Интервю с CONCRETE

Преди известно време случайно дочух за една нова БГ дет метъл банда – Concrete. Стана ми странно как така дет метъл, а не съм разбрала за тях. Веднага се поинтересувах и се сдобих с ЕР-то им. Останах изключително очарована от тях. Не след дълго имах възможността да ги видя и на живо, след което останах безмълвна! Говорих на приятелите си с дни наред за този концерт и след като ми стана ясно, че много малко хора са чували за тях всъщност, сметнах че е крайно време за едно кратичко „представително“ интервю…

Здравейте! Като за начало бихте ли се представили за тези, които за първи път чуват името Concrete.

Калин: Здравейте! Ние сме Concrete, свирим дет метъл, от Шумен, заедно сме от лятото на 2011. Аз съм Калин, вокал и китара. Останалите членове на бандата са Иван, Живко и Иво, съответно китара, бас и барабани.

Как се решихте да сформирате дет метъл банда? Последните години БГ дет метъл сцената доста нарасна… Това притеснява ли ви по някакъв начин?

Калин: Решихме да направим банда и да свирим това, което най-харесваме. Стилът наподобява този на групите от старата дет школа на Флорида – Cannibal Corpse, Obituary, Death… Съгласен съм, че има доста нови родни банди напоследък. Това обаче не е повод за притеснение, дори звучи добре, защото показва, че сцената не дълбае на едно място само с добре познати банди.

Иво: Не се притесняваме, защото музиката е индивидуална за всички. Всеки може да пише и свири колкото и каквото си иска. Колкото повече екстремни банди свирят и издават албуми, толкова по-добре.

Въпреки, че сте сравнително нова банда, вече имате издадено EP! Разкажете малко повече за работата по него, за самите песни. Какви оценки получи от фенове, медии?

Калин: Песните за „Annihilation Of Humans“ се написаха общо взето сами. Седнахме и ги направихме. Имах някои рифове още преди да сформираме бандата, така че това улесни още повече нещата. Писането става лесно, защото знаем как искаме да звучи една песен, още когато сме готови с рифовете. Целият процес протича гладко, когато пишеш с удоволствие, и мисля че това си личи в музиката. Хората изглежда го харесват, медиите също откликват добре.

Кой се занимава с музиката, текстовете на Concrete?

Иво: Повечето идеи като рифове и музика идват от Калин. Текстовете са негови. Когато някой има идея за песен, тя остава почти както оригиналния вариант, но понякога претърпява известни промени, след като бъдат обсъдени конкретни елементи. Това се прави с цел от парчето да се изкара максимално много. Една от последните песни дори я сглобихме направо в репетиционната. Този начин е най-лесен, защото когато няколко човека четат на един ред всичко става по-бързо.

След като издадохте ЕР-то стана ясно, че без да губите много време, вече имате нов материал и сте се заели да подготвяте дебютен дългосвирещ албум! Споделете някакви подробности, кога започвате записи, къде?

Иво: След като сме напълно наясно с новия материал, ще го запишем, и евентуално издадем с помощта на някой лебъл. Идеята е да започнем записите през декември 2012, ако всичко върви по план.

Калин: Материалите са готови, в момента правим финни промени и доуточняваме подробности по тях. Албума ще се казва „Dawn Of Revival“ и ще съдържа 12 песни. Някои неща от „Annihilation of Humans“ ще влязат в това число. Ударните партии ще бъдат записани при Марин от Abaddon, тук в Шумен.

Свързали ли сте се с някого за издаването му или ще го правите сами, както ЕР-то? Трудно ли е намирането на лейбъл, който да се съгласи да промотира нова дет метъл банда?

Иво: В България издаването на албум сам е адски трудна и почти непосилна задача. Надяваме се някой чуждестранен лейбъл да ни оцени и да се задвижат нещата. За целта има разпратени материали.

Калин: Направихме цялата работа по ЕР-то сами, от записа до копията. Нещата се получават, но трудно. Дистрибуцията на един лейбъл е много по-голяма. Тук-там са разпратени неща, остава да чакаме, но определено ще се мъчим да изкараме „Dawn of Revival“ чрез подходящ лейбъл.

На живо свирите и по някой друг кавър. Смятате ли да запишете някой от тях и да го вкарате в албума, или следващо ЕР може би?

Калин: Винаги, когато съм присъствал на концерт на нашенска банда и тя е изпълнявала някой кавър, хората са полудявали. Феновете обичат да чуват любими неща на сцената. Точно затова винаги свирим нещо от някоя любима и добре известна банда. Засега, записването на кавър не е обмисляно, защото има достатъчно авторски материал.

 

Доста често сравняват звученето ви с това на величията Cannibal Corpse. Как ще го коментирате? Целенасочено ли е?

Калин: Да, често го чуваме. Cannibal Corpse са огромно вдъхновение както за мен, така и за останалите от бандата. Тези неща стават подсъзнателно. Фаворитите на всеки фен проличават малко или много в музиката му, това обяснява всичко. Въпреки всичко смятам, че всяка банда си има отличително и уникално звучене и специфични елементи при писане и аранжимент на една песен, в това число и Concrete.

Освен подготвянето на албум, какво друго предстои около бандата? Къде можем да ви видим на живо скоро?

Калин: Засега сме се концентрирали върху новия материал, при възможност правим и някое участие на живо. Всяко събитие се извежда във facebook профила на бандата http://www.facebook.com/ConcreteDeathMetal.

Иво: Най-скорошното ни участие ще бъде на 24.11.2012 в рок-клуб „Пиратите”, Варна, заедно с Abaddon и Mass Cremation.

Благодаря за отделеното време! Кажете нещо за финал на всички дет метъл фенове у нас.

Калин: Благодарим на всички, които подкрепят и следят бандата! Радваме се, че колкото и малка да е екстремната сцена в България, феновете я поддържат и обичат. Наздраве!

 1. #1 написан от j (преди 11 години)

  яки са наистина

 2. #2 написан от zimata (преди 11 години)

  Луууууууууууууууууууудниииииииицааааааааааааааааааа!

 3. #3 написан от СОПОЛ (преди 11 години)

  Я, наш пияница Ванка! Изорд, видях ви CD-r-a в Nihilistic Holocaust. Ориентирайте се към такива distro-та.

 4. #4 написан от Makelove (преди 11 години)

  Тоя пък не стига , че сопол ами и акъли дава !

 5. #5 написан от varg (преди 11 години)

  Аз на живо не съм ви виждал пък вие свирите а.Никои не свири вече тази музика.Не сме 1995 все пак.

  • #6 написан от ArthurDent (преди 11 години)

   Аз Carcass също не съм ги виждал никога да свирят на живо, а и доколкото помня те май от 1996 не са издавали. Мдаааа .. .ебаси изпадналите пичове са тия Каркас…
   (ирония)

 6. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 7. Коментари за тази публикация
В началото