Рок фест „Хоталич“ 2019: Традиция с бъдеще

Край Севлиево преди три години се роди един нов рок фестивал, носещ името на уникалното място, на което се провежда – средновековният град-крепост „Хоталич“. От тогава насам всяка година организаторите работят здраво не само събитието да съществува на календара, но и да се превърне в нещо, което не бива да изпуска всеки фен. Само дни след третото му издание имахме удоволствието да разговаряме с кмета на гр. Севлиево д-р Иван Иванов. 

Здравейте, г-н Иванов. Дни след поредния рок фест Хоталич, нека направим кратка равносметка – Вие, като основна движеща сила за провеждането му, как оценявате третото му издание?

Здравей. Третото издание на рок феста беше най-посещаваното до момента. Радвам се, че интересът към това събитие постоянно расте и вече се превърна в традиция. Отношението на всички присъстващи и емоцията, която събитието даваше, са ясен знак, че сме си свършили добре работата.

Хоталич2019 - 2
Организацията отново беше безупречна. Безплатен транспорт за феновете, добро озвучаване, храна и напитки на достъпни цени, чистота и добро отношение. Как успяхте не само да постигнете, но и да поддържате всичко това за всяко издание?

При желание и добра организация всичко е възможно. Ние правим този фестивал за хората и държим това да остане така. Няма как фестивалът да е общодостъпен, ако цените са прекалено високи или няма удобен транспорт.

Чест Ви прави, че подкрепяте местните изпълнители – всяка година първи на сцената стъпват изпълнители от региона. Защо за Вас това е толкова важно?

За нас е важно да даваме гласност на младите таланти. Искаме те да усетят подкрепа на местно ниво и да чувстват увереност, че някой ги подкрепя и стои зад гърба им, за да могат уверено да крачат напред. По този начин ние показваме на България и света, че има много талантливи, млади хора, които имат какво да покажат и са готови да го направят за публиката. Съвсем възможно е да се окаже, че кариерата на следващото голямо име в рока е започнало именно от сцената на рок фест „Хоталич“…

Отново се видя, че изборът на банди за подобно събитие еизключително важен. Кои са основните фактори, с които се съобразявате при селекцията на имената?

При избора на групите гледаме най-вече те да са разнообразни, но познати и любими на хората. Рокът съдържа в себе си много разнообразна музика. Ние се опитваме да го покажем всяка година и съдейки по отзивите – успяваме.

Хоталич2019 - 1

Ще продължите ли да каните и изпълнители, който предлагат малко по-различен стил музика? Тази година сякаш в един момент малко след началото на сета на Odd Crew, голяма част от хората се отдръпнаха?

Ще продължаваме да каним изпълнители и групи съчетани така, че да паснат на музикалните интереси на всички присъстващи. Някои обичат по-тежък рок, други – класически. Но е факт, че и тази година всички групи бяха подкрепяни от публиката през цялото време.

Останалите общини (особено във Вашия регион) продължават да изпитват сериозни трудности в организацията на подобни събития. Какви съвети бихте им дали, за да можем всички ние да се наслаждаваме на повече качествена музика на живо?

Няма универсален съвет или схема за гарантиран успех на едно такова събитие. Най-важни за мен си остават желанието, добрата организация и не на последно място безупречният екип. С тях може да се постигне всичко.

Разбахме, че работата по следващото издание вече е започнала. Отново ли ще заложите на класическия рок?

Разбира се! Ще има класически рок, но ще има и изненади, както всяка година. Предпочитам все още да не издаваме повече подробности около четвъртия национален рок фест „Хоталич“.

Хоталич2019 - 5

Хубаво е, че с всяка година публиката се увеличава. Направи ми впечатление, че повечето фенове пред сцената са млади хора. На какво според Вас се дължи това, какво кара младите хора да атакуват крепостта?

Младите хора обичат да се забавляват и знаят как да го правят. За мен е удоволствие, че има толкова много млади хора. Имаше и много млади семейства с деца, които се наслаждават на тази музика, лишена от всякаква комерсиалност и фалш. Именно публиката е тази, която ни зарежда с нови идеи за всяко следващо издание.

Има ли община Севлиево намерение да организира и други подобни музикални събития през годината?

Веднага щом имаме ясна концепция за следващото събитие, ще го обявим публично.

Как виждате развитието на фестивала в годините занапред. Има ли неща, които бихте могли да подобрите?

Искаме да продължим фестивала и той наистина да се утвърди като любима дестинация на любителите на този стил музика. Мястото е магично, а хората могат да си починат сред природата докато слушат любимите си банди. Това е едно преживяване, което малко фестивали у нас предлагат. Рок фест „Хоталич“ вече се е превърнал в традиция, която смятаме да продължим и занапред.

Хоталич2019 - 3

Текст: Иван „iDTemplar“ Стоянов
Снимки: Рок фест “ Хоталич“ 

 1. #1 написан от Анонимен (преди 3 години)

  Фестивала беше СУПЕР,ще дойдем отново догодина,като организация може да сложите още една шатра за бира и скара

 2. #2 написан от hellraze (преди 3 години)

  Доста тъпо и клиширано интервю. Загуба на време. Общи приказки и бла, бла…

 3. #3 написан от Анонимен (преди 3 години)

  Вече 3 години съм там. Забележки нямам. Само за следващата година да асфалтират пътя че много прах. Както е коментирано в статията – наличие на вода, безплатен транспорт, добро озвучаване, прилични цени на храна и напитки, чистота и добро отношение., Във Варна примерно нямаше почти нищо от това., на други големи прояви и по-зле. Смятам сериозно да преразгледам посещенията си на места, на които ме обискират на входа за вода с надежда да измъкнат още няколко лева. И без това извън фестивалната зона се чува по-добре отколкото пред сцената.
  Относно изпълнителите – нищо не е писано. Само че част от публиката се отдръпнала на последната група първата вечер. Ами и аз го направвих – не е моята музика. След всичкия качествен Hard Rock, изпълнението на ЕРИДАН с новия им вокал (дебют в Кнежа), David Reese с John Steel. Приятно ми беше колко малки деца се кефеха на добрата музика.

 4. #4 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 3 години)

  …ДА НА ТОЗИ ФЕСТ НЯМА ОБИСКИ И ПРОВЕРКА ЗА ТОВА ДАЛИ СИ НОСИШ ПИЕНЕ И-ИЛИ ХРАНА…..ТОВА Е ГОЛЯМ ПЛЮС…НЕ ЧЕ АЗ ИМАМ НАВИКА ДА НОСЯ НЕЩО….ПРОСТО ЗА МЕН СЕ ГРИЖАТ ЯВНО ДОБРЕ……….

 5. #5 написан от Еlling (преди 3 години)

  Миркаааа, убиваш ме с този коментар. А размахваше ли възторжено жълто балонче на Райфайзенбанк :))

  • #6 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 3 години)

   …ХА НЕ….НО АДСКИ ИСКАХ ДА ИМА ЕДНА ИЛИ ЕДИН БОЛШЕВИК В ХРАСТИТЕ И ДА ОПИТА ОТ ГНЕВА НА КОМПАНИЯТА….КАТО ЛЕБЕДОВА ЕПОПЕЯ ЗА ЗАВЪРШЕК НА ВЕЧЕРТА…ВПРОЧЕМ ПОЗДРАВИ НА ХОРАТА С КОИТО БЯХ….И НА ЕДНА……….АБЕ НЕКА СИ ИЗКАРВАМЕ ГОТИНО ЗАЩОТО МОЖЕ И ДА СЕ СПОМИНЕМ….Я ОТ ЦИРОЗА ИЛИ ОТ НЕЩО ДРУГО……

 6. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 7. Коментари за тази публикация
В началото