Интервю с Volker „Freddy“ Fredrich (NECRONOMICON)

Freddy-Necronomicon1С „Unleashed Bastards” NECRONOMICON си върнаха полагащото им се място в немската траш сцена. Започнали като пионери, след поредица от грешни решения, групата потъна в правни спорове. Завръщането им през 2004 събуди старите спомени, макар и във време, когато по света шестваха други музикални стилове. С упорство и вяра NECRONOMICON успяха да се стабилизират и бавно и полека да изплуват на повърхността. За да заемат мястото си в редиците на немския траш. Чуйте „Unleashed Bastards” и сами ще се убедите, че групата не е изгубила енергията си.

Интервюто с Volker „Freddy“ Fredrich (NECRONOMICON) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 6.05.2019 година.

От другата страна – Привет, Freddy, как сте?

Freddy – На първо място добре. На второ обаче имаме някои проблеми. Публикувах съобщение във социалните медии, във Фейсбук, че загубихме соло китариста ни след първото шоу. Наложи се да се махне заради някакви ментални проблеми. Попаднахме в затруднение, но решихме да продължим с концертите заради очакванията на феновете, промоутърите и нашия мениджмънт. За щастие в момента всичко е наред, проблемът е в миналото и можем да проведем концертите. Всичко е както трябва.

От другата страна – Променихте ли нещо в живите изпълнения?

Freddy – Да, защото някои песни не можем да ги изпълним без него. Направихме някои промени, но сме запазили част от сетлиста. Разбира се, че съставът е леко по-различен, но май ефектът е положителен, защото коментарите от феновете са, че звучим страхотно, по-пънкарски, малко като THE EXPLOITED или MOTORHEAD, по-праволинейни сме и с една китара сме по-здрави. Мелодичните партии сме ги намалили, защото не успявам да ги изсвиря, но това е опит, преживяване, което ни се струва страхотно.

От другата страна – През миналата година издадохте „Unleashed Bastards”…

Freddy – Ще го представим на тези концерти. Или поне ще се опитаме в настоящата конфигурация без един китарист. Със сигурност обаче ще изпълним песни от новия албум, а също така и от миналите ни издания. Сетлистът ни е комбинация от последните три десетилетия.

От другата страна – Как се чувстваш 35 години по-късно?

Freddy – Чувствам се добре. Излизането на сцена е като лекарство. Това се отнася за всеки музикант. Работата в студиото и записите са едно, а живите участия са най-хубавото от цялата ситуация. Всички в NECRONOMICON се чувстваме много добре. Разбира се, сънят не ни достига, но това е нормално. Чувстваме се добре, гледаме напред и нямаме търпение да дойдем и в България. Нещата са чудесни.

От другата страна – Чувстваш ли същата енергия и страст, както в началото на групата?

Freddy – В началото беше различно, защото като млади музиканти бяхме под голямо напрежение. Днес също сме леко нервни, но и по-спокойни, защото знаем какво да очакваме. Разбира се, има различни ситуации, които не са под нашия контрол, но дори и проблемът със соло китариста ни ни кара да се усмихваме. Ако бяхме по-млади, със сигурност щяхме да отменим концертите. Днес обаче сме по-зрели и приемаме онова, което ни предлага животът. Това е основната разлика.

От другата страна – След тези повече от 35 години, кой е най-важният урок, който си научил?

Freddy – Lemmy от MOTORHEAD беше казал –„Ние ще свирим рокендрол”. Това е. Ще правим песни за хората. Според мен музиката е дар свише. Възможността да имаме фенове по целия свят е невероятна. Единственият път, който следваме е – „Това е просто рокендрол, но ни харесва.” Харесва ни страшно много. Благодарности към всички, които направиха това възможно.

От другата страна – Имаше ли момент, в който осъзна, че музиката е твоето бъдеще?

Freddy – Разбира се. Особено за мен, но мога да говоря и от името на останалите в групата, NECROMONICON е нашето отроче. За което се грижим и наблюдаваме как расте. Интересно чувство. Също така групата е моето бъдеще. Гледам на нея много сериозно.

От другата страна – Никога не сте се разпадали, но изчезнахте през 90-те…

Freddy – Имахме правни проблеми. След албума „Escalation” загубихме правата върху музиката ни, върху имената на песните. Заради това не можехме да свирим на живо под името NECRONOMICON. Тогава решихме да наемем адвокат и да се опитаме да си върнем всичко. Не само правата върху песните, но и името на групата. Това продължи осем или девет години. През този период не можехме да свирим на живо, не можехме да използваме името NECRONOMICON. Наистина проблемът беше голям. Това доведе до една пауза от осем или девет години – най-големият проблем, с който някога сме се сблъсквали.

От другата страна – NECRONOMICON са едни от пионерите на немския траш метъл, обаче не постигнаха успеха на KREATOR, SODOM и DESTRUCTION.

Freddy – KREATOR, SODOM и DESTRUCTION имаха късмет от самото начало заради лейбълите, с които се бяха обвързали. Звукозаписните компании инвестираха много в тези групи. Ние например попаднахме на много скапани лейбъли. Те не се интересуваха от бандата, а единствената им цел беше да правят пари на наш гръб. Проблемът си беше изцяло наш. Обвързахме се с лош лейбъл, заради едно погрешно наше решение. Ако бяхме подписали с „Road Runner” или „Massacre Records”, всичко щеше да е много по-различно. Обаче положението е такова, каквото е. Гледаме напред и смятам, че днес NECRONOMICON не стои в сянката на KREATOR, SODOM и DESTRUCTION. Разбира се, те са абсолютно успешни, но днес и ние сме на абсолютно друго ниво. Това е личното ми мнение.

От другата страна – И накрая как виждаш развитието на групата през годините?

Freddy – Щастлив съм, че „Unleashed Bastards” се получи толкова добре. Това е факт, защото съм обграден от страхотни хора и музиканти. С тях беше възможно да постигна този звук. Решихме да се върнем назад към 80-те и началото на 90-те и да нагазим в типичния кросоувър, комбинацията между траш и хардкор. С тези музиканти осъзнах, че това ни е по възможностите. И смятам, че голяма в роля изигра и собственият ми късмет.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото