Когато Смъртта празнува Живота – GRÁ в Атина

gra-athens

21.03.2019г. Сутрешна Атина ме посреща с умити от слънце очи. Все още сънено примигваща тя се намира точно в онзи блажен миг утринно спокойствие, което се готви лавинообразно да прелее в безумен трафик и човешка делнична лудост. Поводът да гостувам в града на Олимпийските богове е предстоящият концерт на шведската блек метъл група GRÁ, организиран от Bowel of Noise records и Temple Athens. Сравнително бързо се оправям с посоките и ориентацията, и малко преди осем вечерта се отправям към клуб Temple. Събирам доволно количество средиземноморски вятър и студ, докато вратите се отварят и се приютявам сред (все още) мрачното спокойствие на клуба. Две гръцкки групи ще подгряват GRÁ – Nihilism и Order of the Ebon Hand.

Nihilism трябваше да видим и в България преди месец, но по една или друга причина това не се случи. Групата стартира като солов проект, който през миналата година се превръща в пълнокръвна група. През януари издадоха дебютния си албум „Obscurite Noir“.

Представянето им е напълно в синхрон с философията, която следват. Нихилизъм и себеотричане във всеки един аспект. Много сдържано, премерено сценично поведение, почти никакъв контакт с публиката. Музиката им съдържа нотки на депресивност и ефирна дълбочина, примесени с моменти на агресия. Ако сте любопитни можете да чуете дебюта им тук.

Сет лист Nihilism:

Obscurite Noir I, II, IV, III, VI, Vii

Следващата група Order of the Ebon Hand е доста по-атрактивна като аутфит, поведение и музика. Всъщност те не са ново име за блек метъл сцената. Сформирани още през далечната 1994г. до момента от първоначалния състав е останал само основателят Merkaal. Имат в актива си два албума. Доста театрално, почти патетично представяне. Музиката им е накъсана от бласт бийтове, а наличието на клавир допълнително я уплътнява. Със сценичното си държане и костюми ме върнаха някъде двайсетина години назад, когато по европейските сцени шестваше втората блек метъл вълна в лицето на групи като Emperor, Dimmu Borgir, Satyricon… Сетът им е доволно дълъг, атрактивен и наситен музикално, и подгрява подобаващо публиката за предстоящото представяне на GRÁ.

Сет лист Order of the Ebon Hand:

BEHOLD THE SIGN OF A NEW ERA
TO ALLOCES
ΑΙΑΝΤΑΣ
THE SLOW DEATHWALK
FOR MARCHOSIAS
DREADNAUGHT
KNIGHT OF SWORDS
WINGS
THE SKULL

Безспорно GRÁ е една от най-харизматичните и въздействащи групи, които можете да видите. GRÁ са като древно заклинание, на чиято сила няма как да не се поддадете. Дори да не разбирате напълно думите, мистичната му енергия ще ви завладее и омагьоса. И понеже ние, блековете винаги търсим някаква символика и нещо по-специално в звездите над нас, концертът на GRÁ в Атина съвпада с първия ден от Пролетта и първия ден на пълнолунието. Ново начало в ритуал възхваляващ бога на Смъртта. Въпреки, че по своята същност пълнолунието е началото на очакван край, както и Пролетта. И трябва да им се наслаждаваме докато су тук, защото краят винаги те оставя или опустошен или пречистен. След представянето на Order of the Ebon Hand на сцената цари временна тишина и хармония.

Това, което отличава GRÁ от всички останали блек метъл групи е, че музиката им винаги е притежавала едно дълбоко ритуалистично звучене, заразителен трайб ритъм и една ефирна, но много мрачна мелодичност, която те потапя в онзи техен древен, сюрреалистичен свят. Малко суров и жесток, но много красив. Както Dimman сподели: „Мога да свиря бласт бийтове, но не ги харесвам. Песните трябва да имат ритъм. Нещо, което да поведе публиката.“ Heljarmadr добавя: „Музиката трябва да накара тялото ти да се раздвижи, да затанцува. Няма значение, че това е блек метъл. Страхотно е, че на нашите концерти публиката не просто куфее, а танцува и даже пляска с ръце.“ Да, ние сме The Devil’s Tribe и „Ritual drums will echo“… forever and ever!

Започва подготовката за ритуала на GRÁ. Maugrim и Heljarmadr изнасят седемструнните си зверове, които след броени минути ще отворят вратите към царството на Charon. За, който е пропуснал, наскоро Ola Englund подари на Heljarmadr седемструнен Solar и дебютът на тази китара беше на атинска сцена. Музиката винаги звучи по-различно с повече струни. От двете страни опъват транспаранти с руните, които означават „АД“. Разполагат два огромни свещника през барабаните и заветната Salvia divinorum, която ще изиграе своята роля в края на сета, но за това по-късно.

Нетърпението така ме е завладяло, че миговете са се разтегнали в часове. Повече от две години са минали от последната ми среща с момчетата и фактът, че съм там пред тази сцена ме кара да се чувствам като попаднала в друго измерение. И това ми чувство се засилва още повече, когато GRÁ започват сета си. Началото е дадено с „Necrology of the Witch“… „Payback for old sins…“GRÁ  са подбрали 13 композици, които обхващат цялото им творчество. Отдаваме дължимото на нашия лодкар с „A Coin for Charon“, попадаме под магическия ритъм на „Ramsvarta Tankar“, която предизвика доста противоречия когато излезе, но лично аз много я обичам, заради страстта, която тупти в сърцевината ѝ. Някъде към средата на сета обаче нещо се случва с барабаните, но GRÁ не губят присъствие на духа и докато проблема бъде отстранен Maugrim и Heljarmadr започват импровизиран инструментал на „Det Sista Han Sade“. Три са песните от последния албум „Väsen“, които музикантите са включили в сета си.

Краят на сета е и кулминацията му. „Helfärd pt. I“ от култовото ЕР излязло през далечната (вече) 2010-та. Ударното начало всеки път взривява мозъка и сетивата ми. Потъвам в бавния ритъм, клетките ми една по една затрептяват в честотата на плътния дисонанс, който Vediger, Maugrim и Heljarmadr изтръгват от струните. И тук салвията влиза в действие. Heljarmadr бавно я разпалва и започва да издухва дима ѝ към публиката. Аромат на Смърт. Да, това растение мирише на смърт. Който веднъж е усетил този аромат няма как да го забрави. Може само да търси онзи момент, който ще го осовободи от загнездилите се дълбоко кошмари. Maugrim запява основния лайт мотив в песента – „Gå i Hel!“. Плътният му глас се извисява в страховит вик, примесен с нотки на отчаяние и злокобност. Като душа запокитена в Бездната, която моли за милост и спасение. Затварям очи. Ароматът на салвията се просмуква в сетивата ми. Атмосферата се сгъстява и насища с усещане за пагубност. Смърт, която се бори за глътка въздух и светлина. Смърт, която може да съществува само чрез ритуалите на Живота. Губя се и се предавам на усещането да бъда там. Докосната от горещата милувка на Бездната… Когато се съвземам и отварям очи GRÁ вече оставят своите инструменти и приемат поздравите на публиката. Може би това е едно от най-емоционалните и въздействащи изпълнения на „Helfärd pt. I“, които съм преживявала.

Чувствам се пречистена. Жива! До следващия път GRÁ! До следващия път мои прекрасни водачи по пътя към Неизбежното!…

Сет лист GRÁ:

Necrology of the Witch
He Who Comes
A Coin for Charon
Krig
Ramsvarta Tankar
Offerrök
Döden ser, Döden tar
The Devil’s Tribe
Klagan och Längtan
Kraft
Till Sörjerskorna
Where Shadows Dwell
Helfärd pt. I

 

 1. #1 написан от az (преди 2 години)

  Чудесно Satania,радвам се че си отишла там,където ти е било сърцето и душата,статията е написана хубаво.Всичко дотук ок.Но има едно НО
  Сама ти знаеш,че човек,когато много иска нещо го прави и нищо не може да го спре
  Изхождам само и единствено от това житейско правило за тази единствена локация на Балканите за Gra.Чудесно,всеки има право на избор,предпочитания и всичко по-по-най.Разбира се тук играе роля и цялата логистика,организация,финансови възможности и т.н.Това специално аз никак не пренебрегвам
  Съмнявам се да не си питала момчетата дали имат намерение да идват насам към България.Този въпрос им беше поставен и в постовете под евента за Гърция от български фен.“Ще се върнем“ беше отговора
  Напиши нещо по този въпрос,хората се интересуват какво се случва
  И лична гледна точка-избора на една единствена дата на Балканите е и леко така показване на предпочитание към конкретната държава.Това се вижда отдавна
  Определено това,което написах да не се приема като враждебен тон,а просто гледна точка
  Поздрави и успехи 🙂

 2. #2 написан от Анонимен (преди 2 години)

  Благодаря! Няма такова нещо като пренебрежение или предпочитания към определена локация от страна на Grá. Датата им в Атина е била изцяло по инициатива на Bowel of Noise и клуб Temple. Даже е имало реакции от Солун, че няма дата и за там. Но никой не е направил нищо за това. Засега изявите на Grá са малко проблемни предвид натоварения график на Heljarmadr с Dark Funeral. Когато им се освободи време и им се отвори възможност ще дойдат и в България.
  Поздрави! ☺️
  //Satania

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото