„Scream for me, Sofia“ или първопролетен празник с BEAST IN BLACK & FIREWIND

Изключително приятно и топло време посрещна събралите се фенове пред столичния клуб „Joy Station“ на 20-ти март, където беше преместено шоуто на BEAST IN BLACK & FIREWIND. То трябваше да се състои в зала „Христo Ботев“, но поради технически проблеми локацията бе сменена. Това ни най-малко не бе пречка за публиката да си изкара много добре, а също така и групите да покажат какво могат, както щяхме да се убедим всички малко по-късно.

Така в първия пролетен ден станахме свидетели на 1-то гостуване на финландците BEAST IN BLACK по повод турнето, промотиращо новия албум на групата, „Dark Connection European Tour“. Групата дойде в състав : Yannis Papadopoulos (вокали), Anton Kabanen (соло китара), Kasperi Heikinnen (ритъм китара), Máté Molnár `(бас) и Atte Palogangas (барабани). BEAST IN BLACK бяха тук по покана на S.M.E. , както и гостувалите неколкократно у нас гръцки пауър метъл великани FIREWIND, които се представиха в състав: Herbie Langhans (вокали), Petros Christodoulidis (бас), Gus G. (китари) и Jоhan Nunez (барабани).

Точно в 18:00 започна пропусквателния режим в клуба, който постепенно започна да се пълни. Феновете започнаха да се зареждат с традиционната бира, за която се бяха погрижили от бара да има в изобилие, както и други напитки. Имаше и традиционния мърч щанд, където феновете можеха да си купят различни артикули на двете банди като тениски, дискове, нашивки, плочи и др.

В 19:00 под звуците на австралийските рокаджии AC/DC се пусна светлинното табло с логото на FIREWIND. Малко след това светлините в клуба угаснаха и на сцената се качиха гръцките пауър метъл майстори. Няма нужда да казвам колко добре смазана машина са гостите от Солун. Gus. G със своя неподражаем стил не жалеше струните на своя Jacksson, а мощният звук караше клуба да се тресе. Усети се и липсата на ритъм китаристa и клавирист Bob Katsionis, напуснал бандата през 2020 г.. Gus. G. бе човекът оркестър, бе успял да синхронизира липсващата китара към ефектите на своята, а клавирите звучаха от уредбата.

Гърците започнаха с песента „Wellcome to the Empire“ от последния албум на групата. Публиката започна вихрено да размята коси във всички посоки и да пее заедно с вокалиста Herbie Langhans. Барабанистът Johan Nunez `свиреше толкова мощно, че барабаните му щяха да срутят покрива на залата. Невероятните хармонии продължиха с пълна сила. Следващата песен бе „Head up High“, по време на която вокалистът Herbie сновеше по цялата сцена и зареждаше публиката с ентусиазма си. Дойде ред и на „Destination Forever, където Gus. G продължи да плете сложна мрежа от сола. Титаничният инструментал „The Fire and the Fury извади на показ невероятни ефекти от китарата на Gus. G. От адапторите излизаха пламъци, а грифът светеше в червено и оранжево. Така се стелеше огънят по грифа, както лава излиза от вулкан. След великолепната „Ode to Leonidas“ Gus. G благодари на събралите се фенове, че са дошли да ги подкрепят и представи чисто нова песен – „Destiny’s Calling“, която се очаква да влезе в предстоящия албум на групата. Творбата трябва да излезе по-късно тази година. „Rising Fire“ бе следващият патрон от гръцката четворка – песен от последния едноименен студиен албум на бандата. Участието на гръцкия квартет завърши с брилятния кавър на песента Maniac на Michael Sеmbello, (част от саундтрака към филма „Flashdance“), където вокалистът подкани публиката да се разтанцува. Това, което последва, озадачи абсолютно всички в клуба. Двама мъже от антуража на бандата излязоха преоблечени като главната героиня от филма и започнаха да танцуват в ритъма на музиката. Това предизвика бурни овации и смях сред всички присъстващи.

Така неусетно измина поредното гостуване на FIREWIND на българска земя. След множество скандирания, мятане на палки и перца групата се поклони пред феновете и отбеляза, че скоро ще се завърне.

Сетлист:

 • Wellcome To The Empire
 • Head Up High
 • Destination Forever
 • The Fire and the Fury
 • Ode to Leonidas
 • Destiny’s Calling
 • Rising Fire
 • Maniac“ – Michael Sеmbello (Flashdance)

Паузата бе използвана за презареждане с бира и други напитки и приготвяне на сцената за предстоящото шоу. Феновете останаха в очакване на хедлайнърите за вечерта BEAST IN BLACK.

В 20:15 светлините отново угаснаха, логото на бандата се появи на светлинното табло зад сцената и под звуците на Billy Idol BEAST IN BLACK изскочиха на сцената. Финладската петорка набързо завладя феновете с надъхващия си диско/хеви/пауър метъл, а вокалистът Yannis Papadopoulos показа, че може да достигне и най-високите тонове, макар и малко да се напрягаше в началото. Имаше и лек проблем с микрофона, но иначе изобщо не си жалеше гласните струни. Много характерно за тяхното звучене са клавирните партии, но за съжаление през почти цялото време звучаха от колоните. Само на една от песните се появи друг член на екипа, който изпълни малко соло на специален мини клавир.

Логичното начало бе с песента „Blade Runner от последния албум на групата „Dark Connection„. Финландците продължиха да изсипват песен след песен в уникалния си стил – Eternal Fire, „Die By The Blade, „Revengeance Machine. Te нажежихa атмосферата в клуба, а вокалистът Yannis подканяше всички да пеят и скачат в такт с музиката. „Unlimited Sin бе друга добра композиция, на която публиката не спря да куфее и пее.

След това дойде време и за „Moonlight Rendezvous. Тази песен бе един от големите хитове за вечерта, а публиката само това и чакаше, за да избухне. Шоуто стигна средата си с Crazy, Mad, Insane“, „Sweet True Lies“ и прекрасната To The Last Drop Of Blood, на която китаристите правеха соло след соло с видимо приповдигнато настроение. Последва прочуствената балада „Oceandeep, където Yannis пожела да запалим запалките или да пуснем фенерите на телефоните си. Следващата песен „Dark New World“ прозвуча в типичен хеви метъл стил – барабаните мачкаха всичко, а китарите пращаха публиката в друга вселена. На песента „Beast in Black“ китаристът Anton Kabanen изсвири невероятно соло, от което на феновете им се зави свят. Групата видимо се забавляваше, а събралата се тълпа им отвръщаше с добро познаване на текстовете им. Сетът продължи с „Hardcore, на която бяхме поканени да пеем с цяло гърло. Дойде време и за „Blind And Frozen – може би най-величествената песен на квинтета. Китарите, вокалите, барабаните мачкаха наред.

След нейното изпълнение групата слезе за кратко от сцената, но се завърна малко след това за задължителния бис.

Кулминацията на шоуто започна с композицията „Cry Out For A Hero“, където Kasperi Heikinnen и Anton Kabanen не оставиха съмнение в китарните си способности чрез своеобразно надсвирване. Продължението бе с друг голям хит от тяхното творчество One Night In Tokyo. На нея Yannis ни покани на пътешествие до Япония, и най-вече до Токио.

Yannis сподели: „Благодаря на абсолютно всички, които участваха и присъстваха в това приключение. Ще запомним тази вечер. Естествено, искам да благодаря на момчетата от FIREWIND. Израстнах с тях и се радвам, че заформихме едно отлично приятелство и направихме едно невероятно шоу тази вечер„.

Вечерта завърши с подходящата за финал End Of The World“.

След нея групата сподели, че ще се завърне много скоро. Последва дълго изпращане, поклон и традиционната снимка на фона на пълния клуб след края на шоуто. След това всеки, който пожелаеше, можеше да се снима с любимците си и да си вземе автограф.

Така приключи невероятната вечер в компанията на BEAST IN BLACK & FIREWIND. Тази вечер доказа, че нестандартното звучене може да запали и най-претенциозните фенове.

Сетлист BEAST IN BLACK:

 • Blade Runner
 • Eternal Fire
 • Die By The Blade
 • Revengeance Machine
 • Unlimited Sin
 • Moonlight Rendezvous
 • Crazy, Mad, Insane
 • Sweet True Lies
 • To The Last Drop Of Blood
 • Oceandeep
 • Dark New World
 • Beast In Black
 • Hardcore
 • Born Again
 • Blind And Frozen

Encore :

 • Cry Out For A Hero
 • One Night In Tokyo
 • End Of The World
 1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 2. Коментари за тази публикация
В началото