Интервю с група ЕКС

ЕКС

ЕКС

Ерол Ибрахимов (УИКЕДА), Кольо Гилъна (екс КОНТРОЛ) и Светльо Витков (екс ХИПОДИЛ), ни разказват малко повече за тяхната специална формация – ЕКС и предстоящия им концерт, който напомняме, ще се проведе на 10.05.2019 в столичният City Stage от 22:00 ч.

 

Metal Hangar 18: Здравейте. Възможно ли е тази формация да просъществува и отвъд предстоящото турне?

Светльо: И отвъд, и отвън, и отвътре. Както се казва ще пребъде. Освен това, ще има и турне в осем града в Европа – през Белгия, Холандия, Австрия и т.н., от 28.11.19 до 08.12.19 г., а през февруари ще има в още шест града. След това можем да си вдигнем хубавите тела до Тихия океан.

Кольо: Зад голямата локва.

 

Metal Hangar 18: Какъв състав избрахте за групата, кои са другите музиканти?

Светльо: Това са: Клавир- Венци Мицов, който е участвал в ХИПОДИЛ, SVETLIO AND THE LEGENDS, КОНТРОЛ. Запознат е с творчеството и красотата. Влади Митин е тромпетиста, той също е свирил във всички формации. Китарист ни е Мъни, който е свирил в ХОЛЕРА и КГБ. Пепи ни е барабанист, който си е основно в SVETLIO AND THE LEGENDS.

 

Metal Hangar 18: Въпрос към Светльо. Ако днес трябваше да пишеш, коя ще е темата, която първо ще подхванеш? Какво най-много те предизвиква да реагираш?

Светльо: Днес ли? Днес не му е ден на Светльо (говори в трето лице ед.ч.) . Има да плаща за колата, за зъболекар… Днес определено не му е ден. (смее се)

 

Metal Hangar 18: Спомняте ли си как се запознахте?

Светльо: На тъмно! С Kольо не си спомням, не сме имали близък допир.

Кольо : Всъщност аз си спомням с Ерол как се запознах. Беше четвъртък и валеше дъжд. Аз ходех по една улица и локвата, която настъпих беше до едно колело, което го караше едно момче, което ме помоли за огънче. Това беше Ерол.

Ерол: Със Светльо се запознахме покрай един концерт, на който бях озвучител. Аз правя звука, въртя едни копчета, а той се обръща към мен и ми вика: „Покажи малко ентусиазъм, де! Фестивал е това все пак“. Било е в далечната 1997-ма.

 

Metal Hangar 18: С какво задържате вниманието на публиката вече почти три десетилетия?

Светльо: Абе, вярно, ние остаряхме! С какво? Между другото всички хора, които са тук, са творци с талант. Наистина смятам, че Кольо и Ерол с това са задържали вниманието на хората, защото парчетата, които са изпяли и направили са нещо, което го оценява публиката. А тя го оценява със сърце. Оставили са нещо непреходно.

 

Metal Hangar 18: Какво най-много ви радва и дразни?

Светльо: Дългата коса ме дразни (смее се).

Кольо: Това, което ни дразни, ние го описваме в песните.

 

Metal Hangar 18: Идеята за името на групата откъде дойде? От имената, или от „ех“ като бивш на Английски?

Кольо: На мен ми хрумна, точно от „Ех“ – бивш, Екс– пиене на „екс“ и ЕКСЕрол, Кольо, Светльо. Нямам патенти и авторски права.

Светльо: Кольо предложи. Това си съвпадна идеално.

Кольо: Идеята на Светльо беше „ ЛЕГЕНДАРНАТА ФОРМАЦИЯ“. Има ги и „Легендите“ , формацията, има го и „синдикатът“ .

Светльо: Отказахме се, понеже трудно ще се скандира по концерти.

 

Metal Hangar 18: Готвите ли се за записи?

Светльо: Сега в момента се напасваме. Това са първите стъпки. В последствие, естествено ще има записи. На стари лаври не може да се лежи. Хората очакват нещо ново със сигурност.

Кольо: Аз винаги съм си представял една песен, която да има три стила. Интродукция с куплет, тип Ерол, след това минава на много твърдо, тип КОНТРОЛ. Накрая минава на една много хубава, олекотена, пародийна ска. А може пък да направим покъртителна балада.

 

Metal Hangar 18: Кои са първите групи, които ви увличат в пънк музиката?

Светльо: SEX PISTOLS! Бях на седем и един пич в махалата ходеше с тяхна тениска. Баща му живееше във Франция и му пращаше някакви неща. Та така той ни запали. Doors също за мен са били Пънк.

Ерол: SEX PISTOLS, BAD RELIGION, SUBLIME са групите, които ме запалиха.

Кольо: Нищо не съм слушал (смее се). Имаше една група СССР, имаха едно седем минутно парче, което много ме впечатли. Всъщност RAMONES харесвам.

 

Metal Hangar 18: Интересни изцепки на концерти, нещо за което се сещате с усмивка?

Ерол: Ох, само тъжни работи.

Светльо: Случваха се толкова много простотии. Имахме рекорд, тридесет и осем концерта за тридесет дни. Помня във Варна куките как ни биха. Тогава Мишо Йосифов качи техниката за четири минути, а обикновено половин час не могат да разтоварят. За четири минути всичко беше натоварено (смее се). Беше брутално. Това го писах и в книгата „Истерията Хиподил“. Доста гаден случай по време на демокрацията. Полицейски произвол. Най-тъжното беше, че имаше момичета с избити зъби и счупени носове. Но на това не се даде гласност. Иначе весели моменти, колкото искаш. От Варна отидохме към Бургас и си спомням как на една пейка седим и четем вестник „24 часа“. В рубриката „Опълченците на шипка“ пишеше: „Група ХИПОДИЛ, заедно с фенове, са се барикадирали в зала във Варна и полицията едва успява да влезе“. Което реално не беше така. В този момент гледаме срещу нас, как един пенсионер чете същия вестник и вижда снимката, на която сме ние, поглежда ни, поглежда пак във вестника и много бързо се изнася.

Кольо: В КОНТРОЛ беше страшна скука. Уникално дисциплинирана група. Саундчек в 17:00 до 19:00, в 21:00 свирим, до 22:20. След това от 22:30 до 23:00 правим разбор на концерта. Всеки си носеше по една папка да си записва. В 23:55 по леглата, до сутринта в 6:45.

Светльо: Ведрина!

Кoльо: Имахме джогинг до 7:45. После закуска с натурални сокове. Имахме свободно време от 11:00 до 13:00. След това приготвяне на техниката и саундчек пак в 17:00 ч. (смее се).

Ерол: Ние много пътувахме и по чужбина. Спомням си в Чехия на границата, митничаря ни пита какви сме и му отговаряме,че сме музиканти. Споменахме ROLLING STONES и той ни вика „ Яки са ROLLING STONES”. Съответно ние отговаряме „Яки са“. Митничаря пак „Яки са ROLLING STONES”. Ние вече „да много са яки“. Ядоса се и хвърли паспорти и всичко. После ни казаха,че ни е питал: „Кои са ROLLING STONES?”

Кольо: Учете езици! Ние от октомври отиваме на уроци по Немски, Холандски и Английски.

 

Metal Hangar 18: Този петък (10 май от 22.00 ч.) свирите в City Stage. Какво очаквате да се случи?

Светльо: Венци ще го облечем като прима балерина, с бели чорапета и ще изскочи от торта „Гараш“. Какво да очакваме? Не очакваме нищо. Ще можете да се насладите на невиждан спектакъл с тримата баритони, тенори, мецо-сопрани и контра-тенори. Ще излезем и ще пеем хитовете на трите, четирите, петте банди. Завъртаме се, един пее, после друг мълчи и накрая всички мълчат. Яко е. Невиждано е, защото никога не съм си представял, че мога да изляза на една сцена с Кольо Гилъна и Ерол. Между другото очаквах да са по-големи киселяци, а те са оказаха по-малки киселяци.

Кольо: Аз за малко щях да прекъсна Светльо и да кажа, че изненадата за концерта на 10.05 е, че  публиката няма да види нито един от нас. Ще имаме дубльори (смее се). Ще чуете най-големите хитове за тази епоха на КОНТРОЛ, ХИПОДИЛ, УИКЕДА, SVETLIO AND THE LEGENDS. Публиката няма да може да си поеме въздух час и четиридесет и пет минути.

Фотограф: Недко Игнатов
Повече за събитието може да намерите ТУК!

 

Днес в събитието Светльо Витков публикува, че продажбата на билетите в деня на концерта ще бъде с цена от 25 лева. В момента все още има билети на предварителната продажба в Ивентим и пунктовете на Ипей Го на стойност 20лв.

 

Svetlio x Erol x Kolio x B&W

 

 

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото