Интервю с Andy Fletcher (Depeche Mode)

Гери Турийска: Представял ли си си някога, че ще станеш популярен DJ? Ще чуем ли скоро албум с миксове на Анди Флетчър?

Анди Флетчър: Диджейството всъщност е просто мое хоби, така че нито искам, нито ще правя албум със сетове. Не мисля, че това е нещо, което ме интересува истински. По-важни са ми нещата, които издавам с Depeche Mode, затова и не съм тръгнал да се занимавам със самостоятелни проекти под такава форма.

.: Как работата ти с Depeche Mode се отразява на кариерата ти на DJ? Помага ли ти фактът, че си Анди от Depeche Mode?

АФ: По-скоро фактът, че се занимавам с диджейство, помага на работата ми с Depeche Mode. Предстои ни да влезем в студио съвсем скоро, а цялото това „проучване“, което правя, за да намирам добри тракове ми, дава предства как се развива музикалната сцена. Разбирам кои са нововъведенията и актуалните промени в саунда. Това ми помага да се чувствам сигурен в студиото, когато работим заедно с Мартин и Дейв по новите си песни.

Усещам, че са ми ясни повече неща що се отнася до ремиксите ни и новите възможности в саунда, които можем да използваме. Мартин вече е написал девет страхотни песни, които ще запишем в началото на следващата година, след като Дейв издаде втория си самостоятелен албум. Новият ни албум ще стане страхотен. Мартин пише по-добре от всякога. Ако всичко върви по план, следващото ни турне ще започне в края на 2008 г.

.: Все пак не си ли повлиян от досегашната си кариера, когато избираш песните за сетовете си?

АФ: О, разбира се! С Винс Кларк и Мартин сме издавали досега много добри парчета. Така че главното нещо, което правя, е да търся добри песни, които да пускам. През по-голямата част от времето ми е много трудно да намеря нещо стойностно.

.: Значи диджейството за теб е с научно-образователна цел?

АФ: Да, в доста отношения. През последните няколко месеца изслушах хиляди песни. Повечето от тях не бяха особено добри. (смее се) Хубавото е, че успяваш да разбереш кое не е добро, а не само да се обогатяваш.

.: Колко важни са за теб ремиксите на Depeche Mode?

АФ: Никога не сме подценявали клубната сцена. Ремиксите винаги са били важни за нас и през всичките тези години сме се опитвали да намираме млади непопулярни хора и банди, които да ремиксират записите ни. Рядко ги ограничаваме. Просто им даваме траковете и ги оставяме да правят каквото си поискат. За ремиксите не е полезно да даваш параметри – гласът ще е тук, темпото ще е такова… По-добре е да ги оставиш да се развиват сами. Свободата е била важна през цялата ми кариера в Depeche Mode.

.: Как предпочиташ – сам да ремиксираш песните на Depeche Mode или да се довериш на някой друг?

АФ: По-рано правехме сами ремиксите си, но, честно казано, е влудяващо. Когато работиш над някой трак, ти го слушаш отново и отново и отново… После ти се налага да го чуеш още толкова пъти докато правиш ремикса му, въпреки че вече си му се пренаситил. Затова е трудно да запазиш ясна представа за песента. Давайки на някой друг да го ремиксира, позволяваш на парчето да получи една нова перспектива, а това води и до по-добри резултати.

.: Бил си поп-звезда, ресторантьор,  ръководил си  свой собствен лейбъл, сега си и DJ. Останаха ли ти мечти, които да искаш да осъществиш?

АФ: Все още сме прилично млади, така че за момента ми се иска да продължаваме да правим добри песни, а защо не и още няколко турнета. Ще ми се да се насладим максимално на нещата, които ни се случват.

.: Кои са добрите и кои – лошите страни на това да бъдеш Анди Флетчър от Depeche Mode?

АФ: Повечето хора биха казали, че се намирам в перфектната ситуация, че живея живот, за който много хора мечтаят. Част съм от преуспяла банда, имам прекрасно семейство, радвам се на децата си… Всичко това обаче си има цена, която няма как да не платиш. Всеизвестно е, че аз, Мартин и Дейв сме преминали през много трудни времена. Докато порастваш никой не те учи как да бъдеш рок или поп звезда. Това беше просто нашето хоби. Създадохме групата в училище. Стигнахме до един етап, в който нещата излязоха от контрол. Напрежението стана огромно и това не ни се отрази добре в личен план.

.: Чувстваш ли се късметлия?

АФ: Имах голям късмет в живота си с Depeche Mode. Всичко продължава вече 25-26 години. Никой от нас не е очаквал, че ще продължи дори две. Всяка професия обаче носи своите негативи. Не бих казал, че напрежението за нас е по-голямо в сравнение с други професии, но не е и за пренебрегване. То е лошата страна на успеха ни. Голям късметлия съм да бъда част от толкова популярна група като Depeche Mode, но понякога просто ми се иска да изляза навън и да се разходя по улиците на спокойствие. Обиколил съм света три пъти, но всъщност нищо не успях да видя. Познавам летищата и хотелите, местата където сме правили концерти и няколко бара. Малко е тъжно, но това е истината.

.: Кои бяха важните неща за теб в началото на кариерата ти и кои са сега?

АФ: В началото за мен беше важно да чуя първите ни песни по радиото. Първите ни излъчвания бяха вълнуващи. Сега последното ни турне беше най-успешното за нас в цялата ни история. Невероятно е, че след толкова много време все още сме популярни. Говорили сме си, че ако можем да открием тайната и да я продадем, ще станем ужасно богати. (смее се) Или поне по-богати, отколкто сме в момента.

.: Смяташ ли, че парите дават повече творческа свобода?

АФ: Ако ги имаш, можеш да си купиш по-добро оборудване, но не съм съгласен, че ти дават по-голяма свобода да твориш. В началото, когато започваш кариерата си и нямаш пари, разполагаш с най-голяма творческа свобода. Много хора са създали най-добрите си неща именно в такива ситуации. Така че не смятам, че това е съвсем вярно.

.: Съжаляваш ли за нещо, което си направил досега в кариерата си?

АФ: О, съжалявам за първите ни клипове! (смее се) Доста са смущаващи. Чувствам се неудобно, когато ги гледам. Правенето на клипове тогава тъкмо беше започнало и никой нямаше представа кое е хубаво и кое лошо. Опитваха се да ни накарат да играем, все едно сме актьори във филм. Срам ме е и от най-ранните ни снимки. (смее се)

(Интервюто е предоставено специално за metalhangar18.com от авторката му – Гергана Турийска – известна журналистка и много талантлива композиторка – http://www.myspace.com/gerganaturiyska)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото