Интервю с Joey Tempest (EUROPE)

Mandatory Credit: Photo by Larry Marano/REX/Shutterstock (5647979j) Joey Tempest of Europe Europe Photo Shoot, Fort Lauderdale, America - 02 Feb 2016

Mandatory Credit: Photo by Larry Marano/REX/Shutterstock

След две седмици най-голямата шведска рок банда EUROPE отново ще излезе пред българските фенове по покана на „Bulgarian Live Music” със съпорт SEVI. Това ще бъде четвъртият концерт на бандата в България след Ловеч, Каварна и пак София. От сет листа отново няма да липсват големите класики. Вокалистът на EUROPE Joey Tempest разкри, какво е най-важното при избора на песните за даден концерт на групата в интервюто, което даде за „От другата страна”. Концертът на EUROPE в България ще бъде първия от предстоящото турне на групата. В момента тя е в легендарното студио „Abbey Road”, където подготвя материал за нов албум.

Интервюто с Joey Tempest (EUROPE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 1.05.2017 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.

От другата страна – Привет, Joey, намирам те на път към студиото, където работите по нов албум на EUROPE…

Joey Tempest – Точно така, в момента композираме и репетираме.

От другата страна – Би ли повдигнал завесата и би ли споделил детайли за новия диск?

Joey Tempest – Малко е рано, за да споделя някакви детайли за новия албум на бандата, защото в момента репетираме новите композиции. Това, което мога да спомена е, че песните се получават много енергични и мощни. Както обикновено сме вкарали и нови детайли в музиката на EUROPE. Правим го, защото харесваме предизвикателствата, обичаме да използваме шансовете, които ни се предоставят, а и обичаме да се забавляваме. В предстоящия ни албум до тежките части, ще има мелодични. В голяма степен с новия диск вървим напред. Представяме нов поглед към композирането в EUROPE. Работата е много вълнуваща.

От другата страна – Как го сравняваш с предишните албуми на EUROPE като музика и идеи?

Joey Tempest – С предстоящия албум продължаваме от там, където спряхме с „Bag of Bones” (2012) и „War of Kings” (2015). Изследваме и откриваме новия EUROPE. Движим се напред естествено, по пътя, на който стъпихме с предишните два албума. Може би в момента експериментираме с някои нови неща, които преди едва ли щяхме да си позволим. Така че някои от песните ще бъдат уникални.

От другата страна – Когато работите по новия материал, първоначалната идея търпи ли промени?

Joey Tempest – По време на репетициите песните претърпяват голяма промяна. Предварителните демо записи или първоначалните идеи се променят много в процеса на работа. Всички сме заедно в студиото и всеки предлага елементи, които променят композициите и ги развиват в различни посоки. Процесът е органичен и всеки помага с идеи за еволюцията на песните. Така те се получават коренно различни, при тяхното завършване, сравнени с първоначалните идеи. Понякога обаче композициите остават едни и същи от началото до края. Някой идва с добра идея, която всички харесват. И само добавяме отделните инструменти, без да променяме основата.

От другата страна – Да разбирам ли, че работите, както в миналото – всички в една стая? По-лесно ли е така или за Вас е навик?

Joey Tempest – Направихме го за първи път в албума „Bag of Bones” от 2012. Усетихме, че ни е много по-удобно да записваме на живо. Този начин на работа ни доставя повече удоволствие. Всеки е въвлечен в процеса. Това обаче може да стане само, ако групата е добра на живо, ако е добра тур банда и има зад гърба си хиляди концерти. На нас така ни допада. Харесва ни да създаваме нещо уникално на момента. Постпродукцията обаче не е толкова за предпочитане, защото мигът на живата импровизация е отлетял. Тогава започват и плановете, а ние не обичаме да планираме в подробности. Обичаме спонтанността на момента.

От другата страна – Когато композирате, какво първо търсите в музиката?

Joey Tempest – В повечето случаи, когато работим по нови песни, мислим как биха звучали на живо. Обикновено така работим по тях. За това и предпочитаме да сме всички в студиото. Процесът да е жив. Понякога създаваме песен, която е много добра за албум, но в повечето случаи се съобразяваме дали композицията ще сработи на концерт и ще увлече публиката.

От другата страна – Има ли песни от албумите на EUROPE, които никога не сте изпълнявали на живо?

Joey Tempest – Да, има няколко парчета и то по-специално от новата ера на групата. Случва се. Обикновено в един наш албум има пет-шест композиции, които изпълняваме на живо, което ни носи истинско удоволствие. Но винаги има три или четири парчета, които никога не виждат сцена. При нас обаче проблемът опира в това, че имаме доста песни и за концерти трябва да избираме от почти 11 албума.

От другата страна – Явно днес Ви е трудно да сглобите сет листа за концертите?

Joey Tempest – Да, става все по-трудно с всеки албум. Обаче все пак имаме любими композиции. Постоянно обсъждаме, какво да включим. Някои песните винаги присъстват в концертните ни изпълнения и около тях изграждаме сет листа.

От другата страна – Има ли песни, от които сте отегчени, но публиката постоянно иска?

Joey Tempest – Не, не наистина. Не смятаме нито едно парче за скучно, защото изпълняваме песни, които обичаме да свирим и ако все пак някоя композиция започне да ни омръзва, веднага я заменяме с някоя друга.

От другата страна – Дори и публиката да я иска?

Joey Tempest – Това е вероятно да се случи, но в повечето случаи, когато някоя песен започне да ни отегчава, я заменяме при всички случаи.

От другата страна – Когато подреждате сета какви песни избирате – тези, които публиката очаква, или разчитате на Вашите собствени желания?

Joey Tempest – Когато подреждаме сета за концертите разчитаме основно на собственото си виждане. Турнетата, които правим, продължават много дълго. Заради което трябва да се чувстваме добре с песните, които изпълняваме и да изпитваме удоволствие от свиренето на живо. На първо място мислим за групата. Също така от значение е, къде по света правим концерти и през кои страни минава турнето – преценяваме как феновете ще реагират на определени композиции и албуми и едва тогава вече се съобразяваме и с вкусове и предпочитания на публиката.

От другата страна – Скоро отново ще бъдете в България – имате ли вече яснота за сет листа?

Joey Tempest – Малко е раничко. Разменяме си имейли с евентуалния сет лист, който ще изпълняваме през лятото. Което включва и България, където всъщност е първото ни шоу за лятото. Обсъждаме различни варианти. В България има страхотна рокендрол публика. При Вас ще направим най-големите хитове на EUROPE от миналото, но и най-доброто от новата ера на групата. Нямаме търпение. Това ще е въобще първият ни концерт за годината. Ще бъде фантастично преживяване.

От другата страна – Коя част от турнето е най-впечатляващата за теб?

Joey Tempest – Когато сме на турне, с точност сме установили, че осмият концерт е преломният. При първото шоу емоциите са много силни и смесени. На четвъртото започваме да се напасваме помежду си и на осмия концерт вече сме в перфектна форма. Така че осмият – деветият – десетият са най-вълнуващи. След това към средата и края на турнето идват и другите моменти – започваме да импровизираме повече, чувстваме се по-спокойни, а и удоволствието от сцената е още по-голямо. Различните етапи от концертните обиколки носят различни преживявания.

От другата страна – Кой е най-болезненият урок, който сте научили през годините?

Joey Tempest – Толкова много неща са в толкова много различни аспекти. Научили сме много. По някакъв начин сме разбрали, че е важно нашите песни да са наша собственост, да харесваме собствената си музика, да имаме наша собствена компания. Да сме собственици на нашия бизнес. Това научихме от ранните години на EUROPE. Все ситуации, през които сме преминали. Всички артисти ги преживяват. Договорите със звукозаписни компании също. Но сега сме на много добро ниво и на точното място. Все още съществуваме. Продължаваме да продуцираме нови албуми. Правим турнета. Можем целия натрупан опит да го използваме днес и в бъдеще. Което е страхотно.

От другата страна – Връщам те на турнетата – предимствата и недостатъците на живите изпълнения?

Joey Tempest – EUROPE в голяма степен е лайв група. Наслаждаваме се на живите изпълнения. Няма значение дали става въпрос за фестивали, големи сцена, клубове. Всяко място има своя чар и харизма. Може би тежката част е пътуването. Обичаме да сме на сцена, но докато стигнем да тези моменти, има много път. Пътуването, дългото време далече от децата и семейството тежат. Тези неща са източник на трудности, когато сме на турне, а при нас обиколките са продължителни. Концертите обаче са естественото ни състояние. Ние сме на сцена от 15, 16, 17-годишни. Буквално целият ни живот е преминал на сцена. Това е страхотно. Пътуването до там, обаче, в прекия смисъл, е трудно.

От другата страна – Коя е най-смелата Ви постъпка?

Joey Tempest – Много са. Смела постъпка е да изберем продуцент и студио, които да ни свършат работа. Да подготвим един концерт и самия концерт. През цялото време се опитваме да правим точно това. Така се поддържаме във форма. Запазваме вълнението. За една рок банда е много важно да продължава напред и да прави неща, които да поддържат интереса й жив.

От другата страна – Мога ли да ти задам един личен въпрос – какво е истинското щастие за Joey Tempest?

Joey Tempest – Това е балансът между работата ми в EUROPE, семейството ми и двете ми момчета. Поддържането на този баланс. Защото и групата, и семейството ми дават много. Обичам както групата, така и семейството си. Така че постигането на баланса между тях, бих определил като щастие. Като истинско щастие.

От другата страна – Трудно ли се постига този баланс?

Joey Tempest – Не е толкова лесно, но е възможно. Ако планираш нещата правилно, балансът се получава и сработва.

От другата страна – Кой е най-Спанъл Тап моментът във Вашата кариера?

Joey Tempest – О, много са. Чакай да попитам някого от групата… Ето един. Веднъж в Италия хотелът ни беше буквално обграден от фенове. Отвън се бяха събрали хиляди. Опитахме се да излезем, но не успяхме и слязохме в мазето. Оказа се, че вратите навсякъде са барикадирани, дори един таен изход. Никой не ни беше казал за това. Така и не успяхме да напуснем хотела. Трябваше да почакаме доста, заради което и концертът ни закъсня. Ще ти разкажа и един друг случай с басиста ни John Levén. Имахме концерт с DEEP PURPLE в Швеция. На следващия ден всички бяхме с махмурлук от партито след шоуто, на което ударихме по няколко с момчетата от PURPLE. На сутринта трябваше да стигнем до летището. Имаше осигурени два автобуса, един за нас и един за DEEP PURPLE. John Levén обаче беше страшно зле след купона. Тръгнахме, а той се качи в автобуса на PURPLE и седна точно до Don Airey. Дори и не беше забелязал, къде се е озовал. Смятал, че е с EUROPE. След десетина минути в очакване, Don Airey се обрънал към него с думите – „Приятел, май си объркал автобуса”. А John въобще не е обърнал внимание, че не е в нашия автобус и че не е с нас.

От другата страна – Последен въпрос – ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Joey Tempest, какъв съвет би му дал?

Joey Tempest – Да се придържа към плана, да бъде добър с приятелите си и да се труди здраво. Това е!

  1. #1 написан от miroslav (преди 6 години)

    старата школа си е стара-така както трябва да бъде.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото