Започнах да пиша този материал със смесени чувства…Не е леко да даваш оценка на албум, направен от приятели. Ако си пристрастен, може да бъдеш обвинен. Ако си безличен, ревюто ти може да бъде безинтересно. Затова избрах да бъда неутрален и отново да ви разкажа за едни момчета от Варна. Факт е, че не го правя за първи път. Факт е също, че пишейки за подобни албуми, не мога интонационно да звуча, сякаш правя обзор на поредния кръг от А група… А обещанието към приятел трябва да се спaзва (преди около 4-5 месеца от групата ми дадоха дума, че първото прослушване на новия им албум „Ad Hoc” ще е за екипа на MH18). Да започваме.

Седмица време и над 15 просвирвания  още не могат да извадят есенцията от поредния трети студиен албум на варненците Symbolic. Битува мнение, че неща, правени с много мисъл, любов и дори себеотрицание в името на любимата ни музика се нуждаят от доста прослушване. Да, наистина е така, но в случая това ще ви донесе удоволствие, сравнимо само и единствено с това да извадиш за пореден път любимата си плоча и отново да я завъртиш на грамофона. Нови идеи, свежо звучене, но някак си постарому познато и затова толкова приятно.

Третият албум на Symbolic е преломен сам по себе си. Тежката присъда  „албум номер 2” в дискографията на бандата вече е факт, благодарение на  чудовището Divide еt Impera”,  а ето какво разказва специално за читателите на MH 18 един от двамата лидери и основен автор на музиката в групата  Ники Бонев (китари) по повод на новото им творение „Аd Hoc” :

„Както нормално следва, веднага след излизането на „Divide et Impera“, започнах да мъдрувам по нови песни и идеята беше да изкараме албум през 2012, но станаха някакви обърквания – Симо (бившият барбанист на бандата), получи оферта да свири на круизни  кораби и това допълнително ни забави, а тъкмо бяхме направили заедно с негоаранжиментите на половината нови песни. След като се свързахме със Светльо (актуалният барабанист на Symbolic) и разбрахме,че той е нашият човек, някакви глупави неразбирателства с Рибата (бившият басьор на бандата) пък ни оставиха без заместник на поста му. Нанесохме се в голяма и лична наша репетиционна и там започна целият процес отначало. Аз и Светльо почнахме работа по избистрянето на звученето на барабаните и изцяло нови аранжименти. Предварително Ставри се беше настроил да не пише текстове за този албум,а да ползваме такива на наши познати. След като 2-ят ни албум беше някак си по-прогресарски насочен заради влиянието на някои от любимите ни  групи върху мен и Симо, този албум решихме да е по-траш ориентиран…”

Станимир Ставрев-Ставри: „Текста на Hordes of Мetal все пак е мой. Лириките на  Saved, I am, Fear, Lost & How long  са на… Лилия Манчева.  Александра Чудинова е автор на Final destination & Nailedкато последната е личния ми фаворит от албума .“

Траш, но какъв…Тонове рифове, каращи те да потропваш неравноделно в домашните си чехли, ритъм-секция, пулсираща в едно прекрасно разнообразие и запазената марка: вокалите на Ставри, до болка разпознаваеми и уникални… Злобно на моменти, математически издържано и изпипано до последния детайл от друга страна, крайно богато на мелодиии и едновременно първично сурово. Eто още малко детайли около албума:

Ники Бонев:  „По време на записите  нямахме постоянен басист и се наложи, веднага след записите на китарите да измисля и запиша за 2 дена бас партиите. Причината беше, че трябваше да се връщам обратно в Германия, а нямахме басист, чиято идея да е бас-линията в песните, та общо взето, бас партиите са 80% импровизация на място, както и солата на 2-3 от песните.”

Станимир Ставрев-Ставри: Записвахме парчетата през целия месец август в нашата репетиционна при голяма жега, затова повечето от нещата са изсвирени и изпяти  след залез слънце. Доста пот се изля, но определено сме доволни от крайния резултат“

Разнообразието е движещата сила в метъла напоследък… Така е тук – няма и за секунда да се отегчите, защото  албумът е толкова многолик, че ще очаквате още поне толкова след като сте го завъртяли за първи път и на един дъх. Къде е лимитът при тях? Никой не може да каже… Сравнения с познати и непознати неща не се наемам да правя. Нито да  разкоствам песните и да ги разчленявам на съставните им части.Не ми трябва, не трябва и на вас. Първокласната музика никога не е имала нужда от клишета.  А „Ad Hoc” при всички положения  бяга доста далеч  от подобни. Импровизация ли?… Може!

Ники Бонев : „Поради дългото ми несвирене в странство, на предпоследната по ред на запис песен (Saved) , по средата на солото  ми се разрани и разкървави безимения пръст. С последни усилия го записах и спрях със солата, а празното масто запълнихме с пеене. Така последното парче,  по което работехме (How Long)  остана без соло . Целите вокали по Saved  ги наместихме и изпяхме буквално по време на записа, защото Ставри имаше основната идея, но не беше работил по тях . След това си метнах компа в колата и донесох траковете в Германия за смесването, но нямах необходимото  време и се наложи вечeр след работа да прекарвам по 6-7 часа върху обработката на албума.”

Като финал ще си позволя да препоръчам  албумa на всички вас. Независимо дали харесвате Shadow Gallery или Тestament. Ще харесате и Symbolic, ако до сега не сте го направили.

Очкавайте ги наскоро с националното им турне, защото наживо си заслужават всяка една концертна минута…За момента потвърдените дати са:

  • 10.01.14- Пловдив /Polinero place/
  • 17.01.14 – Варна /Live club/
    18.01.14 – Бургас /Бар без име/
  • 25.01.14 – Русе /Legacy/

Бандата е в процес на учточняване на дати за промоцията на „Ad Hoc“ в  Силистра, Хасково и Стара Загора, а  представянето на албума в Столицата  ще бъде със съпорт от страна на техните добри приятели Formless Reality . Като  дата е предвидена 11.01.2014, а мястото най-вероятно ще бъде клуб  8-th Ball.

Страницата на  официалното представяне на албума на домакински терен във Варна :

https://www.facebook.com/events/351193701693809/359855354160977/?notif_t=like

По интересен начин е направен обзор на всяко едно от парчетата в страницата на бандата във Facebook. Tам Ники Бонев представя песен по песен албума, както споменава любопитни моменти и подробности. Информация може да откриете на следния линк:

https://www.facebook.com/pages/SYMBOLIC-Metal-band-Varna-Bg/219971081359884

ПП: Всъщност материалът има вид на пристрастен. Ще ви препоръчам да ми се доверите за последен път днес и ще разберете защо патетиката надделява в думите ми !!!

Оценка 10/10