Мрачни приказки от света на светулките – VELIAN с промо на „Godless“

velian - promo 201919 януари 2019 г., събота

Някой ден ще отида на концерт на VELIAN навреме. Някой ден ще започна и репортаж без призив от типа „ходете навреме, за да не изпуснете нещо“. Е, не беше този път.

Стигнах до Mixtape 5 точно навреме, за да ми кажат, че съм изпуснала кавър на OPETH. Все пак успях да чуя няколко авторски композиции на OPHAN, които бяха подходящо начало на вечерта. Музиката им е изключително атмосферична, мрачна и тежка. Музика, която трябва да се слуша с внимание, а не като фон. Песните им са динамични и успяват да задържат интереса. Изпълнението им беше технично и звучеше добре. Визуално групата също се вписваше в тона на мрачната музикална вечеринка с артистично боядисаните си лица и тъмни дрехи.

Втори на сцената се качиха EUFOBIA. Родната death’n’roll банда разходи публиката из дискографията си. Сетът започна с Those Who Believe”, мина през по-стари парчета като Maligna” и Frog”, парчета от актуалния албум на групата като Cyber Pervert” и нова песен, за любителите на стария траш, по думите на вокала, Никола Боджаков. Завършиха ударно с Graveyard”. Преди началото на Scarecrow” обявиха, че е време да се заформи един кръг пред сцената. Мош имаше няколко пъти по време на тяхното изпълнение, което беше, по традиция, изключително зареждащо и предразполагащо към движение. EUFOBIA отново показаха, че на сцената са като добре смазана машина и предложиха на феновете динамичен сет, изпълнен безупречно.

Минутите след това бяха изпълнени с очакване. Почти беше време за перлата в цилиндъра на вечерта, VELIAN. Дебютният дългосвирещ албум на групата беше дългоочаквано събитие за феновете, което в този ден най-накрая беше факт. Оставаше само да го чуем на живо, в пълния му мрачен блясък. Времето настъпи и от сцената се чуха първите акорди, които пренесоха публиката в света на светулките.
Velian Godless Promo

Velian Godless setlist

Модерните бардове ни преведоха през цялата печална приказка на лиричната дистопия, изпълнена с предупреждения и лични демони. Срещнахме се с каменната девица, застанахме лице в лице с болезнено реалистичния безшумен убиец, бродихме сред духове и се изправихме пред вътрешния мрак. Музиката на VELIAN е многопластова, дълбоко емоционална и красива и сама по себе си. Съчетана с визуализациите, които вървят по време на песните, сценичните образи и присъствие на самите музиканти и усещането за споделено преживяване, изпълнението им успява напълно да потопи публиката в света на светулките и да предаде своето послание по начин, който обещава то да бъде запомнено. Групата успя да намери баланс между звук и визия, социално и персонално, мрачно и оптимистично в сета, който представи целия албум, “Godless”. Лебедовата песен беше Spectacle of Tragedy”, която ще намери своето място в следващ албум. Споделям изразената от самите музиканти надежда, че чакането за него ще е по-кратко, но и да не е, навярно ще си заслужава.

Вечерта беше изпълнена с хубава музика, много емоции и енергия. Не знам дали съм успяла да опиша преживяването и музиката достатъчно добре, или достатъчно точно, но се надявам скоро да имам възможността да го направя отново.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото