Интервю с KLAUS MEINE (Scorpions)

Ако някой ден внуците ми се поинтересуват от класически рок (което неминуемо ще се случи, я вижте каква печена баба си имат!) , първата група, която ще им спомена, ще бъдат Scorpions. Поговорката, че ‘историята се пише от победителите’ важи и за музикалния свят – наблюдаваме в развитие най-успешната германска рок група вече половин век, а по думите на вокалиста ѝ Klaus Meine още далеч не сме видели всичко.
Съвсем скоро бял свят ще види двадесетият албум на групата, Return to Forever, а дали И с него скорпионите ще оставят още една ясно различима следа, предстои да разберем.

Здравей, Клаус! Времето ни притиска малко, затова ще си позволя да бъда непростимо директна, ха-ха! Причината да се свържем с теб бяха новият албум и новите песни. Затова искам да попитам какво ви вдъхнови, каква е основната идея за албума.
Преди няколко години си бяхме казали, че това е краят, това е последният ни албум, финално турне, но после решихме, че искаме да издадем нови песни, да направим още няколко обиколки, да се видим с феновете. Уж затворихме кръга, но се оказа, че имаме още идеи. Работихме с MTV – по време на unplugged сесиите изсвирихме една чисто нова песен. Шведският продуцент забеляза, че не сме чак толкова изморени, колкото се полага на 60-годишни старци и ни поръча да си запишем албума, ха-ха!

Е, това са добри новини за нас, все пак!
Определено!

А какво съобщение искахте да изпратите чрез текстовете?
Когато празнувахме годишнина, искахме да го направим шумно, искахме на всички да бъде ясно едно конкретно нещо: че годините не се отразяват на Scorpions. Сякаш искахме да покажем на света, че сме още живи, ха-ха! За нас е огромна привилегия да свирим толкова много време, да сме така активни от десетилетия, това е и мотивацията за новия запис. Важно е да се докоснем до феновете, не само до тези, които са с нас от самото начало, но и до техните деца, и децата на техните деца и така нататък. Това ни зарадва в България – публиката беше толкова шарена, имаше поне три поколения. Наистина зашеметяващо е удоволствието да видиш такава цветна тълпа.

Това значи ли, че ще минете през България скоро?
В момента изготвяме графика за турнето, имаме дати за Китай, Щатите, Канада, доста държави в Европа. Засега през 2015 ни очаква това. България все още е е включена в датите за годината, но може би 2016 е идеалният момент да се завърнем в София. Ще се радваме да ви видим пак. Ще дойдете да ни гледате, нали?

О, със сигурност! Но дотогава има много време. С какво ще го запълните, имате ли някакви планове за по-далечното бъдеще?
Точно сега не се натоварваме с толкова бързане. Достатъчно радостен за нас е фактът, че сме представители на онази рок и метъл генерация, която действа от седемдесетте – осемдесетте години на миналия век, знаете, групи като Aerosmith, AC/DC, Mötörhead… Гледаме да се наслаждаваме на момента, да празнуваме. Дори наскоро завършихме работата по филма Forever and a day, скоро ще направим премиерата му по кината в Европа. Надяваме се и до вашата държава да стигне.

‘Forever and a day’ е документален филм за най-успешната германска рок банда Scorpions, заснет от Katja von Garnier. Той проследява групата по време на турне ѝ – от Тайланд до Русия и от Германия до Бразилия. Официалната му премиера е на 26. март 2015. – бел. авт.

И ние така се надяваме! Добре, сега малко вероятности – ако Scorpions не съществуваше, какво щеше да правиш?
Ако не бяхме създали групата?

Да, точно така. Ако тази формация я нямаше, с какво щеше да се захванеш?
Сега или изобщо?

Изобщо.
Ами щях да направя друга банда, ха-ха!

Има надежда, ха-ха! А от последния албум има ли някоя песен, която чувстваш някак по-близо до себе си, която ти е любима?
О, да, разбира се, има композиции, които ми харесват повече от други. Например All for One – в нея показваме какъв е духът, който цари между нас. Ние вътре в групата се подкрепяме, помагаме си, действително се държим малко като мускетари – един за всички, всички за един.

Песните, които сте включили в Return to Forever, изцяло нови ли са, или са просто неиздавани досега?
Повечето неща са чисто нови, но има някои, например Rock ‘n’ Roll Band, на които не намерихме място в предишните записи и решихме да включим в този.

Значи сме в очакване на зареден с енергия Scorpions.
Абсолютно да.

По твое мнение и по твои наблюдения променил ли се е много стилът на групата през годините? Има ли някаква съществена разлика в начина на работа вътре в групата през, да речем, осемдесетте, и сега?
А бе, по едно време уж се пробвахме да станем малко по-модерни, но кривването ни от правия път се отрази негативно върху фен базата, като че ли тя поспадна, ха-ха! Сега се опитваме да намерим баланс – от една страна да сме в крак с модата, нали се поддържаме, пък от друга да сме си самите ние, да сме Scorpions, оригинални и постоянни в стремежа си към перфектното.

Изглежда, че онова, от което повечето се страхуват – времето, не е нанесло щети върху групата. Всичко в този момент си пасва идеално, сякаш е било писано да стигнете до тук.
Ами… не е точно така. Преди няколко години бяхме изморени от този непрекъснат порочен кръг албум-турне-албум-турне-албум и така нататък. Бяхме на косъм да се откажем, дори обявихме бенефисните си намерения, искахме да се откъснем за малко от тази приятна, да, но определено досадила ни рутина. Впоследствие нещо ни прищрака, нали сме стари хора, удари ни критическата, та променихме мнението си за музикантския начин на живот и започнахме с нови сили. Беше доста емоционална промяна, усетихме, че имаме какво още да предложим, изведнъж пак ни се прииска да стигнем до всички свои почитатели по познатия ни начин – чрез песните.

Как се поддържате вътре в групата? Как бихте описали връзката помежду ви? Вече разбрахме, че сте много близки, но усещам, че има какво да се каже по темата.
О, наистина сме много близки. Подкрепяме се, каквото и да става, сме едно цяло. Например когато миналата година James (Kottak, барабани) имаше сериозни проблеми и отиде на лечение в Лос Анджелис, ние не започнахме да се вайкаме ‘Леле, ужас, това е краят на групата!’, ние решихме да сложим не точка, а запетайка докато той се върне, за да можем да бъдем заедно. Може би именно на този така приятелски дух се дължи и успехът на Scorpions.

Няма сила, която да ви раздели, а?
Определено няма нищо на този свят, което да ни скара толкова жестоко, че да се разпаднем!

И като си говорим за поддръжка – как успяваш да запазиш гласа си все така невероятен вече петдесет години? Нито на запис, нито на живо няма промяна.
Вярно ли ви харесва как звуча? Брей, благодаря! Знаете ли, опитвам се да живея възможно най-здравословно. Пия си само предписаните от лекаря хапчета, гледам да не посягам към чашката, ей такива неща, простички. Грижа се за себе си, това е. В студиото или в турбуса – няма значение къде – внимавам да се упражнявам. Няма вече диви младежки партита за нас, ха-ха!

Каквото и да правиш, действа!
Много съм благодарен на отзвука, който получаваме от всички вас. За мен е важно да мога да се изразя чрез музиката, а сме привилегировани, че светът се наслаждава на нашето изкуство, на нашите души, претворени в песните ни. Някак си се считам за длъжен да предлагаме най-доброто на толкова отдадена публика. Това е. Както казах, стремим се към перфектното!

Има ли някое парче, което си искал да изпълниш по време на концерт, но не си? Някоя песен, която си искал да включиш в сетлиста, но не ти се е получило?
По-скоро не. Всичките ми любими наши песни са се превърнали в най-големите ни хитове и изпълнението им е неизбежно, така да се каже (смее се). Ако имаше такава песен, щях да накарам останалите да я включат!

Имам един въпрос, който е пряко свързан с конкретно днешния ден. Знаеш, че за петък 13.-и легенди се носят – лош ден, кофти късмет, все е куц… Та в този ред на мисли ми беше интересно, дали си суеверен.
В никакъв случай, не. Петък 13 ли е? Не съм обърнал внимание. Не съм суеверен, де. Посрещам всеки ден с усмивка и детски интерес, чакам с нетърпение да видя какво ще ми донесе той и се вълнувам с какво ще се сблъскам. Явно съм позитивен тип, ха-ха! Зодията ми е Близнаци. Не че това е от някакво особено значение, просто реших да споделя.

Ех, значи няма предконцертни ритуали или определени дрехи, които ти носят късмет. И няма танци за късмет преди лайв изпълнения…
Единствено танцувам извън сцената, ха-ха! Знам, че е разочароващо, но това е истината. Има някои неща, които правя за късмет, но няма да ви кажа, пък!

Уууу! Интересно!
Интересно, я! Точно така!

Е, Клаус, беше невероятна чест за нас да се чуем и да си поговорим с теб. Благодарим ти адски много за разбирането по отношение на нервността ни и за отделеното време!
Удоволствието беше мое, дами! Доскоро – независимо дали ще е до скоро виждане или до скоро чуване!

 

Албумът „Return to Forever“ излиза на 20.02.2015 от Вирджиния Рекърдс/Sony Music

Metal Hangar 18 благодари на всички, помогнали за осъществяването на това интервю!
valkyrja & RoseRed

  1. #1 написан от Данчо (преди 6 години)

    Определено му държи гласът, няма две мнения! Нямам търпение вече да чуя новия им албум.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото