Интервю с Andreas Heljarmadr (DARK FUNERAL, GRÁ)

Heljarmadr_1_2016 Michaela Barkensjö

В навечерието на дългочакания нов албум на Dark Funeral потърсих най-новия и засега най-коментиран член на шведската орда. Вижте какво сподели той за новата си позиция, реакцията на феновете, работата си с другите му проекти и още интересни неща.

Привет, Андреас! Благодаря за милото отношение и приятелството. Мисля, че най-важното нещо, което интересува феновете в момента е това, че ти стана фронтмен на Dark Funeral. Така, че моите въпроси ще бъдат главно за това и искам да се извиня предварително ако те накарат да се почувстваш отегчено или неудобно.

Satania: Предишното интервю беше за GRÁ, този път обаче, както можеш да предположиш ще говорим за Dark Funeral. Как се случи така, че ти беше избран за новия Dark Funeral фронтмен? Разкажи ми нещо около това събитие, което не беше анонсирано в официалните прес-релийзи?

Heljarmadr: Да, предполагам, че ще бъда питан за това много пъти и за дълго, но все едно… Когато GRÁ беше взета за съпорт група за концерта по повод 20 годишнината на Dark Funeral имах контакт с момчетата от Dark Funeral и всички ние имахме най-добрите представи за конкретната вечер. Докато работехме по приготовленията чух, че са прослушали няколко кандидати, но изглежда никой не е заел място в групата. Аз правя много различни неща от Dark Funeral, както знаеш (Grá, Cursed 13 и така нататък), но винаги съм мислел себе си за добър вокал (освен това слушах Dark Funeral от средата на 90-те) и започнах да се чудя дали това няма да се окаже нещо за мен. Имах няколко седмици да мина през това, пазейки тези мисли в главата си, оставяйки ги да израснат. Това не е малко решение, даже самото обмисляне да се присъединиш към такава група с нейната история и наследство.
Евентуално излях мислите си и изпратих е-майл на Ahriman, обяснявайки, че мисля върху това и съм готов да опитам ако те са заинтересовани. Малко след това получих отговор с купчина песни за учене преди да се срещнем в репетиционната. Те харесаха гласа ми и стила ми на пеене и ние продължихме от там. Това не беше „да вътре си“, по-скоро оставихме процеса да се развива бавно, за да сме сигурни, че няма да надскочим решението. Което беше идеално за мен защото никога не бих се присъединил ако не се чувствах 100% сигурен, че това е правилно за мен.

S: Каква беше реакцията на феновете като цяло? Мислиш ли, че те приемат напълно?

H: Така, всяка група която сменя незабравим член страда от същия „върни ни старото момче“ синдром. Но аз мисля, че въпреки всичко бях наистина добре приет от феновете. Много от сцената ме познаваха от предишните ми групи и мисля това беше добър избор едновременно и за мен и за Dark Funeral.

S: Какво би казал на тези, които казват, че няма да се справиш като фронтмен на Dark Funeral или откровено не те харесват като фронтмен точно на тази група?

H: Наистина нямам много за казване относно това. Калигула напусна групата, аз се присъединих. Не съм го изместил, той реши да напусне много преди даже да поискам работата. Нямаше конкуренция. Нямах нищо освен респекта от това какво е направил с Dark Funeral през всичките тези години. Мога да разбера чувствата мисля, не харесвах промените в много групи през годините. Особено когато някой, който харесвах напускаше, умираше, биваше уволнен. Всеки стои зад своето мнение, но аз ги предизвиквам да прослушат наистина добре новия албум преди да съдят.

S: Зае най-отговорното място в една група – това на фронтмен. По-рано това място беше заето от една наистина емблематична за Шведската Блек Метъл сцена фигура – Emperor Magus Caligula. Какво е предизвикателството за теб?

H: Не го виждам като предизвикателство или конкуренция. Аз не съм Калигула и никога няма да опитвам да го имитирам в това, което правеше или какъвто е. Аз съм аз и трябва да следвам моята собствена пътека и винаги се стремя да се усъвършенствам, да стана по-добър в това, което правя. Независимо от това, какво е то.

S: Всъщност ядосваш ли се когато феновете те сравняват с E. M. Caligula? (сигурна съм, че има такива)

H: Не, разбира се, че не. Това е естествено. Аз се присъединих към Dark Funeral 20 години след началото на групата. Разбира се, че ще бъда сравняван с каквото е било в миналото. Ние започнахме нова глава, не се опитваме да изтрием миналото. Всеки има право на собствено мнение.

S: В прес-релийза относно новата песен на Dark Funeral, „Where Shadows Forever Reign“ си казал, че си вложил част от сърцето и душата си в нея. Какво даде и ще дадеш на Dark Funeral като нов имидж, послание, дух ако искаш?

H: С всяка песен или текст, които пиша аз влагам част от себе си там, разкривайки това, което нося в себе си. Това е привлекателното в музиката за мен. Частта, която не е физическа, която можеш да почувстваш, но не и да пипнеш. Ако музиката е само заради музиката, тогава губя интерес много бързо. В заглавната песен „Where Shadows Forever Reign“ рефлектирам върху пътеката, която избрах. Това не е много позитивна и светла пътечка, а мрачна, изпълнена с лишения и страдания. Винаги съм процъфтявал в сенчестата страна на живота, изследвайки не само мрака, който лежи около мен, но и мрака, лежащ отвъд този материален свят. Където всички трябва да отидем рано или късно…
Често пиша текстове на пластове, оставяйки много възможни интерпретации в зависимост от това, къде се намира читателя в своето лично пътуване. В тази специално песен и в още една от албума наречена „Unchain My Soul“ станах много откровен и се справих с неща, с които никога не съм се справял така открито. Може би това е странен начин да го направя, но, за да продължи напред човек трябва да е готов да прави жертви, да бъде честен и да не се обръща назад.

S: Как успяваш да се разделиш между четири групи? Коя от тях е с приоритет за тях?

H: Dark Funeral е моят приоритет. Направих така, че това да е абсолютно ясно когато се присъединих към групата. Нямам четири групи. Бях част от Domgård преди няколко години и освободих място за някой, който може да даде 100% на групата. Все още виждам момчетата толкова често, колкото мога, тъй като нашето приятелство е отвъд границите на групите и аз даже правя някои гост-вокали за техния нов албум, но не съм член повече. Cursed 13 никога не е била много активна група и ние ще издаваме неща от време на време, когато времето и вдъхновението са правилните. Без бързане. Следващото издание е лимитиран 7″ сингъл, който реално записахме преди няколко години, но не успяхме да издадем до сега.
Активните са Dark Funeral и Grá и чувствам, че те не са в конкуренция.

S: Издадохте страхотен албум с GRÁ, с който затворихте страницата с историята за лодкаря Чарон. Каква ще бъде следващата история, която GRÁ ще ни разкажат?

H: Взех решение, след завършването на „Ending“, това което ще дойде след него няма да е написано от мен. Оставих отговорността на другите момчета, да донесат свежи мисли и идеи на масата. Чувствам, че е важно следващото издание да е нещо ново, а не само продължение на „Ending“, който беше част от специфична ера . Всичко друго би било неуважение към огромното количество време, енергия, всеотдайност и усилия вложени в сюитата Чарон. Време е да продължим напред. Аз с удоволствие ще предоставям каквито рифове или идеи могат да ми хрумнат, но няма да съм под контрола, под който по-рано бях. Това означава, че не съм точният човек, който да попиташ какво следва…

S: Както знам обичаш да посещаваш древни свещени места и от тях да черпиш енергия за своето Изкуство. Какво още вдъхновява Heljarmadr?

H: Това е много труден въпрос, на който да отговоря. Често се чудя какво вдъхновява хората да продължават да дишат, например. Вдъхновението идва от всичко и нищо. От този свят и от другите.

S: Имаше концерт със Saturnian Mist и IXXI. Разкажи ми за него? Какво мислиш за изкуството и музиката на тези групи?

H: Познавам момчетата от IXXI и Saturnian Mist от преди и дойде като много добра идея да направим това заедно, тъй като се ценим един друг в личен и музикален план. Решихме, че бихме направили един концерт в Стокхолм с Grá тази година, а Luciferian Society винаги ни е подкрепял, защото искахме да направим концерта под неговия знак. Завършихме, канейки норвежците Blodhemn и шведите Mephorash, за да направим едно още по изключително събитие.

S: Благодаря за интервюто, Андреас! Надявам се да се срещнем някъде по пътя. Твоите последни думи към феновете?

H: Благодаря за времето ти и за твоя интерес към моето творчество през годините!
Вижте новия албум на Dark Funeral, „Where Shadows Forever Reign“, който ще е в продажба от 3 юни! Заглавната песен можете да чуете в Youtube / Spotify / iTunes още сега!
Последни думи? Знаеше ли, че последните думи на Elvis Presley са били:„Отивам в банята да чета.“.

/Heljarmadr

P.S.: Можете да последвате Dark Funeral на тяхната Dark Funeral Facebook page

Личните страници на Andreas Heljarmadr са съответно:

Dark Funeral – Heljarmadr fanpage

Heljarmadr Instagram page

Photo credits by Heljarmadr’s picture Michaela Barkensjö

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото