МОНОЛИТ с голям концерт в Sofia Live Club

monolit VM_L2755МОНОЛИТ правят ретроспекция на творчеството си дотук преди издаването на свой нов албум. Популярната рок група ще разтърси Sofia Live Club на 14 април.

Ще се насладим на всички обичани хитове и най-новите парчета на МОНОЛИТ, заедно с няколко гост музиканти.

Феновете на качествения рок знаят какво да очакват от МОНОЛИТ. Легендарната група събира своите почитатели от няколко поколения за концерта си в Sofia Live Club – 14 април (събота), 21:00 ч. Тони Чембъра и компания ще направят ретроспекция на всичко, сътворено от тях дотук, и ще представят за първи път пред публика няколко нови песни от предстоящия да излезе до края на годината нов студиен албум. Ще се насладим на любими хитове като „Хулиган“, „Здравей“ и „Назадване“. Групата ще представи новия си барабанист Веселин Василев, а към музикантите ще се присъедини и титулярният им басист Владимир Петров. Ще участват и няколко гост музиканти, които все още се пазят в тайна.

Група Монолит е създадена през далечната 1983 година. В ранния си период има само демо записи. Парчетата са на английски и едно от тях, което със сигурност впечатлява почитателите в онези години, е „Pride and prejudice“. Следват „Lonely nights“, „What am I losing?“, „Your love“. Монолит се запомнят само с няколко импровизирани концерта пред студентската публика в София. До 1986 г групата е в състав: Тони Чембъра – вокал и акустична китара, Вълко Андреев – китари, Владимир Петров – бас и вокал, Ивайло Иванов – барабани.

В 1991 година Тони Чембъра възражда Монолит. На китарата вече е Павел Васев, басист е Милен Савов, а на барабаните – Станислав Костадинов. Това е всъщност и състава, който създава емблематични хитове, популярни и до днес.

1993 година е изключително успешна за Монолит. Песента „Здравей“ става безспорен хит и оглавява различни радио и телевизионни класации. Други знакови парчета са „Хулиган“ и „Весело беше на моето погребение“. Албумът „Ези-Тура“, издаден през същата тази година, е най-продаваният албум на Монолит в цялата им история. Следва албумът „Монолит 3“ – един психеделичен проект, от който е и парчето „Назадване“. То се задържа на първо място в класациите на радио „Тангра“ в продължение на 9 седмици.

С отдавна планирания албум „Sisyphus“, издаден през 1997 година, групата се доказва като сериозен претендент на българската сцена. Това е най-издържаният в музикално отношение албум на Монолит до този момент. През 1999 излиза и сборния албум „Dr. Rock’n’roll“.

В началото на новото хилядолетие групата сменя линията. На барабаните е Георги Марков син. През 2002 е издаден експерименталният албум „Времена и нрави“. Той съдържа 10 песни, които бележат новата епоха за групата. Хитове в този албум са „Пълнолуние“, „Хлебарката“ и „Психо“. Последният студиен албум на Монолит е „Ваканция във Вегас“, излязъл през 2007 година.

Монолит многократно са номинирани за най-добра група на годината, най-добър рок албум и най-добър рок певец. През 2007 Тони Чембъра печели първа награда на фестивала „Златна Месемврия“. Песента „Какво си ти?“ от албума „Ваканция във Вегас“ печели наградата на публиката на пролетния конкурс на БНР. Незабравими моменти са споделянето на една и съща сцена с легендарния Alvin Lee, Blues Brothers и Joe Lynn Turner, съответно през 1994, 1999 и 2003 г. Паметни са и участията на концертите „На Бънди с любов“ през 1994 и „Цвете за Гошо“ през 2001 г.

След издаването на“Ваканция във Вегас“, Тони Чембъра решава да реализира собствен проект и така през 2010 се появява соловият му албум „The Voice of Monolith – Tony & friends“. A в началото на 2014 излиза и концертния албум на Монолит „Live at Sofia Live Club“, запечатан на DVD за истинско удоволствие на феновете на емблематичната българска рок банда. Групата участва активно в музикалния живот на страната и винаги е откликвала с готовност на всяка благотворителна кауза.

До края на 2018 Монолит, които вече са в състав Тони Чембъра, Павел Васев, Емерих Амбил и Веселин Василев, ще реализират най-новия си албум. Вече са готови две от парчетата в него – „Сияние“ и „Напред“. Те ще бъдат представени на предстоящия им концерт в Sofia Live Club на 14 април. Билетите за него на цена от 15 лв може да бъдат закупени от всички каси на Eventim и на eventim.bg. В деня на концерта цената на билетите ще е 20 лв.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото