NETHERBIRD – „Arete“ (2021)

Това ревю идва малко закъсняло, тъй като албумът излезе на 30 юли, но пък добрата музика няма срок на годност и се надявам чрез него един изключителен албум да стигне до повече фенове. Когато Nephente пусна новината за излизането на „Arete“, все едно хвърли бомба. Просто защото никъде преди това нямаше изявления, прес релийзи или нещо, с което да подскаже, че работи върху нов албум, а еуфорията от пилотния сингъл беше напълно оправдана, когато цялостната творба излезе пред света.

За никого, който ме познава или следи изявите ми в МН 18 не е тайна безкрайният ми афинитет към NETHERBIRD и всичко, което Nephente прави. Силно отличителният стил, който изгради, ласкавата и в същото време дълбоко мрачна агресия, няма как да не вербуват всеки ценител на скандинавския блек метъл. Независимо дали прави Дарк, Блек или Дет метъл. Душевността на Nephente и безкрайната му любов към изящните изкуства се открояват навсякъде в неговото изкуство.

„Arete“ е третата, последна част от трилогия, която започна през 2016 с „The Grander Voyage“, преля в „Into the Vast Uncharted“ от 2019, а „Arete“ е еманацията на всичко. Общата музикална тематика се усеща много осезаемо, дори ако вземете произволни фрагменти, от който и да е от трите албума. И все пак емоциите и усещанията, които ви дават са различни. Ако „The Grander Voyage“ звучи някак мрачно-перверзен, а „Into the Vast Uncharted“ ми се стори скучновато праволинеен (когато излезе), то „Arete“, макар и част от цялото има свой неустоим чар и завладяващ дух, носещ едновременно страстта на „The Grander Voyage“ и хладната сериозност на „Into the Vast Uncharted“.

Трилогията е като пътуване, което започна с провокативна чувственост, а къде отвежда можете само вие да прецените за себе си след като чуете „Arete“. Интрото „Âme damnée“ веднага навява асоциация с „The Grander Voyage“. Мистичният, тревожно-успокояващ дъжд, който се излива кой знае в коя бездна… Очакване за същото лепнещо, почти физическо сладострастие, което да ви поведе към вълнуващи и опасни места. Тук обаче внушението и усещането от музиката е различно. Nephente е извел пътуването до кресчендо. До звуков манифест на красота, чистота и светлина. До нещо много изтънчено, ефирно, едва доловимо, но пробождащо като стоманено острие.

През цялото време ви водят умопомрачителни мелодии и почти нереални сола. Яхвате рифа и политате… към себе си. Ако сте търсили музика, която да ви извади душата нежно, почти безболезнено и с аристократичен финес то Nephente и NETHERBIRD са вашите хора. Когато се съвземете и осъзнаете, вече ще е късно. Ще сте под влиянието на тяхната магия завинаги. И изобщо няма да прозвучи пресилено ако кажа, че в момента в Шведския екстремен ъндърграунд това е групата, създаваща най-красивата, изящна и наситена мелодика, която съчетана с неизменното „шведско черно“, превръща музиката на NETHERBIRD и в частност „Arete“ в нещо, от което няма как да не настръхнете, докато го слушате.

„Void Dancer“ е композиция, която обсебва. Тя е за търсещите различна емоция, различна музика, различна сетивност. Бездна. Безкрайна, дълбока, всепоглъщаща. Ласкаво усмихната и примамлива. Точно като хармонията и рифовката на тази композиция. Последната „Atrium of the Storm“ е почти девет минутен химн, който увенчава финала на една забележителна творба. Оставете се музиката да ви поведе. Позволете на сетивата си да затрептят в резонанс с вълшебната китара, с която започва и завършва тази композиция. „Arete“ просто е пристрастяващ. Усетите ли го веднъж, допуснете ли го до себе си, няма да останете само с едно прослушване.

„Arete“ излезе на 30 юли чрез Eisenwald. Можете да го поръчате от тук, както и да го закупите във всички музикални платформи.


10/10

 

  1. #1 написан от Анонимен (преди 1 година)

    Много , много добро!!!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото