Интервю с Michael Hoffman (ASSASSIN, ex-SODOM)

THRASH CAN’T DIE! THRASH IS THE ESSENCE OF PURE HANDMADE MUSICAL AGGRESSION

Carlos –      Какво правехте, момчета, по времето когато ASSASSIN беше недействаща група ? Кое от метъл музиката ви липсваше най – много ?

Michael Hoffman – Свирех на китара за немската траш метъл банда Sodom за няколко години, което е не чак толкова неизвестен факт, но освен това свирех в други музикални стилове с по – неизвестни проекти: Damo Suzuki (Който е певец в психаделик бандата от 70-те “Can”, която сещо стана доста известна.). Catapulta ( Това беше една група, с която свирех в Салвадор и Бразилия. Беше смесица от метъл и бразилска фолк музика. Много тежка група. ) Scholli и Frank свиреха също в различни групи. Певецът ни Robert се занимаваше и с футбол и се премести в Китай, където се занимава с IFFC, което е футболна лига. Освен Assassin и неговия друг страничен китайски проект “Raging Mob”, той все още се занимава с това. Dinko имаше някакъв психаделик проект, наречен “Void Forum”, който си промени името на “Vibravoid”. Сега той си почива в Хърватия поради лични причини. Дори не знаем, дали е способен да се върне в Assassin. Знаем, че нашите песни са доста трудни за изпълнение без репетиции, но може би той е все още така добър, ще видим.

Carlos –      Assassin се завърна през 2002, продуцира и издаде албума “The Club” през 2005г., човече, с нетърпение очакваме новия албум ! Кога можем да го получим ?

Michael Hoffman – Да, работим по нов албум. Една песен “Breaking the Silence” вече е записана и е качена на спейса ни. Новото парче има доста добър отзвук при феновете ни. А записът на албума ни зависи от мениджмънта ни, който работи за звукозаписен договор.

Carlos –      Assassin имахте само един концерт тази година /месец октомври 2008/ . Защо само едно шоу за тази година ? Трудно Ви е да намерите места, на които да свирите ?

Michael Hoffman – 2008 година беше изключително запазена за турнето и за записите на новия албум. Ние загубихме много пари и време за подготвянето на турнето /пропадналото турне в Южна Америка/ , което можехме да използваме за завършването на записите ни. Концертът в Oberhausen се проведе близо до Dusseldorf и беше организиран от един наш приятел. По скоро беше нещо като тест, защото тъкмо бяхме намерили Michael Hambloch, новият ни басист.

Carlos –      Assassin е една от малкото групи, които аз знам, която винаги споменава помощта на мениджъра си Rudy Schmitz, а както знаеш повечето групи дори не споменават подпомагащия ги екип около тях …. Колко важен е Rudy за цялата Assassin операция ?

Michael Hoffman – Rudy винаги е бил част от Assassin. Неговото списание Metal Warriors беше първото, което написа ревю за първото ни демо “Holy Terror”. Знаете ли, този пич знае всяка шибана метъл банда от цял свят ! Веднага щом някакви пичове от Камерун или някъде другаде от света запишат демо запис, Rudy пръв го получава.

Carlos –      Колко трудно е да се завърнеш, не само като свирене пред публиката, но при писането на песните и да се забъркаш в целия този музикален бизнес, след толкова много години отсъствие от сцената ?

Michael Hoffman –  Човече, аз никога не съм напускал музикалната сцена. След напускането ми на Sodom през 1991 отидох в Бразилия и прекарах 6 години като продуцент и soundengineer освен изпълненията ми с Catapulta. След като се завърнах в Германия през 1997, участвах в няколко различни проекта, докато през 2003 Assassin се завърнахме. Сега сме тук.

Carlos – Вие записахте албума “The Club” напълно независимо, но в някои сайтове виждам, че е указано, че албумът е издаден от AGD Records. С този лейбъл ли сте сключили договор или това е вашият лейбъл ?

Michael Hoffman – AGD Records е нашият лейбъл, който беше ексклузивно основан през 2005 за създаването на албума.

Carlos – Има някои китайски препратки в The Club … Какво озвачават те и колко са важни за песните ?

Michael Hoffman – Robert живее в Китай, както споменах. Той говори китайски и японски и пожела да напише няколко текста на китайски.

Carlos – Когато създадохте “The Club”, албумът съдържаше някои „модерни” елементи, което го прави да надмине досегашните ви творби, колко смятате, че Assassin порасна в музикално отношение през този период от време, когато групата се беше разпаднала?

Michael Hoffman –  “The Club” е нещо като саундтрак за тези изминали 17 години. Ние взехме доста стари и нови идеи и ги събрахме в един албум. Не смятам , че  албумът представлява Assassin такава, каквато е групата през 2008, но показва нашите влияния от 1989 – 2003г.

Carlos –  Момчета, вие се завърнахте малко преди тази така наречена “thrash revival” ера, която ние изживяваме сега. Виждате ли сега по – интересни лейбъли за реализирането на нов албум или не представляват интерес за вас ?

Michael Hoffman –  Подготвяме се да изпратим новото демо на компаниите. Ако някоя добра оферта се покаже, готови сме да подписваме.

Carlos – Колко се е променил според вас траш метъла от ранните години, когато, момчета, извадихте „The Upcoming Terror” ?

Michael Hoffman – Когато се срещаме с хора на нашите концерти, изглежда, че нищо не се е променило. Thrash will never die.

CarlosAssassin може и да не са издали много албуми през 80-те, но тези два албума са споменавани от много трашъри в наши дни като директно влияние за тяхната музика! Изненадани ли сте, че траш метълът се завърна, след като е бил игнориран изцяло от почти всички медии в края на 90-те ?
Michael Hoffman – Няма друг музикален стил, който да пресъздава по-добре състоянието на духа ни от Траш метъла. ОК, нека пофилософстваме малко върху това. Много добре си спомням , какво се случи с мен, когато за първи път чух албума на AC/DC “Highway to Hell”. Казах си: „Ето това е нещото, което искам.” А когато чух “Ace of Spades” на Motorhead това беше дори повече отколкото съм искал. След това се появиха Metallica и Slayer със своите дебюти. Те двата бяха точно това, което търсех. А аз исках музика, която представлява чиста неподправена ръчноизработена агресия без никакви компромиси. Това, което исках беше агресия във ВСЯКА част от музиката. Вие не може да я намерите в повечето от модерните метъл банди, защото те винаги имат нещо като компромис като клавири или имат двама вокалисти – единият, от които е агресивен, а другият , който почти изцяло пее припева по мелодичен начин, което прецаква цялата агресия и аз спирам незабавно този диск. Аз искам да изкрещя припева и да куфея, това е. Аз не искам фънки барабани или някакъв DJ. Аз искам изпълняването на възможно най – агресивните ударни. Това не е много лесно за начинаещ, и така ти не можеш да свириш добър Thrash без достатъчен опит на инструмента, на който свириш и чувство за добра агресивна композиция. Не просто да се свири колкото е възможно по-бързо, а точно толкова бързо, колкото трябва. В наши дни повечето хора не са способни да прекарат доста време в учене, и се провалят, когато се опитват да звучат агресивно.

Carlos – Някои групи през 80-те станаха доста проспериращи, дори да не бяха това, което можем да наречем голям талант. Assassin имате много талант . Смятате ли, че ако групата се беше задържала – името Assassin щеше да стои редом до такива имена като Destruction, Exodus, Metallica, когато се говори за Thrash в наши дни?

Michael Hoffman – Хммм, смятам, че все още имаме шанс, надявам се.

Carlos – Някъде съм чел, че през 1988 решението ти да разпуснеш групата се дължи на липсата на пари за закупуването на техника и оборудване, защото някой преди това е откраднал техниката ви. Вярно ли е това ? Открихте ли кой го направи ? Според мен би трябвало да има и други причини освен това събитие, за да спре Assassin да свири?

Michael Hoffman – Никога не открихме кой го направи. Смятам, че и нашият мениджмънт навремето прецака доста работата.

Carlos – Човече, трябва да ти кажа, че артуъркът на “The Upcoming Terror” ме накара тотално да се влюбя във вашата музика . Знам, че звучи леко повърхностно, но като видях тази невероятна обложка си помислих: „Музиката би трябвало да бъде добра, погледни ши.ания танк, човече!”. Имаше ли нещо особено, което искахте да покажете с такава обложка ?

Michael Hoffman – Няма специално значение, което е заложено в нея. Просто чиста агресия.

Carlos – Трашът на Assassin е бил винаги малко по – „кисел” , ако се сравни с групите от Bay Area. Например, прилича повече на траша на Destruction – по-бърз, по-суров, много по – агресивен, отколкото сме очаквали, като говорим за 1986г. Destruction бяха ли за вас пряко влияние, момчета или какво ви беше в ума, когато започнахте да пишете песните за прекрасния ви дебют “The Upcoming Terror” ?

Michael Hoffman – Destruction не са ни повлияли по никакъв начин. Не го взимам много на сериозно, когато един „Thrasher” използва спрей за коса или грим, съжалявам.

Carlos – Според теб кое е голямото „преимущество” в звученето на метала по целия свят ? Смяташ ли, например, че рекламата се е развила много повече, отколкото сегашния артуърк зад метъл музиката ?
Michael Hoffman – Много лесно е да вземеш музиката, която искаш. През 1980 трябваше да купиш записа или да имаш приятел, който да ти го презапише на касета. Днес го имаш онлайн за минута.

Carlos – Защо трашът никога не умира ?

Michael Hoffman – THRASH CAN’T DIE! THRASH IS THE ESSENCE OF PURE HANDMADE MUSICAL AGGRESSION.

Carlos – Кое смяташ че е важно за кариерата на Assassin ?

Michael Hoffman – Ние не знаехме, че Assassin е все още толкова популярна група между трашърите по цял свят. Те искаха Assassin до мига, в който се завърнахме на Wacken 2003.

Carlos – Някои нови траш групи, които смяташ за интересни ?

Michael Hoffman – Съжалявам, но все още слушам  “Reign in Blood”или “Kill em all”, вместо която и да е била нова група. Мисля, че Pantera беше последната група, която ме впечатли. Но все пак не ги наричам и тях траш.

Carlos – Какво можем да очакваме от Assassin ? Може би DVD, със сигурност вашата история би била интересна за разказване.

Michael Hoffman – Следващата стъпка е нов албум и турне през април 2009г.

Интервюто е подарено от

leviatan-magazine.com и Carlos Rodríguez Dussán

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото