Hills Of Rock 2018, ден втори – когато британската стомана е по-здрава

Hills of Rock Вторият ден на фестивала Hills Of Rock 2018 отново бе наситен откъм изпълнения на различни банди. Имаше изпълнители за всеки вкус. Но голяма част от феновете пазеха силите си за хедлайнерите на главната сцена JUDAS PRIEST и очакваха любимите си метъл герои встрани от сцените или извън фестивалната зона. Докато дойде време за тях, обаче, имаше много път да се извърви.

За разлика от първия ден този път организацията по достъпа до зоната на фестивала бе по-стройна. Влизането ставаше по-спокойно и бързо. Вратите отвориха според предварително обявения час и най-нетърпеливите почитатели побързаха да заемат местата си на оградата пред главната сцена, въпреки горещото време. В сравнение с вчерашния ден градусите бяха по-високи, нямаше облаци и подухваше лек ветрец, който в никакъв случай не разхлаждаше. Градусът на емоциите също бе по-висок от петъчния и започна да се повишава още с първата обявена в афиша група – ODD CREW. Музикантите са утвърдено име на родната сцена и имат своята фенска маса, която ги преследва навсякъде, където свирят. И този път момчетата се постараха да не ги разочароват. Талантливи, отлично сработени, нахъсани, те за пореден път се раздадоха до последно, а публиката им отвърна със същото. Химията между банда и фенове отново се получи и всички останаха доволни, въпреки сравнително краткото време, което бе определено за изява на групата.
Веднага след ODD CREW сцената бе превзета от украинската метълкор сензация JINJER. По същото време стартира програмата и на другите две сцени – на Alternative Hill свиреха българите FOOL CIRCLE, а началото на На Тъмно също бе дадено от българска група – варненската хардкор/метъл формация AXEZ. Украинците, в чийто състав силно впечатление прави атрактивната вокалистка Tatiana Shmaylyuk, забиха мощно и още от самото начало дадоха да се разбере, че няма да правят компромиси. Жегата не попречи на публиката да се раздвижи максимално и да импонира сполучливо на групата. За отреденото им време музикантите дадоха всичко от себе си в най-висока степен, за което получиха бурни овации и достойно слязоха от сцената, за да отстъпят място на следващите участници.
В сравнение с петъчния ден, графикът не се спазваше, имаше леко забавяне, но времето течеше неусетно и дойде моментът, в който на главната сцена се качи MADAME MAYHEM и нейната група. Дебютираща на българска земя, фронтдамата не пропусна да подчертае, че са от Манхатън, Ню Йорк, и се опита да събуди интереса на присъстващите с музиката и сценичното си поведение. Комбинацията от рок, хардрок и алтърнатив не се оказа особено привлекателна. Далеч по-интересно бе на На Тъмно, където своето място заеха варненците DRIVE YOUR LIFE. Атрактивни, енергични, те забиха здраво и безкомпромисно. Музикантите представиха песни от двата си албума, а вокалистът не спря да се движи и да нахъсва присъстващите. Певецът изрази съмнение дали заради топлото време има смисъл да кара зрителите да правят съркъл пит, но динамичната смесица от хардкор, пънк и метъл предразполагаше към такъв и няколко почитатели го заформиха. В крайна сметка, всички останаха доволни от продукцията и групата спокойно слезе от сцената, сподирена от силни овации.
На голямата сцена серията от групи с женски вокали продължи с концерта на финландците BATTLE BEAST. Ексцентричната Noora Louhimo и компания заявиха ударно своето присъствие на фестивала, демонстрирайки увереност в собствените сили и тотално себераздаване. Бандата представи песни от новия си албум „Bringer Of Pain“, както и превърналата се в класика „Black Ninja“. В интервюто си за Metalhangar18.com Noora споделя, че за нея най-важното по време на техните концерти е забавлението. Певицата и колегите й положиха сериозни усилия да забавляват присъстващите и успяха. Публиката остана доволна от представянето им и ги възнагради със заслужени аплодисменти.
Паузата между групите бе използвана от някои да хвърлят поглед и на другите сцени. На На Тъмно се изявяваха родните MLYK!, които бяха привлекли всички странящи от енергичния поп метъл на финландците. Родното трио раздаваше здрави пънк-ска-метъл шамари, но за нещастие на присъстващите на моменти не можеше да надвика гласовитата Noora от основната сцена. Въпреки всичко дедо Крас и компания ни разходиха из забавното си творчество и внесоха живителна глътка въздух в напечения и изпълнен с комари и дъх на Autan парк. За щастие на групата паузата на Main Stage даде възможност купонът да закипи с по-голяма сила и тълпата пред тях да се сгъсти. Така всички успяхме да чуем задължителното „Всеки мрази красивите и умните“ и други песни от петте им албума. Бърз спринт до Alternative Hill  ни разкри какво правят лондончаните DISTRICT 13. Младата група (с българско участие в лицето на барабаниста Асен Милушев) се изявяваше пред незавидното количество от около 50 души, но това не им попречи да се раздават до край, пред камерите на ниско летящ дрон, който филмираше участието им. Въпреки интересната музика, наподобяваща на моменти стила на Marilyn Manson, триото не успя да привлече повече съмишленици. Погледите на болшинството посетители бяха отправени към главната сцена, където своето участие стартираха американците DOPE. Групата е с над 20-годишна история, притежава солиден опит и това си пролича. Без никакво притеснение и излишно забавяне музикантите ни разходиха из дискографията си, включвайки в програмата си два кавъра – “You Spin Me Round (Like A Record)” на DEAD OR ALIVE и “Rebel Yell” на Billy Idol. Слънцето се бе скрило, леко се бе поразхладило, но от сцената страстите се нажежаваха все повече. Характерни с агресивния си стил както в музикално, така и в текстово отношение, DOPE не пропуснаха да ни го демонстрират в пълния му блясък. Между песните вокалистът Edsel Dope не спираше да говори, използвайки често популярната английска думичка, започваща с f, както и някои други цветисти изрази. Певецът на няколко пъти попита публиката дали е готова за хедлайнерите на вечерта JUDAS PRIEST и за неделните  хедлайнери IRON MAIDEN. Оглушителен рев му подсказа положителния отговор. Зрителите наистина нямаха търпение да посрещнат легендите от Бирмингам, но за това трябваше да почакат още малко. DOPE приключиха представянето си с бис от две песни и бяха изпратени подобаващо от присъстващите.
След края на шоуто на американците последва пауза, в която почитателите изпълниха пространството пред главната сцена, търсейки възможно най-удобните места. На Alternative Hill концертите бяха приключили, докато от На Тъмно долитаха акорди от изпълнението на Милена. Родната рок дама беше събрала завидно количество публика и то предимно от по-възрастните посетители, които не се радваха на модерния стил на DOPE. Участието си Милена стартира с песни от последния си албум „13“ не забравяйки да благодари на тълпата за подкрепата. След задължителните „Куклата Мици“, „Чворолино“ и сериозната „Моите ангели“ Милена и бенда й забиха два кавъра на Георги Минчев. „Блажени години“ и „Бяла тишина“ прозвучаха в един скоростен, взривен вариант и разбуниха духовете на феновете. Тълпата извиси глас и надвика без проблем ревящите вокали на мистър Dope и безбройните му F words. Едночасовият сет на Милена завърши с малко РЕВЮ и хитовите „Машина за месо“ и „Ха-ха“. Участието й приключи малко преди основната сцена да бъде изцяло подготвена за хедлайнерите. Разнообразен плейлист, подбран специално за случая, предшестваше гвоздея на вечерта. Малко след предварително обявения час трепетното очакване свърши. Фоновата музика спря и от колоните се разнесоха звуците на класиките “Sad But True” на METALLICA и “War Pigs” на BLACK SABBATH. Мощно изригване, резултат от нажежената до краен предел атмосфера, посрещна Rob Halford, Ian Hill, Scott Travis, Richie Faulkner и заместника на оригиналния китарист Glenn Tipton за обиколката Andy Sneap или накратко – JUDAS PRIEST. Формацията стартира шоуто ударно – със заглавното парче от излезлия през тази година албум “Firepower”. Новата творба бе представена още от “Lightning Strike” и “Rising From Ruins”. Като цяло PRIEST изпълниха песни от всички периоди, включително и най-големите си хитове. От първите секунди музикантите дадоха да се разбере, че няма да пестят сили и ще се изцедят до край. Заместващият китарист услужливо бе предоставил повечето сола на Faulkner като човек с повече стаж в групата, но и у двамата не пролича никакво притеснение или колебание. Бандата демонстрира перфектна сработка и стегнато сценично поведение. Въпреки напредналата си възраст, Halford показа завидна форма, макар и позагубил вече от гласовите си данни. А вездесъщият Ian Hill отново демонстрира неподражаемия си стил. Визуалното шоу също бе на ниво, на огромен екран зад групата се прожектираха различни кадри в съответствие с изпълняваната песен. Не минахме и без появата на мотора, с който вокалистът излезе на сцената преди изпълнението на “Hell Bent For Leather”. Феновете не се посрамиха и дадоха всичко от себе си, за да превърнат изявата на титаните в незабравимо преживяване. Окуражителните възгласи “PRIEST! PRIEST! PRIEST!” също не бяха рядко явление.
Кулминацията на шоуто бе оставена за финала. Последните 3 песни от основната програма “You’ve Got Another Thing Coming”, “Hell Bent For Leather” и “Painkiller” бяха изпълнени и с помощта на публиката. Кратка пауза, след която петимата се върнаха и забиха още три вечни композиции – “Metal Gods”, тоталния хит “Breaking The Law” и “Living After Midnight”, с което завършиха впечатляващото си представяне. И за пореден път доказаха, че в музиката няма стари и млади, а можещи и неможещи.

Ден Втори на Hills Of Rock 2018 донесе силни емоции и незабравими преживявания. Зрителите се докоснаха до творчеството на редица български и чуждестранни музиканти. Концертът на JUDAS PRIEST не бе финалният за вечерта, на сцената На Тъмно предстоеше шоуто на култовите KULTUR SHOCK, както и изявите на още 2 групи, но за мнозина представянето на британците бе поантата. Като цяло озвучаването бе на ниво, не се забелязаха сериозни технически проблеми, публиката бе доволна от групите и се забавляваше по най-добрия възможен начин. В този смисъл и ден Втори организаторите могат да смятат за успешен.

Очаквайте и снимки от събитието на нашата фейсбук страница!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото