Още една вечер без излишни приказки – със SATIVA и AFFORMANCE

С влизането в клуб Studio Sounds Like, веднага ни обзема онази приятна атмосфера на тъмен пиано бар, пропит с аромата на пури и уиски, и където може би биха свирили невероятните Morphine, ако това беше възможно… И ако все още се пушеше по клубовете. Вече е 21.00ч., но все още е притеснително празно. Членовете на Center и Sativa се мотаят и си говорят с хората. Симо обаче се бъхти зад пулта и прави сериозен саундчек, за да е сигурен, че ще имаме перфектен звук. След половин час клубът, за щастие, е вече пълен с познати, приятели, организатори и дори една радио водеща, която представяше групите в ефир!

                С деветото издание на Alarma Punk Jazz Fest започнаха и първите стъпки на първата група за вечерта – Sativa. Самоопределят се като психиделичен рок, а вътре виждаме познати лица от Center и Млък!  Вероятно се досещате, че е неизбежно да сравним стила им с този на колегите им от Center. Веднага се усеща, че групите творят с общ двигател, на една и съща честота и сходно усещане за музика. Собственият им стил обаче изпъква и бандата ни поднесе приятна смесица от малко пост-рок и стоунър, с която започнаха и танците.  От тях чухме пет песни в рамките на около половин час. Милата приятелска атмосфера направи изпълнението още по-силно, особено по време на разговорите с публиката между песните. Единствено им се сърдим, че така и не ни казаха какво означава името им в ефир. Но щом не искаха родителите да чуват, значи наистина е по-добре да не любопитстваме толкова. И с риск да се надуят много(хе-хе), все пак издаваме, че имаше хора, които бяха много по-впечатлени от тяхното изпълнение. Или накратко – добър старт!

                Бързо и дисциплинирано чуждестранните ни гости настроиха всички инструменти и след няма и 15 минути отново запазихме тишина, за да чуем и тяхното представяне по радиото. Към 22.30ч. започна изпълнението на Afformanceблизо час преливащи се ту спокойни, ту агресивни звуци, сякаш всяка една от песните е написана така, че да може да се претопи в останалите, без ние да разберем. Дълго са се трудили момчетата и засега налице е първият им студиен албум от 2010-та „ A Glimpse To The Days That Pass ”. Тази година издадоха и EP на име The Place “. Чухме песни от двете издания, пресъздадени по един много скромен начин и без грам театралничене. Интересен е начинът, по който всеки от музикантите е потънал дълбоко в себе си, дори понякога не отварят очи, но същевременно се държат в пълна хармония помежду си – очевидно на някакво надиндивидуално и невидимо за нас равнище. И все пак сменят китари и настройки, изпозлват страхотни ефекти върху барабаните, а върху китарите свирят с палки, на всичкото отгоре имат компютър и синтезатор за още по-голяма наситеност. Музиката им определено е създадена с идеята да успее да изостри усещанията и да направи ухото по-чувствително за малките едва уловими нотки, но без които нотки звученето щеше да е коренно различно и много по-безлично. Без значение, че концертът приключи бързо, всички се усмихваха и хубавото настроение се запази дълго след това.
                Завършваме с благодарности към организаторите
Rawk’n’Roll и Alarma Punk Jazz Fest, които включиха събитието в прекрасната си програма. И защото ни помолиха, а ние сме безкрайно добри, предаваме дословно едни важни думи: „ Това ще е поредният концерт, на който организаторите се разбиват най-много! “

На ТОЗИ линк вече може да видите снимките на Sativa! Малко по-късно, отново там, потърсете и тези на Afformance.

  1. #1 написан от MadHamish (преди 11 години)

    Супер е репортажа, благодарим! 🙂

  2. #3 написан от AnelMo (преди 11 години)

    Снимките на Afformance вече са качени в галерията.
    http://metalhangar18.com/gallery_mh18/2013%20year/Afformance%20-%20Sativa/Afformance

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото