Интервю с Mr. Lordi

LORDI_PIC

Mr.Lordi: Ние сме най-красивата банда на планетата!

Lordi, финландската he!avy metal дефиниция за ужас и чудовищно, пристига в София за Хелоуин, със смразяващото си  хорър  шоу ,  което ще представят пред българската публика на 30-ти октомври (неделя), 19:30 ч., в зала «Универсиада» по покана на “Sofia Music Enterprises“. Групата възниква през 1992 г., когато водещия ѝ вокал, композитор и създател на костюмите започва да прави първите си демо записи под името, което носи и до днес:  Mr. Lordi. Групата е добре известна с монументалното си хорър шоу и чудовищни ​​костюми и маски. Само две седмици преди шоуто на Lordi в София и един месец след излизането на техния осми студиен албум, Monstereophonic (Theaterror vs. Demonarchy), Metal Hangar 18 имаше шанса да говори с идеолога и злия гений на групата: Mr. Lordi.

MH18: Здравей Mr. Lordi. Благодаря за възможността да поговорим преди концерта ви в София на 30 октомври. Как си?

Mr. Lordi: Уморен. Събудих се преди час и все още съм…. та, може да има интересни отговори на въпросите ви.

MH18: Поздравления за новия ви албум. Как решихте да го разделите на две части? Втората е концептуално свързана, нали? Каква е историята зад нея?

Mr. Lordi: Всъщност, историята е по-стара от бандата. Измислих я още през 91-ва или 92-ра. Както знаете, започнах да правя демота под името LORDI през 1992 г., та затова смятам, че самата история е по-стара от групата. Първоначално, замисълът беше да се направи кратък филм или серия комикси, но тази идея си остана неизползвана с години. Щом решихме да направим концептуален албум, аз си казах “Добре, имам ли някоя готова история?“, та “Demonarchy“ бе избраната. Тя разказва за чудовища, които са последните от вида си. Има върколак, вампир, зомби и вещица, и които съществуват в мир и спокойствие заедно. Всички са от един град и се  срещат редовно. На всеки е позволено да споделя територията си и т.н. Действието в “Demonarchy“ се развива за около 24 часа, даже по-малко. Истински ад се отприщва само за една нощ и една сутрин. По време на поредната им среща, хората от селото се събират и ги атакуват. Това е цялата история.

MH18: За всеки нов албум, който пускате, подготвяте нова визия и костюми. Вашите най-нови костюми са разделени на две части, които представляват всяка част от албума. И двете са чудовищни – каква е разликата между чудовищата?

Mr. Lordi: Виждам нещата по следния начин – едната страна на чудовищата от новите костюми и маски представлява класическия облик на LORDI, придавайки ни повече хеви метъл и хард рок вид. Другата страна е доста по-хорър и не е вдъхновена от каквито и да е музикални влияния. Разбира се, това все още са чудовищата LORDI. Идеята беше да представим двете страни не само музикално, но и визуално. Всъщност, измислянето на нови костюми е трудно, тъй като са запазената ни марка и не можем да ги променяме много. Разделянето на две части се получи много по-добре при някои от членовете, от колкото при други. Като се замислиш, моят и на китаристът Amen са 8-ми или 9-ти поред и всеки път става все по-трудно и по-трудно, докато за Mona и Hella измислянето на нови идеи е доста по-лесно, тъй като това са едва третите им костюми.

MH18: Колко време ви отнема да се подготвите за сцената? Например, колко време ще ви отнеме да приготвите грима и костюмите си за концерта в София след две седмици?

Mr. Lordi: Винаги отнема три часа, никога по-малко. Нужни са около два часа и половина само за лицето и още половин час за самия костюм. Всъщност, някои от членовете на  групата могат да се приготвят доста бързо. Биха могли да успеят и за час или по-малко, ако се постараят, но на мен винаги ми отнема три и ако има закъснение на шоуто, обикновено това е заради мен. Понякога лепилото не е достатъчно силно или нещо не е наред с лещите. Та ако закъсняваме с концерта, доста често виновника за това съм аз, поради проблеми с грима ми.

MH18: Да се надяваме, че всичко в София ще бъде наред.

Mr. Lordi: В повечето случаи е.

Mr. Lordi, Sofia, 2009 Photographer: Nedko Ignatov

MH18: Излизали ли сте някога на сцена без костюми? Как бихте се чувствали без тях?

Mr. Lordi: Разбира се, когато пиша музика или репетираме сме без костюми, но когато имаме концерти, винаги сме с тях. Ще го обясня така – ако си полицай, никога не отиваш на работа без да си облечен с униформа. Това не е по желание. Искам да кажа, че ако работиш във флота, трябва да си облечен с униформа. Не сме изнасяли шоу без костюмите си и няма да се случи и в бъдеще. Нещата не биха били същите. Както казах, пишем музиката и записваме албумите си без тях, но за изпълнения наживо, нещата не стоят по този начин. Големите ми идоли като KISS, TWISTED SISTER и WASP са излизали на сцена без грим в определен момент от кариерата си, но дори да и звучат по същия начин, това не е същата банда. Когато става въпрос за рок, или като цяло популярна музика, винаги казвате, че отивате да “гледате“ дадена група, а не да“слушате“. Така, че трябва да има нещо, което да бъде видяно. Та, да отидеш и да видиш банда, която има какво да покаже визуално, това си е половината преживяване. Аз съм с онова олдскуул мислене, и вярвам, че рок групите трябва да изглеждат като звезди, по-големи от самия живот и че външният вид има съществено значение по време на концертите. Никога не съм разбирал как може някои групи да излизат на сцената по дънки и тениска. Там трябва да изглеждаш по начин, различен от този в който твоите приятели и съседи са свикнали да те виждат. Това е моето мнение по въпроса.

MH18: Нека те върна малко назад във времето. Как точно започна всичко? Как решихте да се се занимавате с музика и да се превърнете в рок чудовищата на сцената?

Mr. Lordi: Ами, в началото на 90-те още като ученик започнах да записвам демота под името LORDI. Бях вокал в друга банда от родния ми град, който се казва Rovaniemi, в Северния полярен кръг на Лапландия, Финландия, където всъщност все още живея. Исках да правя мои собствени демота, защото групата в която бях започна да променя стила си и не искаха повече да свирят моите песни. Започнаха със спийд и траш метъл, а две години по-късно свиреха гръндж, но аз все още бях там, но вече не харесваха нещата ми. По този начин започнах да правя собствени демота под името LORDI, което и сега е моят псевдиним. Занимавах се с въпросните демота и в продължение на няколко години се опитвах да осъществя контакт с някоя звукозаписна компания. В същото време се записах във филмовото училище. Когато през 1994-95 го завърших, взех последния си изпит с музикално видео, което бе предназначено за LORDI. Още от малък се занимавам със специални ефекти и гримове и правех грим и костюми на чудовища. Това и сторих в музикалното видео. Поканих всичките си приятели и ги преобразих в чудовища. Аз бях единствения в целия видеоклип, който не носеше маска и когато видях крайния резултат си казах “Мамка му, трябва да е обратно. Всеки изглежда готино и аз съм единствения без маска.“. Общо взето, така започна всичко.

MH18: Какво те привлече към хорър жанра? Кои са любимите ти филм и книга? Тези, от които все още черпиш вдъхновение?

Mr. Lordi: Ами, все още и завинаги… Чудовищата и хоръра ме очароваха още когато бях малко дете, буквално. Бях едва на 7 години. Помня, че първото нещо, което видях бе стария филм за Дракула и този за Кинг Конг. Това беше някъде през 1979-80 и от тогава насам съм луд на тема чудовища. Любимата ми хорър книга е “Кървави книги“ на Клайв Баркър. Имаше и серия филми по тях. Имам доста любими филми, някои от които са “Texas Chainsaw“ и “The Evil Dead“, който пък е любимият ми филм изобщо.

MH18: Какво/кой те вдъхнови да започнеш да се занимаваш с музика? Кои са групите/изпълнителите, които би слушал и след 20 години?

Mr. Lordi: Това е лесно, тъй като все още слушам същите албуми, които слушах като дете. Първият ми албум е “Destroyer“ на KISS и е все още сред любимите ми. Харесвам и ALICE COOPER, TWISTED SISTER, UDO, KING DIAMOND, чиито албуми все още слушам. Аз съм едно дете на 80-те и в главата си все още живея в тези години.

MH18: Да речем, че имаш възможността да избереш един момент от човешката история на който би могъл да присъстваш. Кога и къде би отишъл?

Mr. Lordi: Оу, оу! Бих искал да се върна в 1972-73, за да видя KISS за пръв път в Ню Йорк. Това би било страхотно!

MH18: Във видео обръщението си обещавате да разтърсите София за Хелуийн? На Хелоуийн всички се превръщаме в чудовища. В какво ще се превърнат чудовищата на Хелоуийн? Какво сте ни подготвили?

Mr. Lordi: Това, което мога да ви обещая е нещо, което наричам “Най-красивата банда на планетата“. Ще го обясня просто – ще бъдем чудовища, които свирят тежък рок. Това е сигурно. Обикновено това е, което се случва и ще се случи отново в София и както обичам да казвам често: „Ние сме най-красивата банда на планетата!“. Така виждам нещата аз.

MH18: Благодаря ти за интервюто. Ще се видим в София!

 

Интервюто подготвиха и оформиха: Rhiannon и Wildchild

Интервюто взе: Rhiannon

 

For EN see page 2

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото