса вие сте много яки хора

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото