Интервю с Adam Waleszyński (TIDES FROM NEBULA)

tides-from-nebula

Връщаме се в пълната си сила в пълен състав за първи път от 2012. Нямаме търпение да дойдем! Приготви ли сме една песен от миналите албуми, която сме изпълнявали само няколко пъти, и то никога извън Полша. Надяваме се да ви изненадаме!

Полските пост-рок TIDES FROM NEBULA ще представят новия си албум „Safehaven“ пред българска публика на 23-ти октомври в клуб Live’n Loud. От Metal Hangar 18 успяхме да зададем няколко въпроса на музикантите преди концерта им в София.

MH18: Инструменталният пост-рок е сред най-нетрадиционните и сложни жанрове. Как решихте, че именно  е най-подходящият начин да изразите себе си е именно чрез него?

Случи се естествено. В началото си търсехме вокалист, но така и не намерихме. След известно време решихме, че около нас витае толкова силна енергия, че нямаме нужда от друг човек в групата. Пост-рокът никога не ни е бил цел. Ако трябва да съм откровен, разбрахме за него като жанр в последствие, след като бяхме написали няколко неща. Повлия ни (и все още ни влияе) съвсем различна музика.

MH18: Какво е посланието в музиката ви и мислите ли, че феновете го разбират?

Няма определено. Когато творим го правим за себе си, а интерпретацията оставяме на нашите фенове. Музиката говори сама за себе си, няма нужда от помощ. Някои от имената на песните загатват емоциите, които сме вложили в тях, но не насочват към някакво послание или история.

MH18: Какво ви вдъхновява?

Светът като цяло. Наситен е с чувства, които могат да се пресъздадат в звуци. Има тонове вдъхновение около нас. В литературата, киното,  компютърните игри, природата и обществото.

MH18: Как бихте описали “Safehaven”/музиката си само с един цитат?tides from live sf

„Улавящ звуците на вселената“

MH18: Как се променихте от началото на музикалната си кариера?

По-наясно сме с това, което правим. Дебютният ни албум беше по-метълски, но сега предпочитаме да се фокусираме на мелодиите и атмосферата.

MH18: Можете ли да ни кажете малко повече информация за “Safehaven”? Срещнахте ли някакви трудности при създаването му? Коя е любимата ви композиция от него? Резултатите оправдават ли очакванията ви ?

Проблемът ни е един и същ при всеки албум. Отнема ни много време да композираме. Ние не сме професионални музиканти, но сме много взискателни и отнема страшно много време, докато стигнем момента, когато всеки е доволен от резултата. Така че е логично винаги когато приключим един албум да сме супер развълнувани, и това е причината да ми е трудно да избера само една любима песен. Обичам всичките, всяка заради нещо различно.

MH18: В сравнение с парчетата в “Live sessions” имената на песните в ‘‘Safehaven” са буквални и някак минималистични. Ще ни кажете ли повече за концепцията зад тях ?

Няма такава. За всеки от нас те значат нещо различно, и доста често нещо съкровено.

MH18: Разкажете ни как започна всичко. Чия беше идеята да си направите група?

Запознахме се онлайн. Аз и Przemek бяхме свирили вече две години заедно, а Maciej и Tomek бяха свирили шест години в друга група –‘‘ROOT’’. Намерихме се един друг в интернет и стана дума, че искаме да създаваме нещо с много въздух и пространство. Отидохме на първа обща репетиция и още тогава направихме една песен. Енергията беше толкова силна, че десет години след това все още правим това заедно.

MH18: С какво се занимавате през свободното си време? Как си почивате от света ?

Обичам хубави книги и компютърни игри. Да се пренасяш в друг свят е винаги чудесно. Така де, реалния свят е страхотно място и да бягаш от него често е загуба на време.

MH18: Последен въпрос – вече сте били в България пет пъти, кажете на нас и нашите читатели какво сте приготвили за София и какво да очакваме на концерта?

Връщаме се с пълна пара в пълен състав от 2012. Нямаме търпение да дойдем! Приготви ли сме една песен от миналите албуми, която сме изпълнявали само няколко пъти, и то не извън Полша. Надяваме се да ви изненадаме!

 

Tides-from-Nebula

 

For EN see page 2

  1. #1 написан от hellraze (преди 6 години)

    доста минималистично интервю

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото