Odd Crew – “Dark Matters Part II”

Четвърт век. Толкова празнуват тази година Odd Crew. Пламъкът на двадесет и петте свещички гордо блещука върху торта от над 21 920 секунди музика (да, смятах ги!), станали повод за толкова много спомени. За толкова много събития и срещи. И за поне толкова приятелства. Всичко това днес обгражда групата с хиляди верни фенове, които самата тя съвсем заслужено и гордо нарича със силната дума „семейство“. Именно специално за тези хора наскоро в столичния клуб „The Pit“ се състоя и „таен“ концерт, на който музикантите представиха предварително парчетата от втората част на музикалния си епос, озаглавен “Dark Matters”.

Още когато Odd Crew обявиха, че са готови не с един, а с цели четири нови албума, стана ясно, че става въпрос за колосален труд. За материал, който ще промени играта и (или поне много се надявам) ще вдъхнови много други музиканти. Че във вените на четиримата кипи не кръв а музика отдавна е ясно, но сега с тази своя концепция те доказват, че са на гребена на вълната и са по-вдъхновени отвсякога. На лицето на “Dark Matters II” отново стои онова тъмно наше „аз“, чиито силует очертаваше с ръце стените на вътрешния си затвор на обложката на “Dark Matters I“. Сега e заплетено в пропитите със собствените си съмнения и разочарования мисли, от които е изтъкано, но и отчаяно копнее да избяга. А всяка строфа от лириките е желязното доказателство, олицетворяващо тази вечна вътрешна борба. Парчетата в него пак са осем на брой, което едва ли е съвпадение – вероятно и в останалите две издания броят им ще е такъв. Към „само“ две от тях до момента има излезли видеа, като третото такова има обявена премиера довечера. Ще можете да го видите тук.

В музикално отношение това е възможно най-добрия наследник на първата част. Ридаещата китара на Васил Първановски и плътния бас на Мартин Стоянов отново изплитат онази емоционална материя, в която непоколебимият глас на Васко да облича живите си житейски истории. Колкото повече слушате, толкова повече във Вас ще се насажда усещането, че тази музика е писана в най-мрачните и ранни студени часове на деня, някъде дълбоко в тегавия психологически локдаун, през който всички минахме последните години. Прогресиите тук са повече, като това на места раздвижва меланхоличното и интровертно цялостно звучене. Сякаш само за да се покаже, че в дъното на всяка тъмнина мъждука малка, но светла надежда. Композициите са още по-сложни и задълбочени, преливат плавно една в друга и умело оформят тялото на този интригуващ музикален роман. С времето той ще те поглъща все повече. Ще изпаднеш в подобно на хипноза състояние, а като се събудиш ще си на тъмно, но уютно място, където ще си останал сам със себе си. В стая, наподобяваща храм, в който ще слушаш единствено шепота на собствената си изповед. А после, вече върнал се към реалността, ще си пречистен и доволен.

“Dark Matters Part II” е предизвикателен и дори малко труден за слушане, което вероятно ще доведе до още по-голямо разделение на феновете. Тези, които не харесват новата посока, в която пое групата – съвсем ще я отрекат. Но в същото време ще сплоти „семейството“ повече от всякога. В никакъв случай не считайте това за негатив, дори напротив. Защото в това е един албум, който трябва да слушате на четири уши. Ако успеете да му отделите нужното време и внимание – в страниците му ще се появява все повече съдържание.

Своеобразно промо на албума предстои утре, 10.11.2023 в софийския бар „Тънка Червена Линия“.

Иван “iDTemplar” Стоянов

9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото