Hills Of Rock 2018, ден първи – немска прецизност, шведска стомана и… още нещо

Hills of Rock Второто издание на фестивала Hills Of Rock обещаваше да предложи доста емоции на феновете. Първоначално обявените хедлайнери JUDAS PRIEST и IRON MAIDEN привлякоха огромно количество фенове. Впоследствие се оказа, че концертът на „Желязната девица“, всъщност, се води отделно от фестивала и е просто негово допълнение. Така или иначе, хиляди почитатели от цялата страна и чужбина започнаха да се стичат още от първия ден. За хедлайнери на първата вечер бяха обявени популярните сред българските метъл фенове SABATON. Което бе една от причините хиляди почитатели на метъл музиката да завземат втория по големина град в България – Пловдив, още от петъчния следобед. С оглед списъка с групи, освен хедлайнерите, имаше и още какво да се види и зрителите не се посвениха да отделят значимото внимание на всеки изпълнител от афиша на фестивала, без значение дали е хедлайнер или не. Безспорно, двете най-големи имена изпъкваха на фона на останалите участници, но нито един музикант/група не биваше да бъдат подценявани.

Началото на феста бе дадено още преди да излезе първата банда. Около 17:00 входовете бяха отворени и най-нетърпеливите почитатели заеха местата си пред сцената. Структурата на събитието обещаваше да бъде значима, като музикантите бяха определени да се изявяват на 3 сцени. Най-голямата сцена бе призвана да обедини най-известните изпълнители. За отбелязване е, че графикът сравнително се спазваше и около 17:30 на главната сцена се качи откриващата банда D 2 и атакува публиката с творчеството си. Все още малобройните зрители ги посрещнаха възторжено, а музикантите не пропуснаха да похвалят „най-добрата публика в света“. За отделеното им време изпълниха най-големите си хитове плюс 1-2 други песни и се оттеглиха от сцената. Тяхното място заеха англичаните AIRFORCE, които ни върнаха назад във времето с класическите си рок и хардрок изпълнения. По същото време започваше дейността и на другите две сцени. Alternative Hill бе превзета от пловдивчаните EXIT REALITY, а на На тъмно се изявяваха PARACOSM. Постепенно и публиката започваше да се увеличава и да търси своето място пред сцените. Малко преди 19:00 главната сцена даде поле за изява на небеизвестните австрийци SERENITY. Техният симфо-пауър-хеви-епик стил се понрави на присъстващите, а от своя страна музикантите демонстрираха характерните си черти – изключително себераздаване, разходка из дискографията и контакт с публиката. Истинското удоволствие за сетивата обаче дойде от съседната сцена Alternative Hill, където се изявяваха нашенците VELIAN. Неповторимият дарк метъл стил, съчетан със силно сценично присъствие и игра с публиката се понрави на присъстващите, запълнили пространството пред сцената. А от своя страна, противно на посланията в творчеството си, музикантите показаха позитивно настроен и извлякоха най-доброто, на което са способни, за което почитателите ги възнаградиха с бурни аплодисменти. Вокалистът Иван Иванов, в чието визуално присъствие можеха да се открият отличителни черти от визията на вокалиста на THERION Thomas Vikström, не преставаше да предизвиква сетивата у присъстващите. За малкото им отделено време родните герои представиха емблематични парчета като “Maiden Of Stone”, “Fireflies” и др. За да бъдат иззпратени както подобава от доволните фенове.
Докато VELIAN редяха тоновете на мракобесието, на съседните сцени също се случваха интересни неща. На сцената На Тъмно X HUSBAND демонстрираха изкуството си пред малцина зрители, докато голямата сцена бе окупирана от легендарния бивш вокал и водеща фигура в MARILLION FISH. Шотландецът не се посвени да даде най-доброто от себе си и да ощастливи понатрупалите се вече зрители. Въпреки напредналата си възраст, много опитният музикант не пропусна да представи най-добрите страни от творчеството си и да зарадва почитателите. Меланхолията бе обзела главната сцена, но присъстващите на съседната Alternative Hill нямаха време да скучаят, защото пред тях в целия си блясък се изправи молдовската сензация INFECTED RAIN и буквално разцепи телата им. Музиката на молдовците е подходяща за раздвижване и в това се убедиха всички пред сцената. Още от първите минути се заформи и своеобразно пого, макар и не особено убедително, но успя да разчовърка телесното съдържание на мнозина.

Кратка пауза беляза случващото се на съседните сцени, докато на На Тъмно MIRY убеждаваше в правотата на изкуството си осмелилите се да го уважат. От друга страна, преселението към главната сцена заемаше застрашителни размери, тъй като се очакваше около 21:00 да излязат CREMATORY. И германците побързаха да потвърдят характерната за народа си дисциплина и точност. В 21:00 Железният Феликс и елитната му компания заеха местата си и удариха в сърцето и най-заклетите си почитатели. Без никакви компромиси от колоните се лееше неповторимият готик метъл, съчетан на места с други стилове. Определено по-новите проекти на германците се доближават до индъстриъл експериментите на сънародниците им RAMMSTEIN, но това нито за миг не отне от блясъка на изкуството им. Изключително сработени, без капка театралност, музикантите демонстрираха най-доброто, на което са способни.

Вокалистът Феликс като умел предводител ръководеше представянето, а публиката се наслади както на песни от последните творби, така и на класики като “Greed”, “The Fallen” и “Tears Of Time”. И след малко повече от час солидно представяне настъпи моментът, в който великолепната шесторка, в която впечатление направи клавиристката Katrin, нахлупила на главата си бейзболна шапка в цветовете на българския национален трибагреник, трябваше да слезе и да отстъпи място на хедлайнерите за вечерта. Зрителите останаха доволни, а от своя страна Феликс, понаучил няколко думи на български, които употребяваше между песните („благодаря“, „чудесно“, „как сте?“), за пореден път благодари на присъстващите.
Глътка въздух за феновете представляваше настъпилата почивка, в която се доуточняваха последни детайли по настройките на инструментите, предвидени за хедлайнерите, а от сцената На Тъмно долитаха жалостиво финалните акорди от изпълнението на JEREMY? Както се и очакваше, голяма част от публиката бе настроена да види и да се забавлява с основната група за вечерта SABATON. С оглед творчеството на шведите не бива да ни учудва интрото, с което бе възвестено началото на тяхната изява – популярната “In The Army Now”, която масовият слушател познава в изпълнение на STATUS QUO. Интрото целеше да заостри вниманието на увеличилата се публика към случващото се на сцената. А то не бе необичайно – за всеки редови фен на шведската бойна машина бе ясно, че стартът ще бъде даден от един от големите им хитове – “Ghost Division”. Така и стана. Нататък вече отприщената енергия заля пространството около, на, пред и над сцената. Въздухът се изпълни със смес от най-различни емоции, хората влязоха в ритъма на музиката и пространството бе завладяно от своеобразен боен дух. SABATON са изключително популярни у нас и човек неминуемо си задава въпроса „с какво, аджеба, успяват да завладеят умовете и съзнанията на редовия метъл фен?“. Дали заради опростената музикална структура на песните, дали заради шоуто, което правят на сцената – без значение, ефектът е един и същи. Не се разминахме без характерните компоненти от изпълнението на шведите. Между песните вокалистът демонстрира непосредствен контакт с публиката, сипейки комплименти към присъстващите, визуалната част бе допълнена от фойерверки, а като за капак групата показа и актьорски умения в някои ситуации. На специален екран над бандата се прожектираха кадри на военна тематика, а от двете страни на сцената бяха монтирани големи екрани, които помагаха и на най-отдалечените зрители да виждат какво се случва на сцената. По отношение на списъка с песни не бяхме лишени от хитови парчета като “Carolus Rex”, “The Last Stand” и, разбира се, най-известния хит сред народонаселението ни – “Primo Victoria”. И след около час и половина тотално себераздаване и от двете страни дойде моментът да се сбогуваме с шведската машина, оставайки с усещането, че няма да е за последен път.
Първият ден на Hills Of Rock намери своя знаменателен финал. С изпълнението си SABATON доказаха, че са много обичани от родните фенове и неслучайно са били избрани да закрият вечерта. За повечето почитатели денят приключи точно тук, въпреки, че на На Тъмно концертите продължиха с изпълнението на гръцките пънк/ска/алтърнатив/рок маниаци KOZA MOSTRA. Като цяло озвучаването бе на високо ниво, на всяка една от групите инструментите и микрофоните работеха нормално, не се наблюдаваха технически проблеми. Вратите отвориха навреме, във фестивалната зона бяха обособени сериозно количество пунктове за храна и напитки, добре организирани, както и няколко каси, където присъстващите можеха да се сдобият с фестивални разплащателни карти. Съвсем спокойно организаторите могат да отчетат като успешен ден първи на мега феста Hills Of Rock.

Очаквайте и много снимки на нашата фейсбук страница!

 1. #1 написан от Анонимен (преди 3 години)

  Кой тъпак се е напъвал с това ревю?
  Фиш е атракцията на вечерта,а ни занимават с разни глупости..koza mostra…абе нормални ли сте!!!

 2. #2 написан от Друг анонимен (преди 3 години)

  Баси аматьорското ревю. По-некадърно написано нещо от по-голямо събитие не можахте ли да пуснете… Смешници.

 3. #3 написан от Анонимен (преди 3 години)

  Какъв ви е проблемът? Много си е хубаво ревюто. Sabaton i. Crematory бяха уникално добри, а преди това лично аз предпочитах групите по другите сцени. Всеки си има право на вкус и мнение

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото