Интервю с H.sulphur (PАTRONYMICON)

Понякога безцелното ровене из нета може да се окаже не чак толкова безцелно. Така съвсем наскоро попаднах на шведските блекове Patronymicon. Създадени в Sandviken, Швеция в състав P. Locust  –  Drums, N.Sadist  -Vocals, Bass, Guitars, J. Malice – Guitars, H. Sulphur  – Vocals. До сега имат издадени едно демо от 2010г. и два пълноформатни албума: „Prime Omega“-2011г. и „All Daggers Towards the Sky“ – 2013г. като в момента са в студио за записи на трети албум. Музиката им дотолкова ме впечатли и реших, че повече хора трябва да научат за съществуването им, затова се свързах с тях за интервю. На въпросите отговори вокала H. Sulphur.

MH18: Привет момчета! Благодаря за времето, което ни отделихте. Предполагам за много от black метал феновете тук сте непознати. Това е причината да поискам това интервю от вас. Разкажете ни повече за себе си и за историята около групата.

H.sulphur: Няма проблем. Групата е създадена от N.S през 2007г. след разпадането на предишната му група Elit. Идеята беше да е one man проект, главно за да може да се фокусира върху собственото си виждане за black metal без да бъде повлияван от другите. С времето така или иначе се превърна в група.

MH18: Потърсих малко информация за вас. Правили сте някои промени през годините, даже Joel Lindholm от Shining е свирил с вас. Разкажи ми за това време, защо той напусна Patronymicon?

H.sulphur: През годините имаше много промени в състава, което не е изненада за тези, които знаят за нас, за мен това не е странно като цяло. Винаги е било емоционално, и когато събереш силни, екстремно индивидуални съмишленици заедно, различията се проявяват. Това не е само негативно по мое мнение, защото black метала не е шибано чаено парти, така че сътресенията само сплотяват групата и позволяват музиката да избуява чрез агресия. Чувстваме се сигурни с този състав, въпреки че споделяме много гледни точки за нещата и какво искаме да постигнем. Причината за решението на J. Megiddos да напусне групата беше главно липсата му на време да се посвети на другите си проекти.

MH18: Какво означава името на групата (правя си асоциация с Некрономикон)? Главните теми на лириките ви са Сатанизма. Има ли някаква връзка между името ви и цялостната идея за това как да изглежда групата?

H.sulphur:  Името няма общо с Necronomicon. Избрахме името като символ, на иска ни към „бащите“ като наше собствено, в стемежа си да се освободим от космическия ред оказващ натиск върху нас и да се върнем към безграничното нищо и небитието.

MH18: Какво означава Сатанизма за вас? Практикувате ли някакви ритуали или някой от вас да членува в някаква окултна организация?

H.sulphur:  Сатанизма има широка перспектива от вярвания, но да той е важна част и ние следваме Луциферианския Гностицизъм на лявата ръка. Не говорим за ритуалните си занимания по простата причина че хората като цяло не могат да разберат концепцияата и за тях това е просто загуба на времето ни. Не членуваме в никакви организации, считаме себе си за наш собствен култ.

MH18: Знам, че в началото обикновените граждани не са гледали с добро око на black метала и на музикантите, които го правят? Там, в Скандинавия, и по специално в Швеция променило ли се е нещо в това отношение?

H.sulphur: Не е както беше в края на 80-те и началото на 90-те. Швеция е много секуларизирана държава (религиозна неутралност на държавата и свобода от налагане на някакви религиозни догми върху обществото от страна на държавната политика, както и че политическите действия трябва да се базират на актуалното и фактическото, а не на религиозно влияние. – бел. моя), за да може да има нещо общо с това. Нещата, които ни притесняват обаче са тенденциите, които заразяват сцената с идиотски същества, които нямат никаква идея какво е Black Metal и за какво става въпрос. Това също се отнася и за повечето рок и метал стилове. Когато видиш светски хора от бизнеса или семейства притиснати в старите си фланелки на банди, опитващи се да преживяват някаква носталгия по тяхната „луда“ младост, това е просто жалко и отблъскващо.

MH18: Колко е силен black metal ъндърграунда в Швеция сега и колко от ъндърграунд бандите стават известни извън границите на Швеция?

H.sulphur:  Има много ундърграунд проекти, твърде много ако ме питаш. Дали сцената е силна или не, ще оставя на някой друг да отговори на това. Ние правим каквото правим и това е начина по, който искаме да го правим.

MH18: Работите върху третия си пълноформатен албум. Разкажи ми за процеса на записите и какво можем да очакваме от новия ви албум? Кога ще излезе?

H.sulphur: Тъкмо подписахме договор с Osmose Productions и сме в процес на записи и е трудно да кажем кога да очкваш нов албум, но когато дойде време ще го знаеш!

MH18: Първите ви два албума са, мога да го кажа със сигурност, образец за Шведски Black Metal (тази мелодичност като фон, която те разкъсва, смесена със злобна агресия… идват само от Швеция). Ще запазите ли този стил в бъдеще? Какво мислите за black метал групите, които променят стила си през годините, като Satyricon например?

H.sulphur:  Мисля,че ще все още ще чуваш тези елементни в предстоящата ни творба. Ще има някакво развитие мисля, тъй като аз поех вокалите и ще има някакви разлики, а и  J.Malice се включи в писането на песни, както и аз в известна степен. Основата ще остане, както споменах. Също искам да отбележа, че не искаме да се ограничаваме така, че никога не можеш да очакваш определен резултат. Що се отнася до това какво правят другите банди с музиката си, не ни пука. Мога да кажа само това. Прогресът може да бъде ползотворен, но Промяната в името на промяна никога не е добра. Честият случай е, че ставаш main stream и привличаш грешна представа за нещата, както споменах в отговор 5.

MH18: Какво беше отношението на критиката за първите ви албуми и колко ви пука за това?

H.sulphur: Не ме интересува изобщо какво казва критиката за нашата работа. Имаме проправен свой собствен път и се придържаме към него и ако това не ви устройва, майната ви тогава. Обикновено споделяме ревюта на някой, който ни следва.

MH18: Според мен Watain е най-популярната шведска black метал група за момента. Какво е мнението ви за творци като Ерик? За нормалните метал фенове подобни представления са отвратителни и прекалено показни. Мислите ли, че Черните изкуства трабва да бъдат представяни пред масите или там трябва да има и малко мистерия и тайна?

H.sulphur: Би трябвало да е отвратително за тези, които не могат да разберат същността на black metal-а като цяло. В тези времена на информация и когато си творец е невъзможно да има мистерии и тайни в работата ти. Обмисляме концертите си да бъдат почит към Бога, чрез който търсим мъдрост.

MH18: Как изглеждат вашите концерти? Използвате ли някакви символи, специални декори или ефекти?

H.sulphur:  Опитваме да декорираме сцената със символи и органична материя за да пожънем мрачната енергия, която търсим и чрез, които говорим. Важно за нас е да заразим всички сетива с визия, мирис и звук за да наситим  себе си и тези около нас със същността на смъртта.

MH18: Какво мислиш за „TRVE“ концепцията? Мислиш ли, че black метала в чистата си и истинска форма започва да се губи между другите субжанрове?

H.sulphur“Trve” концепцията изгуби много от себе си поради злоупотреба на интернет форуми, които привличаха много грешно прецакани хора да демонстрират тесногръдие. Black metal-а в истинската си форма не може да бъде изгубен все едно как го наричаш, ти ще го познаеш.

MH18: И в този ред на мисли, музиката ви звучи много професионално. Какво е мнението ви за „raw“ стиловете в black метала? Необходимо ли е black метала да бъде чисто и професионално направен или за да се запази „trve“ трябва да звучи като „записан в банята“ на стария касетофон?

H.sulphur:  Това е нещо, което за много беше необходимо в ранните дни, когато бандите нямаха друг избор освен да записват със саунд „от банята“, както го наричаш. Можеш да правиш raw продукция също професионално ако атмосферата на музиката го изисква. Много групи го правят за да прикрият колко ужасно лоши всъщност са. Ние избрахме да творим в стил, зависещ от това какво трябва да се направи за да изразим това, което искаме. Кой знае? Нашият следващ албум може да звучи като записан „в банята“, но ако това се случи ще бъде по професионален начин. Както казах, не обичаме да се ограничаваме.

MH18: Можете ли да определите някоя група като ваше вдъхновение? Какво означава за творчеството на Bathory и Dissection?

H.sulphur: Би било лъжа да кажа, че ние не сме вдъхновени от групи като Bathory и други Black metal/metal групи от ранните дни.

MH18: Планувате ли някакви турнета и къде? Къде сте свирили и с кои банди?

H.sulphur: Нищо нямаме планирано в момента, главният ни фокус беше да напишем нов материал. Единственото запазено нещо, докато пишех това интервю е the Getaway Rock festival. Отворени сме за предложения и ако са сериозни ще дойдем.

MH18: Кой гиг ще остане незабравим за вас?

H.sulphur: Никой.

MH18: Какво знаете за Източна Европа и нашата black метал сцена? Бихте ли дошли да свирите тук?

H.sulphur: Това е бурен регион и има много интересна и пълна с насилие история. Там има някои добри ъндърграунд банди разбира се. Със сигурност бихме дошли в Източна Европа ако се отвори възможност!

MH18: Последни думи към феновете.

H.sulphur: Благодаря. Ако разбирате този вид музика и какво означава, купете си албума.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото