Интервю с Tomas Lindberg (AT THE GATES)

tomas-lindberg-at-the-gates-redfernsgettyimagesAT THE GATES се завърнаха. И то по начин, по който само те могат. „At War with Reality” не е просто добър. Той е точно онова, което всички очакваха от групата. И за да е удоволствието пълно, се свързах с гърлото на бандата Tomas „Tompa“ Lindberg.

Интервюто с Tomas Lindberg (AT THE GATES) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 15.12.2014 година.

От другата страна – Колко интервюта си дал след риюниъна на AT THE GATES?

Tomas Lindberg – Мисля, че до момента са около 150.

От другата страна – Някакви специални въпроси бяха ли ти задавани или всичко се върти около новия албум?

Tomas Lindberg – Най-често срещаният въпрос е „Защо точно сега?“

От другата страна – Защо точно сега се събрахте?

Tomas Lindberg – Всичко започна, когато Anders (Björler) представи на мен и останалите няколко рифа, които беше написал. Харесахме ги и се оказа, че всеки от нас желае повторното събиране на групата. Вече бяхме узрели за тази идея и готови за нейната реализация. Anders започна да пише музиката и това задвижи нещата.

От другата страна – С какво AT THE GATES са специални и какво ви отличава от останалите в съвременната мелодична дет метъл сцена?

Tomas Lindberg – Не знам, може би това трябва да го каже някой извън групата. Трудно е за човек „отвътре“ да отговори на тези въпроси. Стараем се да бъдем честни, да вложим в песните сърцата си и да покажем какво можем. Ние сме искрени и всеотдайни в това, което правим и се надявам, че нашата страст и креативност се усещат и в музиката ни. Опитваме се да се изразяваме свободно, без да се съобразяваме с някакви граници по отношение на звученето, към които да се придържаме. Дори не ни пука за това. Фокусираме се върху естествените процеси. Никога не сме свирили според очакванията на някого и винаги сме били различни. Смятам, че все още имаме какво да кажем.

От другата страна – Ако съм на 15 години и не знам нищо за твоята група, кое е първото, което трябва да науча?

Tomas Lindberg – Ние сме ъндърграунд дет метъл банда от Швеция. Събрахме се в началото на 90-те години с идеята да изразим себе си в рамките на стила, който харесваме. Наистина вярвахме в този стил и знаехме, че сме способни да създадем нещо по-различно в сравнение с останалите групи по онова време. Искахме да се развиваме и да вървим напред. Това всъщност ни описва най-добре.

От другата страна – Би ли дал личното си мнение за групата, в която си вокалист?

Tomas Lindberg – При положение, че съм част от тази група, няма как да бъда обективен. Мога да кажа, че ние свирим музика, в която място намират нашите настроения – мрак, меланхолия, отчаяние… За нас една песен трябва да носи някаква емоция. В противен случай тя няма душа и се превръща просто в сбор от китарни рифове.

От другата страна – Каква беше идеята зад AT THE GATES в началото и каква е сега?

Tomas Lindberg – Преди да се съберем, всеки от нас е свирил в други банди, в които се чувствахме като натикани в ъгъла заради стилови ограничения, с които трябваше да се съобразяваме. Създадохме AT THE GATES с идеята да творим без да следваме някакви правила и стереотипи. Това все още важи и днес. Като цяло метъл музиката, и в частност дет метълът, е един чудесен начин да изразиш себе си – най-свободно и най-истински.

От другата страна – Да поговорим за „At War With Reality“. Защо сте във война с реалността?

Tomas Lindberg – Това е метафора. Ние не сме съгласни със схващането, че има само една реалност и се опитваме да го оборим. Представяме едно постмодерно мислене. За мен има много реалности, които съществуват едновременно. Те са различни за отделните личности и се променят ежедневно. Всеки има своя собствена версия, така че обяснението не може да бъде толкова просто.

От другата страна – Каква е твоята реалност? Носталгия по миналото или поглед в бъдещето?

Tomas Lindberg – По-скоро е свързана с настоящето заради новия албум. Давам десетки интервюта и очаквам реакцията на феновете, които бяха страшно любопитни да чуят какво сме създали след близо 20 години пауза. Вълнувам се, защото издаването на „At War With Reality“ ни струваше много време и усилия. Все още съм под въздействието на този запис. Иначе, съвсем буквално, в момента съм в Гьотеборг, есенна вечер, навън е тъмно, разговарям с теб за събитията около повторното събиране на групата… Това е моята реалност.

От другата страна – След толкова време чувствахте ли се все едно записвате заедно за първи път?

Tomas Lindberg – Да, донякъде. Знаехме какво трябва да направим. Искахме да запишем не просто поредния албум, а продължение на цялата ни кариера – албум, който показва какво представлява групата в момента и накъде отива. Преди малко ме попита кои са AT THE GATES – всъщност „At War With Reality“ би трябвало да даде отговора на този въпрос.

От другата страна – Четох, че текстовете ти са повлияни от магическия реализъм.

Tomas Lindberg – Да, вдъхновен съм от стила, наречен магически реализъм (известни представители на това направление са латиноамерикански автори от XX век като Габриел Гарсия Маркес, Хулио Кортасар, Карлос Фуентес и др. – бел. авт.). Опитах се да създам текстове, които да се впишат както в този специфичен литературен жанр, така и в постмодерното мислене, за което вече споменах.

От другата страна – Как магическият реализъм се отнася към реалността?

Tomas Lindberg – Това е един постмодерен, циничен начин да потърсиш обяснение на днешната реалност, да задаваш въпроси и да получиш отговор на най-важните от тях – кои сме ние и защо сме тук.

От другата страна – Доколкото разбрах при записите сте се стремили да запазите олдскуул звученето?

Tomas Lindberg – Да, опитахме се да сме честни и естествени, да звучим като група, която свири на живо. Използвахме модерно оборудване, но само като средство да запишем органичен албум както в началото на кариерата ни. Искахме да запазим акустичното свирене и аналоговия звук без ефекти.

От другата страна – За новия албум отново работите с Fredrik Nordström, който е продуцирал и „Slaughter of the Soul“. Какво беше чувството да записвате отново заедно?

Tomas Lindberg – За нас беше важно да работим с някой, когото познаваме. Да бъдем в среда, в която можем да се държим непринудено и да изразяваме свободно себе си. С Fredrik сме приятели отдавна. Той е напълно отдаден на групата и беше правилният избор за нас.

От другата страна – Каква част от звука на AT THE GATES се дължи на него и каква идва от вас?

Tomas Lindberg – Музиката, аранжиментите, идеите – всичко е 100 процента наше. Fredrik ни накара да дадем всичко от себе си и ни помогна за добрия звук. За миксирането обаче се обърнахме към Jens Bogren, защото искаме да се развиваме и да преминем на следващо ниво.

От другата страна – Доволни ли сте от крайния резултат?

Tomas Lindberg – Да, определено сме много доволни.

От другата страна – „At War With Reality“ бе чакан от много време. Усещахте ли някакво напрежение и трудно ли е да записвате нов албум, след като сте чули стотици групи, повлияни от вас?

Tomas Lindberg – Не сме мислили за това. Бяхме спокойни, защото не ни пукаше какво мислят другите, интересуваше ни само нашето мнение. Имаме своя собствена идентичност и се стараем да бъдем себе си без да се влияем от останалите. С този запис се опитахме да обобщим всичко, което сме създали досега. Искахме „At War With Reality“ да съдържа елементи от цялата ни дискография и да е нейно естествено продължение.

От другата страна – Какво означава заглавието на откриващото парче от албума?

Tomas Lindberg – Това е нещо като интро. Заглавието е цитат от романа „Герои и гробове“ на аржентинския автор Ернесто Сабато, а гласът е на моя приятел Anton Reisenegger, вокалист на чилийската банда CRIMINAL. Ефектите за интрото бяха направени от същия човек, който направи и тези за „Blinded By Fear“ (от албума „Slaughter of the Soul“ от 1995 г. – бел. авт.). Текстът е на испански и става дума за човек, който се опитва да разбере кой е той, съществува ли бог и ако да – какво представлява и какви са отношенията му с него.

От другата страна – Колко важни са текстовете за AT THE GATES?

Tomas Lindberg – Те са толкова важни, колкото и музиката. Лириките допринасят за цялостното възприемане на нашите песни. Можеш да слушаш вокалите като отделен инструмент, но за мен текстът и музиката са двете части на едно цяло.

От другата страна – Извън групата ти работиш като учител. Твоите ученици знаят ли кой си всъщност?

Tomas Lindberg – Да, това вече не е тайна.

От другата страна – Преподавател си по социални науки. Кое е първото, което трябва да научат твоите ученици, когато влязат в класната стая?

Tomas Lindberg – Първото нещо, което искам от тях, е да ми отговорят на няколко въпроса: Какви са техните идеи и осъзнават ли защо са в класната стая? Наясно ли са защо трябва да учат това, което им преподавам? Дали причините да са тук са същите като моите и ще можем ли да работим заедно без да се противопоставяме един на друг? Когато изясним това, процесът потръгва много по-гладко. Може да се каже, че вече сме на една вълна и постепенно се изгражда уважението между учител и ученик. Освен това ги уча да бъдат толерантни. Да приемат другите хора, другите култури, другите религии, различната сексуалност… Всичко. Те трябва да се научат да разбират това, което ги заобикаля.

От другата страна – Чувстваш ли се отговорен за тях?

Tomas Lindberg – Да. Днес например срещнах в метрото мой бивш ученик. Имаше отлични оценки по английски език и това ме накара да се почувствам горд.

От другата страна – Кое е на първо място – музиката или работата ти като учител?

Tomas Lindberg – За мен са еднакво необходими. Изразявам се чрез музиката, но удовлетворението от преподаването е съвсем различно. И двете ми дават по нещо. За всеки от AT THE GATES е важно да има някаква професия, за да не ни се налага да правим музика за пари. Това би ни прецакало. Всички работим и не е нужно да печелим от концерти, за да се издържаме. Можем да си позволим да избираме какво и кога да свирим.

От другата страна – Като погледнеш назад, предполагал ли си някога, че AT THE GATES ще създадат мелодичната дет метъл сцена?

Tomas Lindberg – Никоя банда не би могла да предположи докъде ще стигне и какво влияние ще окаже в бъдеще. Когато създадохме AT THE GATES, нямаше такова понятие като мелодичен дет метъл. Ние първи започнахме да свирим нещо подобно. В началото искахме да се изразим чрез музиката, това правим и днес. Всичко, което ни се случи в последствие, беше като бонус. Ние все още гледаме на себе си като на една от многото ъндърграунд дет метъл групи.

От другата страна – Имате ли планове за турне и с кои групи би искал да свириш?

Tomas Lindberg – Планираме много концерти из Европа през 2014-2015 г. През декември ще сме на кратко турне с TRIPTYKON и MORBUS CHRON. Две много интересни банди. Ще бъде страхотно преживяване.

От другата страна – Tom Warrior е един от най-големите мизантропи…

Tomas Lindberg – Същото ми го каза и още някой, но се надявам да си допаднем. В AT THE GATES искаме всеки да се чувства добре.

От другата страна – Ако можеше да срещнеш 20-годишния Tomas Lindberg, какво би му казал?

Tomas Lindberg – Да се успокои, защото всичко ще е наред.At War With Reality

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото