Променливо време с преобладаващо топло настроение на JULY MORNING BLUES ROCK FEST 2013

Пътят към морето винаги оставя спомен за онази лека тръпка и това, което ще се случи, когато слънцето изгрее, слезеш от колата и усетиш мириса на морските вълни, които тичат подир краката ти. Пътуване под звездите, музика, навяваща приятни спомени и очаквания за създаване на нови…

Дестинация – Шкорпиловци, Music Beach.

Тазгодишното издание на JULY MORNING BLUES ROCK FEST, на брега на морето в Шкорпиловци, остави топли музикални спомени в няколко екстремно прохладни вечери. Денят е 29-ти юни, Джулая е далеч, а на меломанската душа не и остава нищо друго освен да попива слънчеви лъчи зареждайки се с енергия за първата вечер от афиша на JULY MORNING BLUES ROCK FEST.

По пътя към любимия ни Music Beach преминаваме през смесица от музикални стилове и заведения. Зад стария кей съзираме така познатото място, приютяващо години на ред музиканти и фенове с една единствена цел – да запазим традицията на Джулая, такъв-какъвто всички ние го усещаме – с много музика и добро настроение, чак до сутринта.

Rozbub

Първото нещо, което съзирам когато влизам в клуба, е сцената – изнесена навън и специално изградена за тазгодишния фест. През главата ми минава мисълта: „Страхотно, ще има място за куфеене!“. След няколкочасово забавяне, на сцената излязоха швейцарците ROZBUB – млади, нахъсани и емоционални музиканти. Представянето на няколко авторски парчета, следвани от забавни кавъри, вдигнаха публиката на крака и оживлението пред сцената най-сетне започна. ROZBUB завършиха участието си с уникално изпълнение на босия вокалист, който сподели с нас страхотно соло, скачайки от сцената на колене, сред публиката.

Dean Bowman (a tribute to Jimi Hendrix)

Минути за бързи бири или може би менти, докато пред очите ни излиза DEAN BOWMAN /USA/ за така очаквания трибют на JIMI HENDRIX. Групата е в състав (DEAN BOWMAN – вокали, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас и Димитър Семов – барабани). Хедлайнерите на вечерта започват стегнат, майсторски изпълнен сет. Само след няколко парчета, гъделичкащи ухото, установявам, колко добре се справят. Модата на трибют бандите и ширещите се негативни коментари в мрежата, бяха опровергани и отвяни със страшна сила. Станахме свидетели на класическите парчета на HENDRIX, изпълнени с обрана емоция, но изпипани вокални умения. Във въздуха започва да се усеща мирис на дъжд!

Contrails

Утрото на следващия ден ни посрещна с освежаваща лятна буря, която сякаш тематично дойде на мястото си за изпълнителите във втората, акустична вечер под крилото на Music Beach. Преди изпълнението на световноизвестния китарист и певец RICHIE KOTZEN (Poison, Mr. Big, The Winery Dogs), за своя ънплъгд сет излязоха съпорт бандата от българска страна – Contrails. Трабва да отбележим, че новата група на Антон Сариев,  далеч не отстъпва по качество и емоционалност на предишните му проекти (4 Questions, Mindown). Много различно усещане, но определено въздействащо, като прибавим вледеняващия вятър и лекия намек за дъжд, които сякаш паснаха идеално на обстановката.

Richie Kotzen

Сутрешната буря напомня за себе си и прави повторен опит, но музиката надделява. А заради евакуирането на техниката и пренасянето на сцената в сърцето на морския бар, започва да ни става топло. Феновете заемат предни позиции и създават толкова плътна стена, че за миг започваш да се стопляш, а когато и RICHIE KOTZEN излиза на сцената тази горещина те изпълва целия. Приглушена светлина, един творец с китара и… тишина. Тишина, която бива прекъсвана само от бурни аплодисменти, разкази от живота на музиканта и естествено – акустични парчета, обхващащи цялото творчество на KOTZEN. Във въздуха витае позитивизъм, история и усещането, че си част от нещо специално.

Слънце, море, бури и дъждове. Трети опит за плаж и лекото разочарование, че ще се наложи цял ден ще играем карти и да пийваме бири под намръщеното облачно небе. Все пак остава голямата надежда, че до сутринта облаците ще отстъпят място на слънцето, заради което сме се събрали на морския бряг.

Downer Kill

Поредна игра на зарове. Поглеждам часовника и разбирам, че е време за последната вечер на JULY MORNING BLUES ROCK FEST. Няма да крия, закриващите феста ODD CREW са ми слабост и очаквах тяхното изпълнение с най-голямо нетърпение. Но малко ретроспекция преди това. Първи на сцената излизат DOWNER KILL – млада и сравнително нова банда от Пловдив. Оставам с широко отворени уши и нетърпение да чуя всяка следваща песен. Усещат се ритъм заемки от Lacuna Coil и елементи от музиката на KORN, но въпреки това групата представи само и единствено авторски парчета. Последната вечер бе и първата, в която публиката сякаш избухна. Head bending не липсваше и емоцията взе да се нажежава, не само от страхотните парчета, но и от чаровната червенокоса вокалистка.

4 Questions

Минути почивка, през които няколко души стремително се настаняват на по-предни позиции, с чаша в ръка и удобно облегнати на някоя колона. Втората група за вечерта 4 Questions предизвиква бурни реакции сред посетилите. Емблематичният Антон (вокали и китара), изпя всяка песен с доза, хъм… чувство, арогантност и хъс. Сякаш изпод пръстите и устните му излизаха насъбрани чувства, които смяташе за нужно да сподели с нас. Сред парчетата, които чухме бяха Surviving a car crash, As I Am, Heart Made of Stone и други. Именно те взривиха фенската маса, вдигнаха летвата за вечерта и дадоха ясно да се разбере, че 4 Questions има защо да се завърнат към живот. 

Точката на кипене в поредната прохладна нощ бе достигната с изпълнението на момчетата от ODD CREW. Много специална група за мен, която има няколкогодшна традиция да посреща юлското слънце именно в Music Beach, на плажа в Шкорпиловци. Традиция, която и ние не подминахме. Изпълнението на музикантите започна с парчета от последния албум на групата Beyond the Shell Dead Issue, Can’t Bring Me Down, Death Trap. Не липсваха кавъри, както и любимите на феновете – I Ain’t Losing Myself, A Bottle of Friends и We Don’t Betray Yourself, изразяващи идеологията на правене на музика на момчета и съпроводени от много head bending и групов катарзис.

Седнали на пода със затворени очи – музиканти и приятели почувствахме музиката, идеята, повода и всичко, което ни събираше на едно място… заедно!

Odd Crew

Fans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В две от вечерите музиката преди и след концертите избираше Краси Москов от радио Z-rock.

И така… след тридневния музикален маратон на JULY MORNING BLUES ROCK FEST, на който за всеки имаше по нещо специално, слънцето не успя да спечели битката с облаците, но за сметка на това имахме чудесен Джулай вторнинг! 🙂 Традиция, която никакви метеорологични условия и бизнес интереси не могат да прекъснат.

Пълната галерия със снимки на групите може да разгледате на сайта ни – тук, както и във фейсбук страницата на Metal Hangar 18 – тук.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото