Pillars Of The Sky (EP) by NETHERBIRD

pillarscover

На прага на есента искам да ви представя нещо безумно красиво и не намирам по-подходящ спътник, с когото да прекрачите тънката граница между лятната еуфория и есенната меланхолия. Тази година освен година на неочаквани албуми и страхотни дебюти очевидно ще е и година на синглите. Netherbird са сравнително позната група на родните блек метъл фенове, така че няма да се налага да ви ги представям обстойно. Още повече, че те гостуваха у нас преди около три години.

„Pillars Of The Sky“ е едно изящество, за което няма да съжалявате, че сте му отделили време. Сингълът включва две композиции. Едноименната „Pillars Of The Sky“ и „Brazen Splendour“ и е предшественик на новия албум на групата „The Grander Voyage“, който се очаква да излезе по-късно през тази година. Netherbird винаги са били майстори на мелодичността, но този път са надминали и себе си. Както техен колега коментира: „Това е нещо много различно от всичко, което сте правили до момента.“ „Pillars Of The Sky“ започва и завършва с части изпълнени на акустична китара. Това предизвика някои полемики. Блек метъл и акустична китара! Да, щом не е злобно, шумно и брутално, значи не се вписва… освен това става комерсиално. И ако сред четящите има такива, които приемат нещата по този начин, по-добре да не продължават с четенето.

Мога да ви гарантирам, че въздействието на този уникален химн така ще ви връхлети, че известно време няма да искате да слушате нищо друго. Ниският, почти шепнещ в началото харш на Nephente ви протяга ръка, а магическата китара на Bizmark отваря врата към неподозирано красив свят. Свят, в който ще усетите ласкавата прегръдка на мрака. Толкова топла и омагьосваща, че ще поискате завинаги да останете в нея. Ще ви даде крилата на паднал ангел, за да полетите към огненото небе на собствените си копнежи.

Резкият оттенък между акустичната и същинската част, която се извисява до кресчендо, влива в тялото и съзнанието комбинация от емоции и чувства, които само ще изпитвате без да можете да опишете. Мелодията връхлита и дави в нежност и чувственост, които можете да усетите само в нереалния свят на сънищата. „Това е песен посветена на всички онези, които намират смелост да захвърлят всичко, за да изкачат своята „Стълба към небето“.“ – споделя Nephente.

„Brazen Splendour“ е класическа блек метъл композиция, в която обаче мелодичната линия е запазена и продължена. Тя е написана специално за това ЕР и може да бъде чута само в него. Макар, че споделят своите вдъхновения и не крият импресиите, които можете да усетите в песните им от емблематични за шведската сцена имена като Dissection, Unanimated, Watain, винаги съм казвала, че Netherbird следват свой собствен стил. Netherbird стил. С много дарк нюанси, с плътна, мощна атмосферичност, с поглъщаща и погубваща мелодичност, с мрак, който още след първото слушане се превръща в най-добрия приятел, който сте имали.

„Pillars Of The Sky“ ще излезе на 30 септември чрез Black Lodge. Обложката е заета от картина на английския художник Джоузеф Търнър, известен с морските си пейзажи и наречен „художник на светлината“. Съставът, в който е записано ЕР-то и настоящ състав на шведите е:

Johan Nephente Fridell – Vocals
Pontus Bizmark Andersson – Guitars, Bass, Keys, Backing vocals
Johan Nord – Backing vocals
Micke André – Backing vocals
Tobias Jakobsson – Backing vocals
Fredrik Widigs – Drums

Официални ресурси на групата:

Twitter
Facebook
YouTube
Songkick
Album website

Оценката ми е 10/10, защото, когато един артист е пресъздал най-съкровените кътчета от душата си в изкуство и е имал смелостта да ги сподели с публиката си, това няма как да не докосне. Силно, дълбоко и лично. Преценете сами!

–––––––––-

10/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото