Интервю с Dimman Jungi (GRÁ, CURSED 13, WHEN NOTHING REMAINS)

dimmandrummer

Известно ви е, че тази есен се очертава да бъде интересна откъм събития за феновете на мрачните стилове. Шведските майстори на Мрака GRÁ вече обявиха дати за концерти в София и Варна. Освен това барабанистът им Dimman се завръща само месец по-късно в България за няколко концерта с дуум бандата си When Nothing Remains. Това, както и фактът, че Andreas е давал вече два пъти интервюта за нас ме накара този път да потърся Dimman, за да отговори на някои въпроси, които (оказа се) терзаят не само мен. Вижте какво сподели.

Satania: Hi, Dimman! Вече знаем историята на GRÁ, която ни беше разказана от Аndreas. Каква е твоята история? От колко време се познавате и творите музика заедно?

Dimman: Здравей, Милена! Срещнах Аndreas през 2009 чрез реклама, той търсеше барабанист за бандата си Cursed 13 и почувствах, че музиката е много интересна. Накрая се срещнахме, намерихме дълбока духовна химия и приехме да започнем да подготвяме и правим музика заедно и да създадем първия си сплит албум с Domgård, който се казва „Tearing The World Asunder/Svartsejd“ и за второто издание, което щеше да е първия ни пълноформатен албум имахме един вид срив във процеса на писане, имаше някой неща в пъзела, които липсваха, които не можахме да разпознаем в този момент, така че решихме да си дадем почивка от този албум и да отпуснем стреса като правим нещо друго. Дойдохме с идеята просто да почнем да свирим каквото дойде в умовете ни и накрая написахме четири песни от класически олд скуул Блек Метъл, ето така се зароди GRÁ. Записахме тези нови песни за наше удоволствие и след време гръцкия лейбъл (Sonic Death Armageddon) показа интерес към тях и поиска да ги издадем като EP и помислихме, защо не?
И ето от тук започна да расте като своя собствена същност и беше много ценено.

S.: Как се зароди идеята за това турне? Защо точно Източна Европа?

D.: GRÁ стана много добре познато име в ъндърграунда, и сме свирили из цяла Швеция със велики банди като Taake, Absu, Dark Funeral, на фестивала Mörkaste Småland, да назовем само няколко и мини турне във Финландия и Естония. Турнето излезе като резултат на подкрепата, която получихме от всичките си издания и ритуали на живо и се свързахме с Live Nations Promotions и почнахме да планираме турне за Източна Европа.

S.: Доколкото знам GRÁ е много специална за вас. С какво и защо?

D.: Първото е, че аз и Andreas имаме много добро приятелство и създаваме силен баланс. Това прави композиционния процес по-натурален и ние винаги успешно даваме най-доброто един от друг.

S.: При последното ми интервю с Аndreas той ми каза, че „не е най-подходящия човек, когото да питам“ за следващата глава от историята на GRÁ. Може би ти си този човек? Накъде ще ни отведе пътешествието през Царството на Сенките следващия път?

D.: Andreas вложи много в цялата Charon сюита. Сега със последния си албум „Ending“, ние затворихме тази глава и сме на път да навлезем в нови територии за следващия си албум и аз имам голямо участие и помагам в процеса на писане, за да мога да внеса свежи идеи по нашата нова пътека. Не искам да разкривам твърде много за това все още, но ние флиртуваме повече със себе си, вместо с това, което вече е дадено. Мракът е монета с две страни, което е зло за едни е приемливо за други. Ще копаем натам за нашия следващ албум.

S. Има нещо много символично в края на предстоящото ви турне. Атина, Гръцка митология, Charon… Готвите ли нещо по-специално за шоуто си в Атина?

D.: Да стана много символично за нас да приключим турнето си в Гърция. Ще върнем Charon там, където принадлежи с уникален ритуал, който никой никога не е виждал преди, но преди да направим това, ние трябва да преплуваме с него още много през “A Coin for Charon Tour” и всяко едно шоу ще бъде много символично и специално за нас.

S.: Как принципно изглежда един ритуал на GRÁ? За какво да се подготвят феновете?

D.: Ритуалните церемонии базирани на нашата Скандинавска митология са едно от нещата в нашето творчество, които ще разкрием в най-мрачните аспекти, отразяващи възприятията ни. Предполагам най-доброто за вас е да дойдете и да го видите за себе си. Идваме, за да отприщим всичко, което имаме за вас, приятели, и се надяваме, че това ще бъде спомен, който ще бележи остатъка от живота ви.

S.: Ядрото на GRÁ сте ти, Аndreas и Maugrim. Ще има ли сесиини музиканти с вас и кои ще са те?

D.: Да, имаме двама сесиини музиканти за това турне. Това са “Natt” (Angrepp, Dark Funeral, Withershin – бел. моя) на баса и „М“ (M. Lamming, Spazmosity – бел. моя).

S.: Феновете са любопитни за мърча, който ще носите. Би ли дал малко информация? Ще има ли мърч и на Cursed 13?

D.: Да, ще носим толкова мърч, колкото можем. Ще има пуловери с качулка, фланелки, нашивки, дискове от всички наши издания и още много други неща. Ще носим и толкова мърч на Cursed 13, колкото е възможно. Фланелки, плочи и дискове.

S.: И като заговорихме за Cursed 13… Това е различна група, с основните членове на GRÁ, създадена преди GRÁ. Може ли да се каже, че GRÁ е наследник на Cursed 13 или други ваши търсения и светоусещане ви накара да създадете GRÁ?

D.: Не бих го поставил по такъв начин. GRÁ израсна, за да стане нещо отделно. Cursed 13 е много различна в много отношения, но разбира се без Cursed 13 никога нямаше да срещна Andreas и GRÁ не би съществувала днес. Едното е следствие на другото.

S.: Наскоро пуснахте новина, че работите върху нов албум с Cursed 13. Можеш ли да дадеш малко подробности или времето все още не е настъпило 🙂

D.: Ще цитирам Мистър Heljarmadr: Не съм правилния човек, който да питаш (:

S.: Само месец след концерта на GRÁ ти ще се върнеш в София с When Nothing Remains. Разкажи ми повече за присъединяването ти към When Nothing Remains и работата ти в тази група.

D.: Така, аз съм стар приятел с Peter и Jan. И тъй като имаха лош късмет с намирането на барабанист за групата си, стана сложно за тях да продължат. Докато евентуално не намерят каквото им трябва. Искаха да имат стабилен член. Peter се свърза с мен преди няколко години и ме попита искам ли да им помогна, но някак това избледня поради липса на време.

Peter ми се обади преди година отново и ме пита дали все още имам интерес да се присъединя към групата, и тъй като ги бях следял и слушал всичките им албуми през годините нямаше съмнение, че исках да се присъединя към тях и този път направихме така, че да проработи.

Преди всичко там имаше няколко потвърдени концерта за тях. Имах нужда да науча техния сет за концертите в кратък срок. След като концертите бяха завършени имах повече време да навляза в останалите им албуми и идваме с нов сет лист (сега 2016) и сме подготвили концерти на 10 септември в Стокхолм като съпорт на October Tide, и на Autumn Souls of Sofia. Работим върху още няколко концерта в България и може би турне в Румъния. Няколко концерта в България вече са потвърдени, но повече информация за тези събития ще има скоро, когато бъде официално. Следете нашата ФБ страница.

S.: Ти участваш в последния албум на When Nothing Remains. Разкажи повече за процеса на създаването му. Какво ти дава дуум метъла, което блек метъла не ти дава, и обратно?

D.: Барабаните вече бяха записани от барабанист от Германия. Мислехме да презапишем барабаните за този албум с мен, но заради натиска на времето дадено ни от лейбъла установихме, че нямаме време. Материалът за предстоящ албум е почти готов и ще започнем записи на четвърти албум в началото на следващата година.

Дуум метъла канализира емоционалността ми по по-дълбок начин. Той ми дава възможността да премина през сложността на барабаните като инструмент. GRÁ е повече за любопитството към спиралата на смъртта, а Cursed 13 е повече ярост. Свирейки в тези три групи аз се чувствам балансиран. Нито една не взима или дава. Те ме завършват като музикант.

S.: Има ли нещо, което би искал да споделиш, за което не попитах? Благодаря за интервюто!

D.: Много съм надъхан да започна турнето и очаквам с нетърпение да посетя вашата страна за първи път и да изпълним едно шоу в Скандинавски стил, което вие, приятели никога не сте виждали преди.

“The devil knows more because of his age, than because he is the devil”

Hell Charon!

Официални ресурси:

GRÁ
When Nothing Remaims
Dimman

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото