THE_EX alarma punk 8 yearsВНИМАНИЕ: Задава се осмият рожден ден на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“. На 27 октомври, четвъртък, от 21:00ч. в B-Side залата на столичния клуб *Mixtape 5* организаторите са подготвили истински ъндърграунд пир, какъвто скоро не е имало в София – с участието на легендите THE EX, Bernays Propaganda и Jerusalem In My Heart.

Alarma Punk Jazz представя:

THE EX (Холандия) + Bernays Propaganda (Македония) + Jerusalem In My Heart (Канада)

27 oктомври, четвъртък – 21:00ч. – *Mixtape 5*, B-Side

▲▲▲ Родоначалниците на импро-пънка и пънк-джаза THE EX от Амстердам пристигат за 8-ия рожден ден на „Аларма Пънк Джаз”! THE EX, едва ли има нужда да се припомня, са световна величина. От 37 години насам. Сценичните им и студийни колаборации включват музиканти от три поколения – от ветераните-авангардисти ICP Orchestra, през Chumbawamba (в проекта Antidote), Тони Бък от The Necks, Матс Густафсон, Рой Пачи и Zu, до някои нови имена в етиопската музика като Fendika. Разбира се, тук трябва да споменем поименно и музиканти, върху чийто гръб се крепи голяма част от музиката на ХХ век и които вече седят от дясната страна на Джими Хендрикс и Колтрейн в по-добрия свят – музиканти като американския челист Том Кора (1953-1998) и доайена на етиопската музика Гетатчю Мекурия (1935-2016), с които се свързват два много важни периода от историята на THE EX. THE EX са велики и защото през всичките тези близо четири десетилетия успяват да се задържат извън мейнстрийма, развивайки своя паралелна естетика и комбинирайки енергията на пънка с импровизаторските умения, витиеватите етиопски мелодии и ритми и социалната поезия в една отворена структура, която позволява всякакви неочаквани завои и решения. В разрез с канона и въобще с разбирането на индустрията за жанр. В съгласие със себе си. Освен с The Ex, фронменът на групата Арнолд де Боер, да припомним, участва на „Аларма Пънк Джаз“ и със соловия си проект Zea. И той, и китаристът Тери Хаселс, са доста активни и в популяризирането на по-некомерсиални африкански жанрове – с издателските си компании Makkum Records и Terp Records.

 

Bernays_Propaganda▲▲▲ Както преди 4 години, специални гости на THE EX ще бъдат Bernays Propaganda – една от най-великите пост-рокендрол/пост-хардкор/диско-пънк групи на Балканите за последното десетилетие. Неколкократно са свирили на „Аларма Пънк Джаз“ от 2009г. насам, както и на други важни събития, организирани от Indioteque, Spirit Of Burgas, Строежа и т.н. Името на Bernays Propaganda идва директно от Едуард Бернайс и неговата книга „Пропаганда” (1923), която поставя началото на концепцията за манипулирането на масите посредством медиите, а с текстовете, музиката и цялата си обществена позиция и дейност групата е една от водещите банди в Европа, чието творчество отваря болезнената дискусия за антиутопията, в която всички живеем – не само на Балканите и не само от десетина години насам. Преди точно половин година Bernays Propaganda издадоха четвърти студиен албум – „Политика“ (Moonlee Records, март 2016), както и 7-инчова съвместна плоча с Майк Уат, настоящия басист на The Stooges, после свириха като хедлайнери на голямата сцена на Д‘Фест, после и на Sziget, а в момента подготвят лайв албум и голям концерт, с който през февруари 2017 ще отбележат 10-годишнината си на сцена.

http://bernayspropaganda.bandcamp.com

Jerusalem_in_My_Heart_photo_by_Joseph_Yarmush▲▲▲ Jerusalem In My Heart е аудио-визуален лайв ембиънт проект на живеещия в Монреал, Канада, ливански музикант и музикален продуцент Радуан Гази Мумнех. Музиката на Радуан черпи вдъхновение както от арабската фолклорна традиция, така и от съвременния градски ъндърграунд (включително касетки със записи на световно неизвестни сирийски и ливански певци и инструменталисти, предавани от ръка на ръка сред бежанските общности, оформили се в следствие на минали, настоящи и бъдещи войни). Всичко това, съчетано с психеделични лентови видео-прожекции (дело на Шарл-Андре Кодер), понякога на два, три или повече екрана, разположени под различни ъгли, както и със сюрреалистични текстове, чийто генезис носи една особена тайнственост, макар преводите на песните да ги има на сайта на проекта. Като Jerusalem In My Heart Радуан Гази Мумнех има три издадени албума – Mo7it Al-Mo7it (2013) за Constellation (лейбъла, който самият той управлява), Suuns Аnd Jerusalem In My Heart (2015), заедно с приятелите си от монреалската инди/краут-рок/психеделик банда Suuns (за лейбъла Secretly Canadian), и If He Dies, If If If If If If (2015) – отново за Constellation. В този последен албум може да се чуят всякакви експерименти, а преливането от мелодична арабска музика в бял шум сякаш е най-естественото нещо на света. Има и песен, вдъхновена от и посветена на легендарния кюрдски революционен бард Шиван Первер. А в последната песен от албума участва и Алекси Пери (която през 2010-2011г. участва два пъти на „Аларма Пънк Джаз“ с предишната си група Handsome Furs).

 

 

БИЛЕТИ в системата и на касите на EVENTIM:

15 лв (до 20 октомври)

17 лв (до 27 октомври)

20 лв (на входа на залата преди концерта)

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

https://www.facebook.com/alarmafest

http://bnr.bg

http://binar.bg/player/punk-jazz

http://www.terprecords.nl

http://www.makkumrecords.nl

https://cstrecords.com

https://www.facebook.com/theexband

https://www.facebook.com/bernayspropaganda

https://www.facebook.com/jerusaleminmyheart

Фейсбук събитие