По време на “All Star Jam“ изпълнението в рамките на Progpower USA Festival през 2007 г. Floor Jansen (NIGHTWISH) и Jørn Viggo Lofstad (PAGAN MIND) излизат заедно на сцена и веднага усещат креативната магия между тях. Въпреки, че това е първата им среща, те веднага откриват общата им любов към суровия хард рок и решават да напишат няколко песни. През 2008 г., когато все още са едва познати, те написват цял албум, но заради натоварената им програма с основните им банди, проектът NORTHWARD не вижда бял свят. Факт, който остава непроменен до днес.

 Почивката, която NIGHTWISH си взеха през 2017 г. е позволила не само на Tuomas и Troy да вдъхнат живот на AURI, но и на Floor да обърне внимание на NORTHWARD. Тя се свързва с Jørn Viggo, за да провери дали той все още проявява интерес към проекта. Както усещате, отговорът е бил положителен.

 Отдалечавайки се от всякакви рамки, звукът на NORTHWARD е безкомпромисен, еуфоричен, напомняйки за банди като SKUNK ANANSIEFOO FIGHTERS и ALTER BRIDGE, но и за по-стари състави от рода на DEEP PURPLE и LED ZEPPELIN.

 С помощта на продуцента Jacob Hansen (VOLBEAT), Floor и Jørn записват порцията здрави и сурови песни, отдалечавайки се от това, което сме свикнали да чуваме от тях. Въпреки, че песните са написани преди 10 години, те звучат като напълно нови и свежи парчета.

 Към Floor Jansen и Jørn Viggo Lofstad се присъединяват и баситът Morty Black (TNT), както и барабанистите Django Nilsen и Stian Kristoffersen (PAGAN’S MIND). Дебютното издание на проекта ще излезе този октомври, включвайки дует между Floor и сестра ѝ Irene Jansen, както и гост-участие от Ronny Tegner (PAGAN’S MIND).

 За новини около проекта, следете както Metal Hangar 18, така и официалната Facebook страница на NORTHWARD.

NORHTWARD

Снимка: Hannes van Dahl