Хапчета блус в дъждовна София

Blues Pills & Van Cock Poster 9.03.2017 г., четвъртък – обикновен ден в обикновен град в обикновена държава. Стандартен работен ден и град, в който животът си тече по обичайния динамичен начин. Само, че 09.03.2017 г. не е съвсем обикновен, защото предстоеше първият концерт на шведската формация BLUES PILLS в България. А това е събитие, което в никакъв случай не може да бъде определено като обикновено.
BLUES PILLS съществуват от 6 години и имат едва 2 албума, но успяват да си спечелят почитатели с неподражаемото представяне на живо. Заслугата да се насладим на шоуто им е на Грешния организатор, а столичният клуб Mixtape 5 бе призван да приюти събитието.
Ден преди концерта организаторите предупредиха, че няма да има излишно забавяне и първоначално обявеният график ще се спази. И, действително, нямаше отклонения от предвидените часове. Вратите отвориха навреме, най-нетърпеливите побързаха да заемат места в залата, а останалите продължиха да подгряват отвън. В залата всичко бе според очакванията – барът бе зареден с напитки, а щандът с разнообразни артикули на групите очакваше своите клиенти на обичайното място – вляво от входа.
Малко след 21:00 ч. на сцената се качиха българските веселяци VAN COCK и купонът започна. Българите демонстрираха най-доброто, на което са способни, а танцувалният характер на парчетата им пораздвижи все още не многобройната публика. Вокалистът Лъчезар Босаков представяше песните в хумористичен стил, с което подсказа, че групата не се взема особено на сериозно. VAN COCK е своеобразна супергрупа, тъй като членовете са свирили в различни банди преди да се съберат. Опитът на сцена си пролича, момчетата знаеха какво правят и как да го направят. Свеж момент в представянето им бе изказването на певеца, че имат традиция да не си тръгват трезвени от сцената, след което и четиримата едновременно пресушиха подадените им предварително чаши с текила. Разбира се, в сетлиста им бе включена и единствената (по думите на певеца) записана песен “Overrated Love”. И след около 40 минути забавления, музика и приповдигнато настроение бандата слезе от сцената, отстъпвайки място на хедлайнера за вечерта.

vancock9-3-2017

Кратката почивка бе използвана от зрителите за презареждане на батериите извън залата – кой с цигара, кой с бира, кой просто да подиша чист въздух – и за допълнителна настройка към това, което ги очаква.
Първото гостуване на BLUES PILLS у нас започна десетина минути след 22:00 часа. На сцената последователно излязоха музикантите от групата и взривиха поизпълнилата се зала със заглавното парче от актуалния албум “Lady In Gold”. Енергичното начало бе последвано от не по-малко енергичната “Little Boy Preacher”. Вихрушката продължи и в следващите минути като заплашваше да ни отнесе и да ни остави без дъх още преди да е изминал и половината концерт. Без никакви излишни паузи шведите изстрелваха песен след песен – „Black Smoke“ (предшествана от продължително интро), „Bliss“, „Won’t Go Back“, „Elements And Things“.

bluespills9-3-2017-1

Магнетичната фронтдамата Elin Larsson, която се появи на сцената боса, не спираше да се движи и да заразява публиката с обаятелното си излъчване и позитивно настроение. Впечатляващото в случая е, че колкото и да танцуваше и скачаше по сцената, певицата нито за миг не изгуби гласа си и човек основателно би се запитал дали ще издържи на това темпо до края.

bp9-3-17-2

“Next song – „You Gotta Try“!, обяви певицата и бурята се завъртя отново. Известно спокойствие настъпи при изпълнението на по-баладичната “Astralplane”, но след това безкомпромисните шведи веднага ни атакуваха с откриващото парче от дебютния им албум “High Class Woman”, което певицата посвети на международния ден на жената. „Ain’t No Change“ и закриващата „Little Sun“, завършила с по-дълго аутро, допълниха разходката в първия албум на формацията. Бавното темпо на „Little Sun“ послужи като подготовка за кулминацията, която следваше. Музикантите се оттеглиха от сцената, тя притъмня и след миг бе огряна от един прожектор, който осветяваше чаровната Elin, седнала зад пианото.

bp9-3-17-5

С прочувствен глас и неповторим артистизъм тя изпълни баладата “I Felt A Change”. Изпълнението бе възнаградено с бурни аплодисменти и възторжени възгласи, а усмихнатата шведка благодари сърдечно. „I Felt A Change“ плавно преля в „Gone So Long“, отново по-бавна песен, в чието изпълнение се включиха и останалите музиканти. Така завърши основната част от изявата на шведите, които слязоха от сцената за малко. Публиката едва бе поела дъх, когато й се наложи да посрещне музикантите отново. Бойният вик на симпатичната фурия Elin „Готови ли сте за още?“ получи недвусмислен отговор, след което доволните скандинавци ни подариха кавър на емблематичната песен на JEFFERSON AIRPLANE “Somebody To Love” и закриха атрактивното си шоу с най-популярната си композиция “Devil Man”. След около час и половина непрестанно подскачане и движение по сцената Elin изуми всички със зашеметяваща демонстрация на гласовите си способности в началото на песента, а в края й разпя и публиката. Концертът приключи със задължителния поклон към зрителите, които отвърнаха със солидна доза овации.

bp9-3-17-6

Първият концерт на BLUES PILLS в България със сигурност ще се помни дълго. Ще се запомни най-вече с изключителното себераздаване на музикантите. Публиката се постара да им импонира, за което получи своите хапчета блус, рокенрол и психеделия, пречупени през призмата на нашето съвремие. Да се надяваме, че отново ще видим Хапчетата на родна земя.

Списък с песни BLUES PILLS:

1. Lady In Gold
2. Little Boy Preacher
3. Black Smoke
4. Bliss
5. Won’t Go Back
6. Elements And Things
7. You Gotta Try
8. Astralplane
9. High Class Woman
10. Ain’t No Change
11. Little Sun
12. I Felt A Change
13. Gone So Long

Encore:
14. Somebody To Love (Jefferson Airplane cover)
15. Devil Man


СНИМКИ:

VAN COCK
BLUES PILLS

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото