Операция: „Концепция“ (Operation: Mindcrime)

Queensrÿche, Operation: Mindcrime (1988.EMI Music). Историята започва със своя край, в който главния герой Nikki се намира в болница в пълен психогенен ступор, обслужван от мед.сестра и на фона на включения телевизионен звук .Той  започва да възстановява спомените си и така да ни въвежда в хода на самата история.

Nikki е млад човек, който не се занимава с нищо смислено и стойностно, няма никакви умения и е вътрешно разяждан от гнева си към заобикалящата го социална действителност. Към всичко това като прибавим и силната хероинова зависимост, образът на героя се очертава напълно пред нас – решен на крайности, нерационални действия и напълно податлив на влияния млад човек. Войните, водени по чисто икономически интереси и за които обикновения човек заплаща; корумпираните политици и секса, който е превърнат просто в стока за търгуване, са теми, които раздират съзнанието на младия човек като светкавици облачно августовско небе. В това си състояние Nikki чува за някой си Doctor X, както се изрязва той „човекът с лекарството”. Dr. X е религиозен и същевременно политически лидер . Той е главата на тайна организация, създал е  мрежа от шпиони, които работят за него, а хората, които се противопоставят на неговата кауза биват убивани. Dr. X кани Nikki да се присъдени към неговата организация и като всеки друг демагог, приписал си божествени качества и претендиращ за единствен повелител на истината и правилния път, обещава на Nikki лесно избавление от тегобите на ежедневието и лечение от хаоса и опустошението на болната му душа. Зависимостта на Nikki към хероина, тази негова слабост прави мозъка му лесно маниполируем и податлив.  Dr. X владее перфектно техниките на внушение и методите за използване на слабите хора. Под влияние на неговата хипнотична „терапия” Nikki става лесна марионетка в ръцете му и част от плановете на „Доктора” . В следствие на „лечението” Nikki започва да чува в съзнанието си думата „Mindcrime“, получава пистолет, който да отнесе със себе си вкъщи и му е казано, да очаква по-нататъшни инструкции по телефона. Самата „Операция: Mindcrime“ се дефинира от Dr. X като „ъндърграунд революция”, а изпълнението и е дело на хора като Nikki. Самият Nikki добива съвсем ново лице пред самия себе си. Хаосът в душата му се редуцира до нещо съвсем ново, организирано и силно. В мегаломанските си представи за самия себе си той се вижда като новия „Месиия” , като „Ангел на смъртта” с оръжие в ръка, а самият той ще се жертва за ново начало в света.. Патосът в историята и преживяванията на главния герой е нараснал неимоверно. От тук може да очакваме промяна в хода й.

Новият персонаж в историята е със съдба, която е в унисон с цялостния сюжет. Mary е дете с тъжно минало, дете израснало и възпитано на улицата. Малтретирана от баща си, включително и сексуално, тя се превръща в една от многото безпътни жени, продаващи плътта си, за да оцелеят. Mary  дете, което не познава доброто, и любовта, превръща се в момиче, което мъжете единствено използват като вещ. Съвсем логично намира подслон в лоното на Църквата, място за слаби и объркани хора, за болни души търсещи спасение в илюзията на религията. Неин „спасител” е Father William. Тя е ръкоположена за монахиня, за да поеме по път коренно различен от досегашния, за да се от оттърси от разврата и греха…но това не става. Отец William има друга същност различна от тази, която проповядва. Расото и привидно смирената му боготърсеща осанка прикриват действителността. За Mary той става един от мъжете в живота, третира я като всички останали досега – като обект за задоволяване на плътта и „веднъж седмично я отвежда до олтара”. Самият Father William се оказва и близък приятел на Dr. X Вековната създателка на лъжи и утопии Светата Църква в лицето на нейния въобще не праведен служител се оказва в унисон с друг, не по-малко опасен утопист, пророк на обърканата и хаотична съвременна действителност. Father William  помазания служител Божии съвсем безскрупулно пласира монахинята и при Dr. X.

Доста време е изминало от както Nikki е потънал в дебрите на тъмните си дела. Първоначалният патос в душата му постепенно спада. Животът му е низ от убийства и смърт вече почти една година. Самотата го е обгърнала напълно в хладната си прегръдка, депресията е обсебила цялостната му личност. Когато вижда Father William да проповядва по телевизията Nikki  се почувства напълно отвратен и стреля по ТВ екран, след това потъва още по-дълбоко в депресията си. Той стои самотен в стая сред запалени свещи, за всяка жертва по една и единствено Mary е тази , която го измива от греха и единствено тя облекчава скръбта му. Без да го осъзнава достатъчно ясно Nikki е силно влюбен в нея.

Тотално болното съзнание на Dr. X Обаче решава, че Father William и Mary са слабо място в плановете му, че ти ги застрашават и като всяка заплаха за бъдещето на Dr. X и неговата доктрина те трябва да бъдат премахнати. Естествено като безпрекословен и доверен извършител на убийствата досега и тази задача е поверена на Nikki. Тук в него настъпва пълна дихотомия. Той се раздвоява от една страна към предаността си и зависимостта си към своя „духовен баща“ Dr. X и любовта, която изпитва към Mary. Изпълнен с буреносни усещания той тръгва под дъжда по улицата, за да намери монахинята и когато я среща риштелността му да я убие съвсем изчезва. Той е отново прелъскан от гласа, дъха й и след като тя го пита какво прави в дъжда то й признава целта, с която идва. За негова голяма изненада обаче, тя желае да умре: „Ще затворя очите си, а ти стреляй“. Цялата безпътица и болезненото безсмислие на съществуването й се редуцира до тази фраза. Nikki  я убеждава в противното, той вече изпитва цялата сила на любовта и решава, че идва ред да сложи край на нещата и да излезе от играта на Dr. X Сега той тръгва решен да приключи с това. Изходът е или той, или Dr. X – единият ще бъде мъртъв , защото за него „само една свещ е останала да бъде запалена“. За сестра Mary  нещата стоят по съвсем различен начин. Тя не изпитва същата любов към Nikki както той към нея. Когато правят любов на олтара тя вижда в лицето му лицето на Father William, символа на всички покварени мъже, които я използват единствено като вещ. За нея  Nikki е станала като всички мъже, експлоатирали плътта й през всичките тия години.

Изправяйки се пред Dr. X и   заявявайки му, че напуска играта Nikki изпитва поредното безсилие, защото Dr. X държи единственото лекарство за зависимостта му. Без него Nikki ще умре. Съкрушен от слабостта си и от това, че не може да се откъсне от влиянието и обвързаността си с Доктора,  Nikki се завръща при сестра Mary, но я намира мъртва. Той осъзнава, че е изгубил всичко и, че живота му без нея е напълно безсмислен. Крещейки в нощта и виждайки безмълвното й изражение на лицето, осветено от неоновите светлини на улицата и въпроси, на които никога няма да получи отговори.  Изпада в съвсем объркано и безпорядно състояние на духа. Тотално започва да губи и вяра в това, което е приемал за любов. Губи вяра  съществуването на любовта, за него тя се превръща в някаква безвъзвратно отминала илюзия. Единственото лечение за дерзанията му не е  дори и надеждата, че ще я срещне в отвъдното а тоталната забрава, която ще заличи болката.  Връщайки се отново в църквата, за да зърне тялото  на Mary той се озовава на място пълно с полиция, която го разпитва и отправя обвинения към него за убийството на монахинята и търсят съответно връзка с поредицата от политически убийства, която разтърсва града. Съзнанието на Nikki е обаче отнесено на километри от там. Nikki стои сам в стаята си и се губи в самия себе си. Той насочва съзнанието си към последните му моменти, които разбира. Връща се към църквата и трупа на монахинята. Последните мъчителни писъци „бъди ми приятел…приятел…приятел) и това ехо в мозъка на Nikki го връща в съзнание. Домофонът на болницата ни връща в настоящето, но в него Nikki е станал вече чужд за самия себе си. В отражението си, което вижда в огледалото той съзира чужд поглед , а огледалото „не лъже“.  Историята завършва в  18:01ч., а е започнала  в 18:00. Трае само една минута там в неговото съзнание и започва отново и отново – до безкрай …

 

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото