Репортаж от концерта на BORN FROM PAIN, VENDETTA, LAST REMAINS и SCUM LINE

bfpВече изминаха около 24 часа от последното участие на добре познатата в България холандска банда Born From Pain. В главата ми още кънти “So we march! March! , докато се взирам в изчистения дизайн на черния флайър на събитието. Трудно е да вербализираш мислите си в такъв момент.

14.03. За някои просто поредната събота вечер, за други – не съвсем. Време е хардкор феновете да изпълзят от дупките си и да наваксат за последните месеци концертно затишие в този стил.

Скромното соаре започна навреме с подгряване от една свежа и непринудена българска група, а именно Skum Line. Докато едни се наслаждаваха на питието си, а други на приятен разговор с цигара в ръка отвън пред клуба, Skum Line, със сетлист от кратки и бързи хардкор/траш парчета, се опитваха да задържат вниманието на малобройната и леко задрямала публика в Mixtape 5 B-side. Неочаквани проблеми с кардана не спряха ударника на бандата да пролее литри пот и да продължи забавата с всички сили. Групата видимо се чувстваше на сцената като у дома си и по лицата им личеше удоволствие от случващото се (или по-скоро не) в клуба. Не липсваха и лични заигравки с колегите от Vendetta. Who cares, важното е веселба да става. Уви, честите покани за танц нямаха желания успех, а и за кога? Докато се обърнеш, тя песента приключила.

Групата се изнася от сцената с благодарности към публиката, още преди да са отшумели вялите ръкопляскания, и на тяхно място застават Last Remains. Добре познатите ни русенски младежи не ни разочароваха и този път. Обстановката, както и звукът, рязко се втежниха и беше време танците да започнат. Атмосферата се изпълни с романтични моменти, колосален 3-person circle pit и пеене с феновете a.k.a приятелско заграбване на микрофона от ръцете на Screamoe. Изпълнението бе стегнато и на ниво и момчетата от Last Remains отново не оставиха и капка съмнение, че са група, която заслужава да се види. Сетът им бе достатъчно дълъг, за да раздвижи кръвта на увеличаващата се публика.

Настава време разделно. Ред е на българския ко-хедлайнер Vendetta да щурмува сцената… Тълпата в малкото пространство на клуба започва да се уплътнява и се носят изпарения. След няколко здрави парчета фенската маса се пренарежда и вече никой не е там, където е бил преди 10 минути. Някакси ти става все по-трудно да се задържиш на място.  Хлъзгав dancefloor, хвърчат лакти, на дълбоко в боята. Ударно участие, спор няма, но кой не го е очаквал от шайката на Дикси и Шута. Група с дълга история и популярност, отдавна надхвърлила локалния ъндърграунд. Коментарите са излишни.

Кратка реорганизация на сцената и малко преди 23:00 започва интро, което вкарва набързо хората обратно в клуба. Born From Pain едва ли имат нужда от обширно представяне. Това е едва втората им дата на Балканите от Dance With the Devil Tour след тази в Букурещ и очакванията са за енергично шоу, което и получихме. Чакането свърши, а поводът за поредната визита e седмият им студиен албум, излязъл в края на миналата година. Затова и следва силен старт с “As above, so below” последван от “Cause & Effect”. Без stage diving, но със странни и често неуспешни опити за crowd surfing, заради оголените пространства пред сцената, партито е в разгара си и никой не мисли да си ходи. В сетлиста не липсват и доволно мощни парчета от по-старото творчество, “Rise or die”, “State of mind”, “Stop at nothing”.  Изпълненията бяха съпътствани от обичайните призиви за приятелство и взаимна подкрепа. Rob Franssen не пропусна и този път да напомни, че без значение какъв си ти и от кой стил идваш, хардкор или метъл, whatever, да слушаш музиката заради самата музика.

Това определено бе един от концертите,  на които съжалих, че не съм с кубинки. Малко крайни маси и оставени на тях кенчета с бира оцеляха на тази вечеринка, изпълнена с позитивна енергия и кръшни танци. Не получихме най-добрия звук, но на подобни събития чифт тапи за уши (и резервен  t-shirt) никога не са излишни.

След почти едночасов сет, кратък бис и последни думи за довиждане, е време да нападнем мърча. А за който е допуснал грешката да пропусне този live, ще има и други, защото, както вече знаем, BFP обичат да се връщат.

Заб.: За съжаление, поради непредвидени обстоятелства, на събитието не присъстваше наш фотограф и не разполагаме със снимков материал, за което се извиняваме.

flakey

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото