Демоните на HUGO RACE & THE TRUE SPIRIT

Хюго Рейс избра европейското му турне с The True Spirit да започне от София на 29 октомври в клуб „Mixtape 5“. Това е първото турне на групата от 2009-та насам и е по повод предстоящото излизане на EP-то „False Idols“, също и излезлия през май студиен албум „Тhe Spirit“, първия след седемгодишна пауза.

Hugo Race & The True Spirit

Австралиецът е добре познат и с работата си с групи като The Wreckery, Fatalists, Dirtmusic, както и с това, че е част от ранния състав на The Bed Seeds на Ник Кейв през 80-те години. Не на последно място идват и петте му солови албума. Хюго Рейс е сравнително чест гост на родината ни, а този път, по покана на Alarma Punk Jazz, е в компанията на Микеланджело Русо (електроники), Брет Полинес (барабани, перкусии), Нико Манси (синтезатори) и Брайън Колечин (бас).

Hugo Race

Точно в 10 вечерта откриват директно с „False Idols“. Залата е пълна, но не толкова, колкото ми се искаше преди малко, когато стоях отвън и се чудех как ще се съберем всички, преди да разбера, че по-голямата част от народа е тръгнал на кино. Няма подгряване, не е нужно. Връхлита ме внезапно онова близко усещане, смрaзяващо кръвта, усещането, че си затънал в тресавището толкова, че няма как да продължаваш да дишаш. Устата ти е пълна с кална вода и гниещи листа. Тая музика напомня за красотата и безумието в „И магарето видя ангела“ на Кейв, там някъде ме праща, типично по австралийски. Или да се лутам и да търся пътища чрез инстинктите си из червеникавите пясъци на Симпсън, обута в ботуши от крокодилска кожа. На онзи, същия, който беше и в блатото, докато потъвах. Дух и демон са вплетени в едно, играят си между пръстите на Хюго Рейс, понякога излизат и от тромпета на Микеланджело Русо. Брет Полинес е безупречен във всеки удар, същински джазмен. Вихрушка от хармоники. Съскане на маракаси. И гласът. Има ли жена, която да остане спокойна в присъствието на този глас?

Michelangelo Russo

„The Spirit“ и „False Idols“ са създадени в продължение на три години, в наета от музикантите къща в планините над Бризбейн, в която живеят заедно в периода на работа. Те така и звучат. Хомогенно. Леко сурово, вледеняващо понякога, друг път топло. Болезнено топло обаче. Дори вуудо. И отровно, привличащо и чаровно отровно. Като Австралия.
Час и половина концерт не стига. Хюго Рейс ще се върне отново. Писано е. Пък и му харесва. Не го пропускайте следващия път, независимо дали ще е сам, с The True Spirit или с някой от другите му проекти. Оставете се в ръцете му, за да си поиграе.

Сетлист:

1. False Idols
2. Elevete My Love
3. Man Check Your Woman
4. The Information
5. Sleep Walkers
6. Wildcards
7. Mushroom (Can cover)
8. Dollar Quarter
9. Poor Boy
10. Bring Me Wine
11. Lip Service
12. Magnetic Girl
13. Higher Power

 

 

 

 

СНИМКИ:
Hugo Race and The True Spirit

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото