Историята на една песен: ELIXIR – “Treachery (Ride Like The Wind)”

elixir bandСтартираме една нова рубрика, в която всяка неделя ще ви представяме историята на една песен и то разказана от някой от музикантите в дадена група.

ELIXIR са британска NWOBHM група. Те са известни най-вече с албума си от 1986г. „The Son of Odin”. На 9.04.2011г. бандата го изсвири целия в столичния клуб The Box. Година по-късно, ELIXIR прекратиха съществуването си.

Ето историята на най-известната песен на ELIXIR – “Treachery (Ride Like The Wind)”, разказана специално за Metal Hangar 18 от китариста и основател на групата – Phil Denton.

 Phil Denton: „Това е може би нашата най-разпознаваема песен и точно както песента на BLACK SABBATH – “Paranoid” се появи много бързо. Веднъж, на една репетиция, започнах да свиря началния риф и всички се включиха. Започнах с линията “Ride like The Wind” в до мажор и това вдъхнови Пол за цялата история за предателство в кралския двор на едно старо кралство. Смятам, че написахме цялата песен за десет-петнадесет минути. Спомням си, че след като я изсвирихме, казах, че трябва да я зарежем, защото звучи като песен на IRON MAIDEN. Въпреки това, другите в групата не бяха склонни да изхвърлят която и да е песен по това време, защото правехме репертоара си за свирене на живо и ни трябваше всяка песен. И така, на следващото участие изсвирихме песента и всичко се получи много добре, а парчето се превърна в любима песен за изпълняване по концерти.

elixir ar the box - sofiaПо това време, от звукозаписната компания EMI, която се занимаваше с IRON MAIDEN, искаха да направят сборен албум на метъл групи и поканиха бандите да изпратят песни за проекта. И така ние набързо записахме демо с три песни през 1985 година и предложихме песента ‘Treachery” за одобрение. После разбрах, че сме в късия списък, но накрая от EMI решили, че песента звучи твърде много като песен на IRON MAIDEN! Това не ни спря, ние почувствахме, че е дошло точното време да направим запис и тъй като “Treachery” беше станала една от най-популярните ни песни, които свирехме на живо, решихме да направим  7” сингъл с песента “Treachery” на A страна и “Winds of Time” на Б страна. Пратихме копие за ревю на Kerrang! Magazine, което беше много популярно списание през 80-те и аз бях смаян, когато един ден отворих списанието и видях снимка на Ronnie James Dio, който държеше нашия сингъл заедно с няколко други в ръката си. Той беше отишъл за интервю в офиса на Kerrang! Magazine и е бил помолен да направи ревюта на новите сингли от седмицата. Той е казал, че е харесал нашия запис, но също е казал, че е звучал много като запис на IRON MAIDEN! Винаги ни е било трудно да махнем сравненията с IRON MAIDEN, но излизането на албума “The Son of Odin” през 1986г. доказа, че можем да изковем своя самобитна музикална идентичност. За албума презаписахме „Treachery”, защото искахме да звучи качествено като другите песни. В студиото имаше огромен гонг и Найджъл не успя да устои на желанието да го удари в края на песента. Винаги изпълняваме “Treachery” и в редките случаи, когато решаваме да не я свирим, публиката желае да я чуе! Тази песен се превърна в нашия “Smoke On The Water” или „Paranoid”, но смятам, че е хубаво човек да напише песен, която всеки иска да чуе!”

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото