От Париж с любов, или една нощ с BETRAYING THE MARTYRS

BETRAYING THE MARTYRS

Вървим по тъмните софийски улички, глухият шум от свирки и тъпани неусетно се усилва с приближаването ни до бившия партиен дом. Като прелюдия към предстоящето. Полицаи отбиват пешеходците, сакън, да не би някой да хвърли провокационни развалени яйца по сградата на Президентството. Е, това им е работата на момчетата – да пазят, а нашата е да не закъснеем за събитието. На кого му пука вече за протестиращи, държавни институции, партии. Да има работа, музика, пара в джоба, за да можем да присъстваме на живи свирни и да подкрепяме бандите със закупуване на мърч, да остава и по някое левче за студена бирица, че жадна булка в пого не играе.

Задъхани достигаме до клуб „8 Ball“, където французите от BETRAYING THE MARTYRS по покана на BGTSC ще забият и ще станат участници в празнуването на пет годишния юбилей на столичния бар The Black Lodge.

Оказва се, че шотландците от To KILL ACHILLES са имали нерадостни моменти по пътя и все още не са пристигнали, а отварянето на портите ще се забави. Пред входа има повече хора, отколкото свиркаджии на протестите и всички търпеливо стоят пред входа на клуба. Мотаейки се, докато чакаме момчетата да пристигнат, научаваме, че българската група This Burning Day отпада от шоуто. Жалко за техните фенове, жалко и за самата група, защото изпуснаха уникалния шанс да подгряват BETRAYING THE MARTYRS. Защото отърквайки се в големите, един ден и ти можеш да застанеш на тяхно място. Но, c’est la vie, малшанс за всички ни.

И така, пушейки, дърдорейки, пийвайки от ледената бира, до нас спира турбус, загубени и намерени в пътя, от него се изсипва една сюрия татуирани младежи – разгеле, шотландчетата са тук. Бързи и експедитивни в разтоварването на апаратура и мърч, надежда има, че забавянето няма да продължи дълго.

Marauders Inc.

Точно в 21 часа се чуват първи акорди. Ура, започва се! Българските левенти от новата банда Marauders Inc. – Ацата, Аксел, Хосе и Хелбобз – завладяват сцената с енергия и тежък рокеднрол.

В кратката почивка разглеждаме мърча на групите – има, не е кат да няма. Педантично подредени – да ти е кеф да зяпаш, пипаш, купуваш, цени – прилични като за българския пазар – тениски с цена от 30 лева, потници по 40, дискове по 20 – културка. Тук е и първият ни досег с член от BETRAYING THE MARTYRS – басистът Valentin Hauser. Огромен, с дълги, дълги коси, мустаки, бради – пуу, мъж, един път. С нетърпение очаквам да го видя в действие. Купуваме си диск и получаваме първия си автограф. И отново сме пред сцената, защото следват добре известните ни AXECUTOR. спийд-траш метълягите, които наскоро участваха в румънския траш фест излизат в състав – Blasphemer Panzer (вокали), Tormentor (бас, бек вокали), Enforcer (китари), Witcher (китари), Vidas (ударни). Blasphemer Panzer е с автентична визия –  патрондаш на кръста, елече с десетки нашивки, накитници с пирамиди и шипове, високи кецове и ластични дънки, татуси и сценичен грим. Групата забива сериозно и без грам лигавщини. Директни, прями, първични, метъл в най-чиста форма. Да, трашът се завръща с нови сили и нека да пожелаем на юнаците в близко бъдеще да подгряват Sodom 🙂 Успех!

AXECUTOR

Докато се наслаждаваме на хардкор обществото, докато разглеждаме татусите, с които са изрисувани младежите, на сцената изригват TO KILL ACHILLES в следния състав – Mark Steppie, Marc Sharp, Shaun Lawrence, Matthew Tippett, Mark Tindal. Сравнително младата метълкор банда от Шотландия представи парчета от своя дебютен албум „Existence“. За съжаление свириха има няма 30 минути, което ми бе крайно недостатъчно, но дали заради преумора, или заради непредвиденото закъснение сетът им бе съкратен. Жалко, защото в тази група има хляб, интересна е като звучене, и като сценично поведение.

Мрак, тишина, очакване на сцената да излезнат екстремистите BETRAYING THE MARTYRS в състав – вокал – англичанинът Aaron Matts; чист вокал, клавиши, синтезатор – Victor Guillet; ритъм китара – Baptiste Vigier; соло-китара, бек-вокал – Lucas D’angelo; бас – Valentin Hauser; барабани, перкуси – Mark Mironov (с тази фамилия, си казах – т’ва дете трябва да е плод на български имигранти, но нье – момчето се оказа с руски корени.)

TO KILL ACHILLES

Младежи, дошли от емблематичния Париж, група, подмокряща девойките, с популярност, разрастваща се с геометрична прогресия. Ми дайте да видим и чуем тези франчуля в действие, наистина ли са толкова добри, или данданията около тях е „Много шум за нищо“. Изригват като вулкана Попокатепетел и тази лавина от музика, движение, цвят, емоция рисува Апокалипсиса.

Изведнъж сцената в столичния клуб „8 Ball“ оживява и се изпълва с народ. Баси, в първите секунди съм завладяна от присъствие, енергия дали са тренирали балет, спортна гимнастика, паркур или фрийрън из малките парижки улички – не зная, но малката сцена наред с инструментите, стана основа и за изключително виртуозни гимнастически изпълнения. Дори Спинди изостава от състезанието пред акробатичните умения на кийбордиста Victor Guillet, който превъртайки се по металните конструкции достигна тавана.

BETRAYING THE MARTYRS

Станахме свидетели на страхотно сценично присъствие, синхрон и театрални умения, на които би завидял и Лорънс Оливие. Поразителни, не само с визията си, с тела, майсторски изрисувани с татуси, но и със смесицата от музикални стилове – използват технични дет метъл рифове, деткорски бласт-бийт и ниско ръмжене, метълкорски чист вокал и използването на синтезатор за симулация на оркестрални елементи мелодичен дет метъл.
Запалиха гащите на всички присъстващи, а аз направих нещо непривично за мен и извън всякакви морални норми – извадих телефона и заснех клипче, здравата са ме омагьосали, и няма как другояче да е, защото са запленяващи, оставащи ви с отворени усти и ококорени очи, наострени уши и в очакване на нови срещи.

След концерта всички от BETRAYING THE MARTYRS отделиха време за феновете, за снимки с тях, автографи и приказки. А специално за Metal Hangar 18 Aaron Matts и коалиция собственоръчно написа сетлиста от вечерта.

BETRAYING THE MARTYRS

Сетлист

Ad Astra
Martyrs
Man Made Disaster
The Hurt,…
When you are alone
The cuvenant
Azalee
Love lost
Libertate me
Live is precious
Because of You
Как е приключил купонът в The Black Lodge, аналите мълчат 🙂

 1. #1 написан от Виктор (преди 8 години)

  Hello guys, pleeease post photos from this amazing event!
  Children Of Bodom is already in gallery, where is the BTM?
  I cant wait anymore…. :(((((

 2. #2 написан от azia (преди 8 години)

  Will be uploaded… soon 🙂

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото